Top Ad

HIDE

HIDE_BLOG

HIDE_BLOG
{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest


Ιστορική αναβάπτιση στο Μέγα Σπήλαιο (ΕΙΚΟΝΕΣ - ΒΙΝΤΕΟ)

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε και φέτος στην Ιστορική Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου Καλαβρύτων, η επέτειος της νικηφόρας μάχης του Μεγάλου Σπη...

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε και φέτος στην Ιστορική Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου Καλαβρύτων, η επέτειος της νικηφόρας μάχης του Μεγάλου Σπηλαίου κατά του Ιμπραήμ Πασά και της στρατιάς του, που διεξήχθη την 24η Ιουνίου 1827 και σφράγισε την έκβαση του αγώνα της Παλιγγενεσίας και την απελευθέρωση του Γένους από την τετρακοσιόχρονη δουλεία.
Η Παγκαλαβρυτινή Ένωση, συνεχίζοντας την πολυετή παράδοση, σε συνεργασία με τον Καθηγούμενο και τους Μοναχούς της σεβάσμιας και ιστορικής Ιεράς Μονής Μεγάλου Σπηλαίου, τον Δήμο Καλαβρύτων και πολλούς Καλαβρυτινούς Συλλόγους, διοργάνωσε μια εντυπωσιακή εορτή, η οποία τα τελευταία χρόνια με την αναβίωση μετά από 40 χρόνια της ιστορικής Αναπαράστασης των γεγονότων, από την διασυλλογική ομάδα θεάτρου της Παγκαλαβρυτινής, σε σκηνοθεσία και με συμμετοχή του συμπατριώτη μας ηθοποιού Γιάννη Σταματίου, άφησε εντυπωσιασμένους τις εκατοντάδες των παριστάμενων. 
Πιστό στο ιερό χρέος του και συνεχίζοντας την πολυετή παράδοση, το διοικητικό συμβούλιο της Παγκαλαβρυτινής Ενώσεως, συντόνισε και φέτος την ιστορική εκδήλωση με ένα διήμερο εκδηλώσεων, για την υλοποίηση των οποίων συνεργάστηκαν πολλοί πολιτιστικοί σύλλογοι της περιοχής. 
Με το ξεκίνημα των εκδηλώσεων της ημέρας, το πρωί τελέστηκε Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου και συλλειτουργούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου, του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Μεγάλου Σπηλαίου π. Ιερωνύμου και πλήθους Ιερέων της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας. 
Λίγο πριν την Απόλυση, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος αναφέρθηκε στο νόημα και το μήνυμα της ημέρας. «Πρέπει να τιμούμε εκείνους που αγωνίστηκαν κάποτε για την ελευθερία μας, εκείνους που είχαν ηρωικό φρόνημα! Η ιστορία μας είναι ο φάρος μας για το αύριο. Η Μάχη του Μεγάλου Σπηλαίου και η νικηφόρα έκβασή της υπήρξε καθοριστική για την αναπτέρωση του ηθικού των Αγωνιστών μας και την ευόδωση των στόχων της Παλιγγενεσίας. Μια φωτεινή σελίδα στους αγώνες του Έθνους μας και μια κορυφαία απόδειξη τού τι μπορούμε να καταφέρουμε ενωμένοι οι Έλληνες», σημείωσε με νόημα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Παύλος, προσθέτοντας πως «όποιος αγωνίζεται για την πατρίδα και την πίστη του μόνο κερδίζει!».  
Και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κατέληξε ως εξής: «Ωστόσο, εμείς, οι Έλληνες, έχουμε αποδείξει πως είμαστε αυτοκαταστροφικοί. Ανεβαίνουμε και, όμως, κάποια στιγμή γκρεμίζουμε τα πάντα… Γιατί; Διότι έχουμε διώξει τον Θεό από τη ζωή μας και έχουμε βάλει πάνω απ’ όλα το εγώ μας… Όμως, είμαι σίγουρος πως μπορούμε να τα καταφέρουμε και να διδάξουμε τις νεότερες γενιές ότι όλοι εκείνοι, οι πρόγονοί μας, έχοντας τον Θεό και την Ελλάδα μέσα στην καρδιά τους, κατάφεραν να μεγαλουργήσουν. Εμείς, το μόνο που οφείλουμε να κάνουμε είναι να ακολουθήσουμε τα βήματά τους, ώστε ο ελληνικός λαός, ο λαός της αρετής και της αρχοντιάς, να συνεχίσει να δίδει τα φώτα του στα πέρατα της γης!». 
Από την πλευρά του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Αμβρόσιος, αφού ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Παύλο, για τη σημερινή του παρουσία, χαρακτήρισε την πίστη ως τη σανίδα της σωτηρίας μας, ως την ελπίδα των απελπισμένων. Ολοκλήρωσε δε με την εξής παραίνεση: «Είμαστε στην ιστορική Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου. Εάν μπορέσετε, πάρτε λίγη από τη... φλόγα των Αγωνιστών, κρατήστε κάτι από αυτούς μέσα σας. Μην δειλιάσετε να δείξετε την αγάπη σας για τον Χριστό! Ξεχάστε το σώμα και κρατήστε την ψυχή, διότι αυτή είναι αθάνατη! Αγωνιστείτε, λοιπόν, για τον Χριστό και την Ελλάδα μας! Οι Μοναχοί και οι Αγωνιστές της Μάχης του Μεγάλου Σπηλαίου μάς δίδουν το παράδειγμα. Εμείς το μόνο που πρέπει να κάνουμε, είναι να ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους!». 
Αμέσως μετά ακολούθησε ένας σύντομος χαιρετισμός τής «ψυχής» (κατά κοινή ομολογία) της εκδήλωσης, του προέδρου της Παγκαλαβρυτινής Ενώσεως κ. Δήμου Βαρβιτσιώτη και η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον παλαίμαχο δημοσιογράφο κ. Ιωάννη Αγαπητό με θέμα «Οι λεβέντες των Καλαβρυτινών βουνών».  
«… Με αισθήματα υπερηφάνειας, τιμής και ευγνωμοσύνης, συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ, στο σύμβολο της Ελευθερίας μας, το Μέγα Σπήλαιο, για να εορτάσουμε την επέτειο της νίκης των ελληνικών όπλων εναντίον του βάρβαρου αφρικανικού κατακτητή, του Ιμπραήμ, και να αποτίσουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής προς τον Κλήρο και τους αδούλωτους Έλληνες, τους Κλέφτες! Είναι δε προς τιμήν των διοργανωτών, διότι εξακολουθούν να αντέχουν στον… οδοστρωτήρα του άκρατου υλισμού και ευδαιμονισμού που επικρατεί στη ζωή μας, ασχολούμενοι με θέματα που αναβαπτίζουν τους Έλληνες σε ευγενή εθνικά ιδεώδη», σημείωσε αρχικά ο ομιλητής. Αναφερθείς στην προσφορά Κλήρου και λαού κατά την Επανάσταση του 1821, ο κ. Αγαπητός χαρακτήρισε τους κληρικούς και τους λαϊκούς ως τους πρώτους αντιστασιακούς του αγώνα. «Ράσο και φουστανέλα σχεδόν ταυτίστηκαν. Κλήρος και λαός ενωμένοι βάδισαν αδιάσπαστα για να δημιουργήσουν την ελεύθερη Ελλάδα. Κλήρος και Κλέφτες ήταν το προζύμι και η ηγεσία του αγωνισθέντος λαού!», είπε χαρακτηριστικά. 
Και συνέχισε με τα εξής λόγια: «Τα μοναστήρια υπήρξαν καταφύγια των αγωνιστών. Υπήρξαν οι κατεξοχήν πνευματικοί χώροι, από τους οποίους ξεπήδησαν φωτεινοί ηγέτες και φλογεροί επαναστάτες. Συγκεκριμένα, η Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου αποτέλεσε φάρο της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού. Υπήρξε κέντρο αντίστασης κατά των κατακτητών. Παρότι δέχθηκε πολλές επιθέσεις, ποτέ δεν κατακτήθηκε! Οι εχθροί της Ελλάδος γνωρίζουν ότι κάτω από το τιμημένο ράσο κρύβεται η… καρδιά της Χριστιανοσύνης του Γένους των Ελλήνων. Χωρίς το ιερό ράσο θα ήταν αδύνατο να ανατείλει η χαρά της λευτεριάς. Οι Ιερές Μονές ήταν εκείνες που διέσωσαν το ελληνικό στοιχείο και υπεράσπισαν τα θρησκευτικά μας ιδεώδη. Για να υποστηρίξω τα λεγόμενά μου καταφεύγω στη γνώμη ενός τρίτου, που δεν είναι καν Ορθόδοξος. Πρόκειται για τον Άγγλο καθηγητή και υπουργό Γουντχάουζ, ο οποίος στο βιβλίο του «Ο πόλεμος της ελληνικής ανεξαρτησίας» γράφει πως χωρίς την Εκκλησία οι Έλληνες θα ήταν για πάντα δούλοι». 
Ολοκληρώνοντας δε την ομιλία του στην «Κιβωτό της ελληνικής συνέχειας» (όπως χαρακτήρισε την Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου), ο κ. Αγαπητός είπε εμφανώς συγκινημένος αλλά και καταχειροκροτούμενος: «Άγιοι Πατέρες της Μονής και Φρούραρχε Νικόλαε Πετιμεζά με τους καπεταναίους και τα παλικάρια σου, σας ευχαριστούμε που σήμερα υπήρξατε η αιτία να αναβαπτισθούμε σε ευγενή εθνικά ιδεώδη!».   
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, άπαντες μετέβησαν στο αρχονταρίκι της Ιεράς Μονής όπου ο άψογος «οικοδεσπότης» Αρχιμανδρίτης Ιερώνυμος Κάρμας και οι Αδελφοί της Μοναστικής Κοινότητας προσέφεραν στους επισκέπτες μοναστηριακά κεράσματα.
Μπροστά στην παράταξη δεκάδων αρματωμένων των τμημάτων αναβίωσης που συμμετείχαν παρατεταγμένοι μπροστά στην είσοδο της Ιεράς Μονής οι Σεβασμιώτατοι Κοζάνης και Καλαβρύτων, η Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ Σία Αναγνωστοπούλου, οι Δήμαρχοι κ Λαζουράς και κ Παπαδόπουλος, οι συντονιστές και πλήθος κόσμου κατέβηκαν στο προαύλιο της Ιεράς Μονής όπου ακολούθησε το δεύτερο μέρος των εκδηλώσεων. Αρχικά με τις βραβεύσεις των παιδιών του Μαθητικού διαγωνισμού για το 1821 (θα ακολουθήσει ειδικό ρεπορτάζ) και στη συνέχεια  από το Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών Αθηνών, διά του προέδρου του, κ. Αθανασίου Σταματελόπουλου, ο οποίος επέδωσε τιμητικές πλακέτες τόσο στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Αμβρόσιο για την πολυετή προσφορά του στην Εκκλησία και την Πατρίδα, όσο και στον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Μεγάλου Σπηλαίου π. Ιερώνυμο για την υποστήριξη των προσπαθειών με σκοπό τη διάσωση της ιστορικής μας ταυτότητας. Βραβεύτηκε επίσης από την Παγκαλαβρυτινή και την Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου για την τεράστιας συνεισφορά του στην προσπάθεια αναβίωσης του Δημάρχου Καλαβρύτων κ Λαζουρά από τον Σεβασμιώτατο Καλαβρύτων και Αιγιαλείας.
Ακολούθησε η αναπαράσταση της προετοιμασίας και της μάχης του Μεγάλου Σπηλαίου κατά του Ιμπραήμ από τη Διασυλλογική Ομάδα Θεάτρου της Παγκαλαβρυτινής Ενώσεως η οποία κυριολεκτικά απογείωσε την εκδήλωση. (Ειδικό ρεπορτάζ με τους συντελεστές θα ακολουθήσει). 
Η συγκινητική και καθ’ όλα άψογη εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την τιμητική διέλευση οργανωμένων τμημάτων αρματωμένων φουστανελοφόρων και ιππικού καθώς και με χορούς από χορευτικά τμήματα Καλαβρυτινών συλλόγων, που κέρδισαν το αυθόρμητο και ζεστό χειροκρότημα του πολυπληθούς κοινού. Για πρώτη φορά στην διέλευση των αρματωμένων και των ομίλων αναβίωσης προηγήθηκαν έφιπποι 
Με το πέρας της εκδήλωσης όλοι μαζί παρακάθησαν σε γεύμα στο «Grand Sallet»
Συμμετείχαν: Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαβρύτων, ο οποίος μπήκε πρώτος από τους χορευτικούς συλλόγους στο χώρο της εκδήλωσης, ακολούθησε το χορευτικό τμήμα  του Πολιτιστικού Συλλόγου Λυκούριας, συνέχισε το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Σύλλογοι Κέρτεζης και έκλεισε με την παρουσία του χορευτικού τμήματος του ο Πολιτιστικού Συλλόγου Λειβαρζινών Πάτρας, ο  και ομάδες Αναβιωτών: Άγημα Σωτήρης Καρατζάς από Πάτρα, όμιλος Βοστίτσας 1821, όμιλος - εργαστήρι  φορεσιών Νίκος Πλακίδας και σκοπευτικός όμιλος ιστορικού οπλισμού Πάτρας
Συμμετείχαν ακόμα τα άλογα του Μιχάλη Καρατζά, του Γιώργου Κοτσιά με ιππέα τον Μιχάλη Καραντζά και του Νίκου Θωμά με ιππέα τον ίδιο. 
Παραβρέθηκαν: Η αναπληρώτρια Υπουργός Εξωτερικών κα Σία Αναγνωστοπούλου, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Γιώργος Λαζουράς, ο νεοεκλεγής Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Θανάσης Παπαδόπουλος, ο Βουλευτής Αχαΐας της Ν.Δ. κ. Ανδρέας Κατσανιώτης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κοντογιάννης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Φλογεράς, Λιακόπουλος και Μαγκαφάς, ο νεοεκλεγείς σύμβουλος κ. Νασιώτης, ο  Διοικητής του Α.Τ.Καλαβρύτων κ. Βασίλης Σταθούλιας, ο αναπλ. Διοικητής της Π.Υ.Καλαβρύτων κ. Λεωνίδας Παπαδολιάς, ο Λιμενάρχης Αιγίου κ. Μιχάλης Κωστάκης, ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καλαβρύτων κ. Θανάσης Μενούνος, ο Πρόεδρος της Τ.Κ.Ζαχλωρούς κ. Πλιατσικούρας, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Πλανητέρου κ. Παπαϊωάννου, δεκάδες Πρόεδροι Συλλόγων και φορέων.
Παραβρέθηκαν ακόμα οι υποψήφιοι Βουλευτές, κ. Μάρκου (ΣΥΡΙΖΑ), κα Αλεξοπούλου, Ρηγοπούλου, Τραχήλη Νταβλούρος, Κουτρουμάνης και Τσιγκρής (Ν.Δ.) και η κα Αναργύρου (ΚΙΝΑΛ) 

Δεν υπάρχουν σχόλια