Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Το Πολιτιστικό Πρόγραμμα του Συνδυασμού ΑΝ.Α.Σ.Α. (Σπύρου Θεοχάρη)

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ  ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΑΠΟΘΕΜΑΤΟΣ &  ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ  Η περιοχή των...

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ 
ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΑΠΟΘΕΜΑΤΟΣ & 
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 

Η περιοχή των Καλαβρύτων σαν μια ενιαία οντότητα έχει ένα πολύ μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα που δεν έχει αναδεχθεί όσο θα έπρεπε .
Είναι η γη της ελευθερίας και της ελεύθερης έκφρασης η οποία ταυτίζετε με την αναζήτηση ,την καλλιτεχνική δημιουργία και τον πολιτισμό .
Στα πλαίσια αυτά προτείνουμε την δημιουργία και ανάπτυξη ενός θεσμού που θα σηματοδοτήσει την περιοχή σε περιφερειακό εθνικό και διεθνές επίπεδο ως την θερμοκοιτίδα την εστία και τον προορισμό της Ερασιτεχνικής καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας κάτω από την ομπρέλα του δικτύου 4sa
( Η πρόταση αναπτύσσετε σε συνεργασία και από κοινού με το Εν Αθήναις και το Τμήμα διαχείρισης πολιτισμικού περιβάλλοντος και νέων τεχνολογιών του Παν Πατρών )

Τέσσερις Εποχές Τέχνη 
four seasons art ( 4sa) 

Με τον όρο Τέχνες εννοείται η ψυχική δραστηριότητα ή δημιουργία που είναι σημαντική εξαιτίας της έλξης που προκαλεί στα ανθρώπινα συναισθήματα, διεγείροντας τον νου ή και το συναίσθημα. Είναι η δημιουργική έκφραση που μέσα στο έργο αποτυπώνει την ψυχική κατάσταση, τα συναισθήματα, τις ιδέες, την αίσθηση ή τον οραματισμό του καλλιτέχνη. Η τέχνη κάποιες φορές εφαρμόζεται και σε πρακτικά αντικείμενα καθημερινής χρήσης, όπως ένα πήλινο μπολ μέσα στο οποίο τοποθετούνται αντικείμενα ή ένας τοίχος που έχει βαφτεί με το προσωπικό σου γούστο.

Η τέχνη βασίζεται στην εμπειρία και στο ταλέντο. Πολλοί διαφωνούν για το τι ακριβώς είναι τέχνη και έτσι ο ακριβής ορισμός της είναι ιδιαίτερα δύσκολος. Ετσι, πολλοί ειναι αυτοί που συγχέουν την τέχνη με την τεχνική
Στην ελληνική γλώσσα, η λέξη τέχνη περιλαμβάνει οποιαδήποτε διαδικασία για την παραγωγή κάποιου προϊόντος. Όροι με κοινή ρίζα όπως τεχνικό, τεχνίτης, καλλιτέχνης αποδίδονται σε ανθρώπινες δημιουργίες, τρόπους έκφρασης και δραστηριότητες αυθαίρετες με τη ροπή του φυσικού κόσμου, οι οποίοι ακολουθούν τους κανόνες του δημιουργού τους.
Στην αγγλική γλώσσα υπάρχουν δύο λέξεις, art και craft. Η πρώτη χρησιμοποιείται για να δηλώσει τέχνη που συνδέεται με προϊόντα αισθητικής αξίας, ενώ η δεύτερη για τα υπόλοιπα. Η λέξη art, που χρησιμοποιείται σε γλώσσες της δυτικής Ευρώπης, προέρχεται από το Λατινικό ars, που εν μέρει σημαίνει διακανονίζω, διευθετώ.

Καλές Τέχνες είναι οι Τέχνες που υπηρετούν το ωραίο ( κάλλος )και αποσκοπούν στο να προσφέρουν αισθητική απόλαυση, π.χ. η μουσική, η γλυπτική, η ζωγραφική, σε αντίθεση με τις εφαρμοσμένες τέχνες που υπηρετούν πρακτικές ανάγκες

Οι δέκα καλές τέχνες είναι οι:

1. Αρχιτεκτονική
2. Γλυπτική
3. Εικαστικές τέχνες ( Ζωγραφική,Χαρακτική )
4. Λογοτεχνία, Ποίηση
5. Μουσική
6. Θέατρο, (Όπερα, Χορός, Παντομίμα)
7. Κινηματογραφία (έβδομη τέχνη)
8. Φωτογραφία (όγδοη τέχνη)
9. Κόμικς (ένατη τέχνη)
10. Δεν υπάρχει ομοφωνία για το ποια μπορεί να είναι η δέκατη καλή τέχνη.

Εφαρμοσμένες τέχνες θεωρούνται οι:
· Μαγειρική
· Διακοσμητική
· Γραφιστική
· Επιπλοποιία
· Μικροτεχνία, η οποία συμπεριλαμβάνει και την αργυροχρυσοχοΐα
· Αγγειοπλαστική
· Ηθοποιία
· Οπτικοακουστικές Τέχνες
· Υφαντουργία, πλέξιμο και ραπτική, συμπεριλαμβάνοντας και τη μόδα
· Κομμωτική
· Πυροτεχνουργία
· Graffiti

O βασικός στόχος του εγχειρήματος είναι να μπορέσει μέσα από μια ανοιχτή όλο το χρόνο πρόσκληση να δημιουργηθεί ένας θεσμός που θα αγκαλιάζει την ερασιτεχνική καλλιτεχνική δημιουργία σε περιφερειακό εθνικό και διεθνές επίπεδο και να μετατρέψει σε λίγο χρονικό διάστημα την περιοχή του Δήμου Καλαβρύτων σε προορισμό τέχνης έκφρασης και δημιουργίας .!

1- Aξιοποίηση σε πρώτη φάση ορισμένων κλειστών Πχ Δημοτικών σχολείων άλλων χώρων σε όλο το εύρος του Δήμου Καλαβρύτων που είναι σε καλή λειτουργική κατάσταση για στέγαση εργαστηρίων τέχνης κλπ .

2- Εβδομάδα τέχνης όπου θα παρουσιάζετε η ετήσια δημιουργική προσπάθεια όλων των εργαστηρίων .

3- Δημιουργία ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος ανοικτού λογισμικού ιχνηλάτησης ερασιτεχνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας και τράπεζας πληροφοριών κλπ

Τα αποτελέσματα αυτής της νέας ροής επισκεπτών και δημιουργών στην περιοχή θα μπορούσε να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά σε όλα τα επίπεδα και θα έδινε μια μεγάλη ανάσα στην τοπική οικονομία 12 μήνες το χρόνο αγκαλιάζοντας χωροταξικά όλη την περιοχή και όλες τις Δημοτικές ενότητες Καλαβρύτων ,Κλειτορίας ,Αροανίας ,Παίων

Η επένδυση σε ένα τέτοιο θεσμό θα είχε άμεσα αποτελέσματα τόσο στην αναγνωρισιμότητα της περιοχής όσο και στην προσέλκυση τουριστών 12 μήνες το χρόνο


Οδικός Χάρτης –Βήματα

1 Καλάβρυτα : ( πχ )→Τhe Art cities Center
(Ανάπτυξη του Art cities network (μέσω κεντρικής ιστοσελίδας που να καταγράφει το πρόγραμμα των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων του δικτύου πόλεων και να προωθεί και να κατευθύνει σε συνεργασία με βιομηχανία τουρισμού τους τουρίστες (ανά τον κόσμο)(διεθνείς εκθέσεις φεστιβάλ, κλπ).

Καθιέρωση των Καλαβρύτων ως Art Cities Center
2 Biennale ερασιτεχνικής καλλιτεχνικής έκφρασης Καλαβρύτων (κάθε δύο χρόνια) (Με την συμμετοχή διεθνώς καταξιωμένων καλλιτεχνών ως μέλη επιτροπής βραβεύσεων) και βραβεύσεις (όχι διαγωνισμό)

3 Pre- Bienalle Four Seasons Art (Ερασιτεχνική καλλιτεχνική έκφραση τεσσάρων εποχών Κλειτορίας –Δάφνης –Τριποτάμων )

Θεματικές εποχικές προπαρασκευαστικές εκδηλώσεις

Πρώτη δράση -εκδήλωση για το καλοκαίρι 2019
-Φεστιβάλ ερασιτεχνικών Χορωδιών (,βυζαντινή μουσική ,παραδοσιακή ελληνική, κλασική μουσική )
Βασική προϋπόθεση επιτυχίας: να έχει διεθνή αντίκτυπο
Tips
- οι χορωδίες και τα μουσικά σχήματα (τύπου φιλαρμονικής) είναι εύκολα μετακινούμενα διαθέσιμα πολυπληθή σχήματα. Συντονίζονται εύκολα και συμβάλλουν θεαματικά στην διοργάνωση σε ποιότητα και αριθμό συμμετεχόντων. Μπορεί να ταυτιστούν με την μοναδικότητα και το κύρος που πρέπει να έχει η τελετή λήξης της Μπιενάλε.
- είναι σημαντικό να υπάρχει μία μεγάλη διεθνής εκδήλωση κάθε δύο χρόνια Biennale (ιδανικός χρόνος ) ή οποία να συντηρείται από ενδιάμεσες εθνικές πολυθεματικές εκδηλώσεις και οργανωτικές δραστηριότητες (Pre Biennale)
Στην διεθνή εκδήλωση, πρέπει να υπάρχει επιτροπή που να απαρτίζεται από σπουδαία διεθνώς καταξιωμένα πρόσωπα ( εκεί πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή και χρήμα) που να απονέμουν βραβεία (ΚΑΙ ΟΧΙ να οργανώνουν διαγωνισμό!!!!!)
- πρέπει να υπάρχει ένα αντιπροσωπευτικό event λήξης (που να καθιστά αυτή τη πρωτοβουλία την απόλυτη εμπειρία για τους συμμετέχοντες) και να αναδεικνύει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα... (αυτό μπορεί να είναι η κοινή χορωδιακή -μουσική εκτέλεση επιλεγμένου ανά biennale τραγουδιού σε επιλεγμένο φυσικό τοπίο open art που να έλκει την προσοχή των διεθνών ΜΜΕ)
- όλο το πακέτο πρέπει να συντονιστεί από μία δυνατή ομάδα δημοσίων σχέσεων με διεθνή προσανατολισμό (μπορεί να αποτελείται από 3 ή 4 άτομα και γραμματειακή υποστήριξη)
Όταν χτιστεί ο βασικός κορμός, και καθιερωθεί η δομή του ως μοναδικότητα, διανθίζεται από περαιτέρω δραστηριότητες. (θέατρο ή θεατρικό εργαστήρι, χορός, κινηματογράφος εικαστικά εργαστήρια, ειδικά σεμινάρια, θεματικά συνέδρια κλπ) δες: http://www.labiennale.org/en


ΕΠΙΘΥΜΗΤΌ
Οι δράσεις αυτές θα υιοθετηθούν από συλλογικότητες ( μετά από συζήτηση ώστε να ταυτίζονται με τις επιθυμίες και τις δυνατότητες του κάθε συλλόγου η συνεργατικού σχήματος)
Οι συμμετέχοντες ερασιτέχνες, πέρα από την εμπειρία, θα μπορέσουν να έχουν την ευκαιρία να αναδειχθούν σε επαγγελματίες, εάν έρθουν σε επαφή με τους κατάλληλους ανθρώπους, ενώ, μπορεί να στηθεί ένας οργανισμός στήριξης με δράσεις όπως ανάπτυξη μοντέλου προώθησης της "υιοθέτησης" των καλλιτεχνών από επιχειρήσεις και τη δημιουργία δικτύου ανάδειξης νέων επαγγελματιών καλλιτεχνών νέων συνεργασιών κλπ....

Οικονομική βιωσιμότητα :

Επιχορηγήσεις – χορηγοί –εισιτήρια
Ένταξη στο Διακρατικό πρόγραμμα Ελλάδα –Ιταλία στον άξονα 1 .
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το Πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας INTERREG μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας ύψους άνω των 123 εκατομμυρίων €, με σχεδόν 105 εκατομμύρια € να προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ : 40.000€
ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΟ ΑΕΠ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ : +10% ΕΩΣ +20%

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.