HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΔΡΟΒΟΛΟΒΟ: Δόξα και μεγαλείο στα αποκαλυπτήρια του ηρώου των ενδόξων Δροβολοβιτών του 1821

Ανεπανάληπτες στιγμές μεγαλείου έζησε το Δροβολοβό Καλαβρύτων με την εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων του μνημείου για τους ενδόξους Δροβολοβ...

Ανεπανάληπτες στιγμές μεγαλείου έζησε το Δροβολοβό Καλαβρύτων με την εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων του μνημείου για τους ενδόξους Δροβολοβίτες – Φιλικούς-Ιερολοχίτες και αγωνιστές του 1821.
Ήταν όλοι εκεί: Ο δήμαρχος Καλαβρύτων κ Γεώργιος Λαζουράς, με αντιδημάρχους και δημοτικούς συμβούλους. Ο πρόεδρος του  Περιφερειακού συμβουλίου Δυτικής Ελλάδος κ. Γεώργιος Αγγελόπουλος, ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη κ. Κατσιφάρα, ο Περιφερειακός σύμβουλος Σπύρος Καπράλος, ο συνταγματάρχης  κ. Κοντραφούρης εκ μέρους των ενόπλων δυνάμεων, πολυπληθές στρατιωτικό άγημα με επικεφαλής τον υπολοχαγό Μανωνά, οι πρώην Δήμαρχοι Καλαβρύτων και Αροανίας Αθανάσιος Παπαδόπουλος και Λεωνίδας Βασιλόπουλος, πολιτευτές, τα χορευτικά της Λυκούριας με τον πρόεδρο Σωκράτη Μούσιο, το χορευτικό της Κέρτεζης με την πρόεδρο Γεωργία Χασαποπούλου, οι Παναγιώτης Φράγκος εκ μέρους των Λειβαρτζινών συλλόγων και Νίκος Κυριαζής εκδότης της εφημερίδας "Ωρα των Καλαβρύτων" και του kalavrytanews.com και μέλος της Παγκαλαβρυτινής Ενώσεως. Φορείς, Σύλλογοι, πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων και κυρίως πλήθος συμπατριωτών μας από κάθε γωνιά της πατρίδας μας. Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε με τον Δήμο Καλαβρύτων, τον Σύνδεσμό μας Καμενιανιτών-Δροβολοβιτών-Δεσινιωτών «Ο ΗΡΑΚΛΗΣ», την Τοπική Κοινότητα Καμενιάνων-Δροβολοβού, συμπαρισταμένων και των λοιπών φορέων των χωριών.
Το τελετουργικό εκ μέρους της εκκλησίας τέλεσε με λαμπρότητα ο καθηγούμενος της ιστορικής Ι. Μονής Αγίας Λαύρας π. Ευσέβειος ακολουθούμενος από πλήθος ιερέων και τον πρωτοψάλτη των Καλαβρύτων κ. Βασίλειο Καλογερόπουλο.
Τον πανηγυρικό της ημέρας εξεφώνησε ο οσιολογιώτατος μοναχός Γ. Μάξιμος Ιβηρίτης-Νικολόπουλος εκ Καμενιάνων Καλαβρύτων, πρώην Πρωτεπιστάτης του Αγίου όρους, επίτιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ιστορικός συγγραφέας, ο οποίος ενθουσίασε και εξέπληξε με την ιστορική ακρίβεια και πληρότητα της ομιλίας του.
Χαιρετισμούς απηύθυναν: Ο δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Γεώργιο Λαζουράς με ρητορική δεινότητα, ο κ. Αγγελόπουλος εκ μέρους της Περιφέρειας, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καμενιάνων και Δροβολοβού Σπυρίδων Λάμπος και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Καμενιανιτών-Δροβολοβιτών-Δεσινιωτών λογοτέχνης Κωνσταντίνος Νικολόπουλος-Καμενιανίτης, ο οποίος απήγγειλε και σχετικό ποίημά του, ενώ ένα σπουδαίο ποίημα του ιδίου για την σημαία, απήγγειλε υπέροχα  η μικρή  Δροβολοβίτισσα μαθήτρια Ζωή Ρηγοπούλου. Ακολούθησε δεξίωση για τους παρευρισκομένους και γλέντι στην όμορφη πλατεία του Δροβολοβού. Παραθέτουμε απόσπασμα από τον χαιρετισμό του Κωνσταντίνου Νικολόπουλου.
   
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ-ΚΑΜΕΝΙΑΝΙΤΗ ΣΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ-ΗΡΩΟΥ ΣΤΟ ΔΡΟΒΟΛΟΒΟ 23- ΜΑΡΤΙΟΥ 2019       
Πανοσιολογιότατε καθηγούμενε της ιστορικής Μονής Αγίας Λαύρας, αιδεσιμότατοι, κύριε Δήμαρχε, κύριε εκπρόσωπε του Περιφερειάρχη, τιμημένοι εκπρόσωποι του στρατού μας και των σωμάτων ασφαλείας, αξιότιμοι εκπρόσωποι φορέων και Συλλόγων, εκλεκτοί προσκεκλημένοι μας, κυρίες και κύριοι.
« Ἀνδρῶν γὰρ ἐπιφανῶν πᾶσα γῆ τάφος, καὶ οὐ στηλῶν μόνον ἐν τῇ οἰκεία σημαίνει ἐπιγραφή, ἀλλὰ καὶ ἐν τῇ μὴ προσηκούσῃ ἄγραφος μνήμη παρ’ ἑκάστω τῆς γνώμης μᾶλλον ἢ τοῦ ἔργου ἐνδιαιτᾶται».
Ο τάφος των επιφανών ανδρών είναι κάθε τόπος, και δε σώζεται το όνομά τους μόνο σε επιγραφές στην πατρίδα τους, αλλά διατηρείται η ανάμνησή τους και στις ξένες χώρες, πιο πολύ στη μνήμη και στις καρδιές των ανθρώπων παρά στα γραπτά μνημεία και στους τάφους. 
Όμως, η απόδοση τιμών αγαπητοί μου για τους ήρωες και τους πεσόντες προγόνους μας, μέσα απ’ τα ηρώα και τα μνημεία, είναι ένα μάθημα ζωής για τους νεότερους, είναι ένα σχολείο. Ειδικότερα τώρα στην εποχή μας που γίνεται προσπάθεια να αποδομηθεί  η ιστορία μας. Είναι ακόμα ένα μεγάλο εφαλτήριο για νέους  αγώνες, για την ελευθερία και τα ιδανικά μας, στους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε.
Είναι όμως ταυτόχρονα για μας και ένα ιερό χρέος προς εκείνους που έδωσαν τα πάντα για την πατρίδα, πολλοί δε απ αυτούς την ίδια τη ζωή τους, για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι και να ευημερούμε ενωμένοι. 
Η πιο συνηθισμένη συνέπεια της απροσδόκητης κι αιφνιδιαστικής ευημερίας ενός λαού είναι να γίνουν οι πολίτες ματαιόδοξοι και αλαζόνες, οκνηροί και άφρονες. Αντίθετα, τα καλά που αποκτήθηκαν με τη φρόνηση και με αγώνες, είναι σπουδαιότερα και λαμπρότερα, ενώ διατηρούνται περισσότερο από εκείνα που φέρνει η τύχη.
Αυτά τιμούμε σήμερα και αυτούς που τα διέπραξαν, κλείνοντας ευλαβικά το γόνυ στους ηρωικούς αγωνιστές Δροβολοβίτες, Φιλικούς και Ιερολοχίτες, ταξιδεύοντας τη μνήμη μας νοητά σε κείνη την εποχή, πριν διακόσια περίπου χρόνια. 
… Καθώς έπεφτε αργά-αργά το ανάλαφρο μαρτιάτικο σκοτάδι, εκείνη την αλησμόνητη άνοιξη του 1821 τα τιμημένα κορμιά, ξαπλωμένα στο χιονισμένο πεδίο της μάχης-στο Δραγατσάνι, στα Καλάβρυτα και αλλού-έμεναν ασάλευτα και καρτερούσαν τη «Δόξα  Μονάχη..» να περπατήσει δίπλα τους μέσα στη νύχτα, να τους χαϊδέψει το μέτωπο!.. και να τους στεφανώσει.
Σήμερα εδώ στο ένδοξο και σημαιοστολισμένο Δροβολοβό, ισότιμο οικισμό της Τοπικής Κοινότητας Καμενιάνων, τιμούμε με κάθε λαμπρότητα, τους ήρωές μας αυτούς που δόξασαν την πατρίδα μας πολλαπλά. Που ξενιτεύτηκαν, πρόκοψαν, πρωτοστάτησαν και διέπρεψαν, τόσο στην προετοιμασία αλλά και καθ όλη τη διάρκεια του μεγάλου εικοσιένα, που πολλοί απ αυτούς έδωσαν το αίμα τους, αποδεικνύοντας γι άλλη μια φορά πως τα χωριά μας Καμενιάνοι-Δροβολοβό και Δεσινό, η Άγια Λαύρα τα Καλαβρυτοχώρια και τα Καλάβρυτα πρώτοι απ όλους άναψαν τη μεγάλη φλόγα για τη χιλιάκριβη τη λευτεριά. 
Ως πρόεδρος του Συνδέσμου Καμενιανιτών-Δροβολοβιτών-Δεσινιωτών Καλαβρύτων αισθάνομαι ιδιαίτερη συγκίνηση τη σημερινή λαμπρή τούτη μέρα που ξημέρωσε για τα χωριά μας, για το ένδοξο Δροβολοβό. Η συγκίνησή μου μεγεθύνεται με την παρουσία όλων εσάς των τόσων λαμπρών προσκεκλημένων.
Αγαπητοί μου κυρίες και κύριοι. Είναι όντως ιστορικές τούτες οι στιγμές που ζει σήμερα το Δροβολοβό. Κι επειδή έλαχε σε μας ο κλήρος υλοποίησης αυτού του ιστορικού χρέους, θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους τους συντελεστές: Τον χορηγό και ενσαρκωτή της ιδέας, κατασκευής του ηρώου,  αυτάδελφο Γ. Μάξιμο Ιβηρίτη (Νικολόπουλο), πρώην Πρωτεπιστάτη του Αγίου Όρους και επίτιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαβρύτων και προσωπικά τον Δήμαρχο κ. Γεώργιο Λαζουρά για την δική του συμπαράσταση και προσφορά σε ότι χρειαστήκαμε, τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Καμενιάνων Σπύρο Λάμπο, που μαζί συνεργαστήκαμε και εργαστήκαμε ακαταπόνητα. Ευχαριστώ ακόμη, όλους όσους με κάθε τρόπο μας συμπαραστάθηκαν και μας στήριξαν. 
Αθάνατοι και ένδοξοι Δροβολοβίτες, φιλικοί, ιερολοχίτες και αγωνιστές του εικοσιένα, υποκλινόμαστε στο μεγαλείο σας. Κι εδώ στην ιστορική γενέτειρά σας, όλοι εμείς σήμερα τιμούμε τη μνήμη σας, τιμούμετους αγώνες σας για την πατρίδα, σ αυτό το απέριττο μνημείο που θα θυμίζει στους αιώνες τη θυσία σας. 
Μυρσίνες και δάφνες θα στολίζουν πάντα την ένδοξη θύμισή σας. Μαζί σ αυτές προσθέτω ως αντίδωρο τούτους τους ποιητικούς στίχους μου, που αφιερώνω ταπεινά στη μνήμη σας.

ΣΤΟΥΣ ΕΝΔΟΞΟΥΣ ΔΡΟΒΟΛΟΒΙΤΕΣ ΦΙΛΙΚΟΥΣ-ΙΕΡΟΛΟΧΙΤΕΣ –
ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ 1821
Στον ιερό βρισκόμαστε της δόξας τούτο χώρο
Και ταπεινά το γόνυ μας κλείνουμε στους νεκρούς.
Τη λευτεριά που φέρανε ευλογημένο δώρο,
στη χώρα την αδούλωτη, σε χρόνους και καιρούς. 
Εδώ δεν ξεχωρίζουν μ ονόματα οι νεκροί,
Στη δόξα αντάμα σμίξαν κι ειν’ ένας όλοι αυτοί.

Κι αυτό το ιερό μνημείο, που τώρα μένει στη σιωπή,
θα ειν’ αιώνιο σχολείο, που λόγια αθάνατα θα πει.
-Ραγιάς δε ζει ο Έλληνας και ξέρει να πεθαίνει,
να σπάζει κάθε άλυσο που τη ζωή του δένει.
Και με τα στήθια κάστρα του, τα χιλιοματωμένα
θε να κρατάει άσβεστο το φως του εικοσιένα.
Κι δόξα πουν αθάνατη με τ απλωτά φτερά της,
περήφανα θα τους κρατεί, σφιχτά στην αγκαλιά της.
Εκείνους που δεν άφησαν να σβήσει η ελπίδα
και έδωσαν το αίμα τους για τη γλυκιά πατρίδα.
                      ******************
Δόξα π’ ολούθε σεργιανάς, σε ράχες και λαγκάδια
Και στεφανώνεις διαλεχτά, της χώρας μας βλαστάρια,
μην ξεμακραίνεις από δω, τώρα για λίγο στάσου.
Στο όμορφο Δροβολοβό κι άπλωσε τα φτερά σου.
Να στεφανώσεις διαλεχτούς, λαμπρούς Δροβολοβίτες,
Αγωνιστές με φιλικούς και ιερολοχίτες.
Που έδωσαν το είναι τους, τα πάντα στην πατρίδα
Για να προβάλ’ η λευτεριά, ν’ ανθίσει η ελπίδα.
Η  μνήμη σας αιώνια, ηρωικοί νεκροί μας,
που την τιμούμε σήμερα, σ αυτή τη σύναξή μας,
θα μένει για παντοτινά, βαθιά μεσ’ την ψυχή μας.
Για να θυμούνται οι παλιοί κι νέοι να μαθαίνουν
Να ξέρουν πως οι ήρωες, αθάνατοι θα μένουν.


ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΔΕΙΤΕ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.