Top Ad

HIDE

HIDE_BLOG

HIDE_BLOG
{fbt_classic_header}

Classic Header

Breaking News:

latest


ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ: Η ΠΡΩΤΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΟΛΗ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΜΕ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Πλούσιες θα είναι αύριο Πέμπτη 21 Μαρτίου οι εκδηλώσεις για την επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης των Καλαβρύτων, την πρώτη πόλη που ...

Πλούσιες θα είναι αύριο Πέμπτη 21 Μαρτίου οι εκδηλώσεις για την επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης των Καλαβρύτων, την πρώτη πόλη που απελευθερώθηκε από τον τουρκικό ζυγό και ξεκίνησε την επανάσταση για την ελευθερία του έθνους. 
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στις 9:00 το πρωί ο εορτασμός ξεκινά με πανηγυρικές κωδωνοκρουσίες και εμβατήρια στους δρόμους της πόλης από τη Φιλαρμονική του Δήμου.
➤Στις 10:15 τελείται Δοξολογία στον καθεδρικό Ναό της πόλης, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ.κ. Αμβροσίου και θ ακολουθήσει η εκφώνηση του Πανηγυρικού της ημέρας.
➤Στις 10:45 γίνεται Τρισάγιο στο μνημείο πεσόντων ηρώων και κατάθεση στεφάνων.
➤Στις 11:15 ξεκινά η μεγάλη Παρέλαση μαθητών των Δημοτικών σχολείων, του Γυμνασίου, Λυκείου και ΕΠΑΛ Καλαβρύτων και φιλοξενούμενων σχολείων προ των επισήμων.
➤Στις 11:30 θα γίνει η αναπαράσταση της μάχης και κατάληψης των Καλαβρύτων από τον θεατρικό όμιλο «Πάνος Μίχος».
Παραδοσιακοί χοροί από το χορευτικό του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλαβρύτων

Εντυπωσιακή αναπαράσταση
Η αναπαράσταση της μάχης και κατάληψης των Καλαβρύτων από τον θεατρικό όμιλο «Πάνος Μίχος», θα είναι εντυπωσιακή. Στα "πευκάκια" στην πλαγιά νότια της πόλης των Καλαβρύτων, ορατή από την κεντρική πλατεία, έφιπποι και πεζοπόροι φουστανελάδες, θα δώσουν την μάχη ενάντια στους Τούρκους του Αρναούτογλου, με πολλές κουμπουριές. Οι Τούρκοι δεν θα αντέξουν στην παλικαριά των Καλαβρυτινών και όσοι επιζήσουν θα παραδοθούν και θα οδηγηθούν στο κέντρο της πόλης... Κανονιές, κωδωνοκρουσίες, πιστολιές και ιαχές νίκης θα ακουστούν στα πέρατα της γης και τα Καλάβρυτα θα είναι η πρώτη πόλη που αποτινάζει τον Τουρκικό ζυγό... Περισσότερα αύριο στην κεντρική πλατεία των Καλαβρύτων... 

Το ιστορικό
Στις 21 Μαρτίου 1821 οι Έλληνες επαναστάτες καταλαμβάνουν τα Καλάβρυτα και η πρώτη πολεμική επιχείρηση του αγώνα είναι γεγονός. Ο ιστορικός Ν. Παπαδόπουλος είχε περιγράψει την απελευθέρωση της πόλης ως εξής: «Ήταν σούρουπο όταν φτάνουν στα Καλάβρυτα περί τους 200 πολεμιστές κι αρχίζει το μακελειό. Γενικεύτηκε η μάχη, κατελήφθησαν οι πύργοι των Τούρκων αξιωματούχων κι έχουμε την πρώτη νικηφόρο μάχη και την πρώτη πόλη, αυτή των Καλαβρύτων, στην οποία αποδόθηκε η ελευθερία». Τα χρόνια της τουρκοκρατίας τα Καλάβρυτα ήταν η μεγαλύτερη πόλη του Μοριά και αριθμούσε 40.000 κατοίκους. 
Το πρωινό της 21ης Μαρτίου, 600 ένοπλοι αγωνιστές ορκίστηκαν κάτω από τον αιωνόβιο πλάτανο του μοναστηριού της Αγίας Λαύρας και σύμφωνα με ορισμένους ιστορικούς, ανέφεραν: «να μην μείνει Τοῦρκος στον Μωριά, μηδέ στον κόσμο όλον». 
Είχε προηγηθεί σύσκεψη, όπου ο Παλαιών Πατρών Γερμανός κάλεσε τους Έλληνες σε επανάσταση και ύψωσε το λάβαρο της επανάστασης, ένα παραπέτασμα της Ωραίας Πύλης του Ναού της Αγίας Λαύρας, στο οποίο εικονιζόταν η Κοίμησης της Θεοτόκου. Σήμερα φυλάσσεται στη μονή της Αγίας Λαύρας. Η μονή της Αγίας Λαύρας βρίσκεται σε έναν λόφο στους πρόποδες του όρους Βελιά σε υψόμετρο 933 μέτρων. Στο μεταξύ, τα νέα είχαν διαδοθεί και οι κλέφτες της Πελοποννήσου προετοιμάζονταν κατάλληλα , φτιάχνοντας βόλια και κάνοντας προμήθειες σε όπλα και μπαρούτι. Αρχές Μαρτίου είχαν αρχίσει να στήνουν ενέδρες στους Τούρκους, που ταξίδευαν προς την Τριπολιτσά. 
Στις 21 Μαρτίου οι Έλληνες οπλαρχηγοί με επικεφαλής τους Σωτήρη Χαραλάμπη, Ασημάκη Φωτήλα, Σωτήρη Θεοχαρόπουλο, Ιωάννη Παπαδόπουλο, Νικόλαο Σολιώτη και Νικόλαο Πετμεζά, πήραν ένα μικρό κανόνι από τη Μονή της Αγίας Λαύρας και πολιόρκησαν το φρούριο της πόλης. Οι Τούρκοι υπό τη διοίκηση του Ιμπραήμ πασά Αρναούτογλου οχυρώθηκαν σε τρεις πύργους και περίμεναν στρατιωτική βοήθεια από την Τριπολιτσά. 
Λίγες ημέρες αργότερα, η αντίσταση τους κάμφθηκε και οι Οθωμανοί παραδόθηκαν. O Αρναούτογλου, οδηγήθηκε και φυλακίσθηκε στον Λεχούρι (Πύργο του Λεχουρίτη) 

Δεν υπάρχουν σχόλια