HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Στις 18 Απριλίου στη Βουλή το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων

Στην ολομέλεια της Βουλής θα συζητηθεί τη μεθεπόμενη Πέμπτη 18 Απριλίου το θέμα της διεκδίκησης των γερμανικών επανορθώσεων, με την εισαγ...

Στην ολομέλεια της Βουλής θα συζητηθεί τη μεθεπόμενη Πέμπτη 18 Απριλίου το θέμα της διεκδίκησης των γερμανικών επανορθώσεων, με την εισαγωγή προς συζήτηση της έκθεσης της Διακομματικής Επιτροπής του Κοινοβουλίου για τη διεκδίκηση των οφειλών.
Τη σχετική δήλωση έκανε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποίησε πρόσφατα στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στη Λάρισα.
Η συνολική απαίτηση της χώρας μας έναντι της Γερμανίας, σύμφωνα με το πόρισμα, ανέρχεται σε πάνω από 269 δις ευρώ (300 δις ευρώ μαζί με τους τόκους). Αφορά το κατοχικό δάνειο, οικονομικές αποζημιώσεις ιδιωτών, την εβραϊκή κοινότητα, τις πολιτιστικές καταστροφές και μια σειρά άλλων θεμάτων. Να σημειωθεί ότι στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνονται οι απαιτήσεις για αποζημιώσεις από την απώλεια ανθρώπινων ζωών ή αναπηριών.
Ο κ. Βούτσης δήλωσε ότι «η ολομέλεια θα πάρει απόφαση, ώστε σε κλίμακα Ευρώπης να διεκδικηθούν οι αποζημιώσεις» και χαρακτήρισε το γεγονός αυτό «μια ιστορική στιγμή, που θα δρομολογήσει μια διεθνή συζήτηση και μια διεκδίκηση σε διακρατικό, διακοινοβουλευτικό και νομικό επίπεδο».
Επίσης, ο κ. Βούτσης ανακοίνωσε πως, με έξοδα της Βουλής στις 2 Μαΐου, θα εγκαινιαστεί στο Αουσβιτς και ένα μουσείο - έκθεση για τα θύματα των Ελλήνων του στρατοπέδου, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου πολέμου.
Μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Βουλής τόνισε πως είναι σημαντικό τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη «να νικήσει η μνήμη απέναντι στις προσπάθειες για λήθη, διότι έχουν αναδειχθεί αναθεωρητικοί της ιστορίας, οι οποίοι θέλουν να αναθεωρήσουν τα εγκλήματα, το Ολοκαύτωμα και τις ναζιστικές θηριωδίες».
Η ψήφιση του πορίσματος θα αποτελέσει την απαρχή της επίσημης διεκδίκησης της Αθήνας προς το Βερολίνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.