HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Επετειακή εκδήλωση για το 1821 στην Αθήνα με διοργανωτή την Παγκαλαβρυτινή Ενώση (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Σε μία ξεχωριστής ποιότητας εκδήλωση, τιμώντας την επέτειο του 1821 στην Αθήνα, η Παγκαλαβρυτινή Ένωση , σε συνεργασία με την Περιφέρει...

Σε μία ξεχωριστής ποιότητας εκδήλωση, τιμώντας την επέτειο του 1821 στην Αθήνα, η Παγκαλαβρυτινή Ένωση, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, το Δήμο Αθηναίων, το Δήμο Καλαβρύτων και την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, οργάνωσε και υλοποίησε σήμερα στις 22 Μαρτίου 2019 στην Αθήνα, μία από τις ωραιότερες επετειακές εκδηλώσεις των τελευταίων χρόνων, τιμώντας τα 198 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης του 1821. Για την Παγκαλαβρυτινή Ένωση από το 1936 έχει θεσμοθετηθεί η δυνατότητα να οργανώνει εκδήλωση στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη την τελευταία Κυριακή προ της 25ης Μαρτίου. Φέτος λόγω της μαθητικής παρέλασης από την Περιφέρεια Αττικής ο εορτασμός μεταφέρθηκε για την 22α Μαρτίου.   

Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης ξεκίνησε στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής των Ελλήνων στην επιβλητική αίθουσα του Κοινοβουλίου, με την είσοδο της Ιστορικής Σημαίας της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης της οποίας προηγείτο ο Ηγούμενος της Αγίας Λαύρας πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Ευσέβιος, υπό τους ήχους της φλογέρας του Γιώργου Δαλιάνη. Όλο το ακροατήριο όρθιο απέδωσε την πρέπουσα τιμή στην Αγία Λαύρα και τον συμβολισμό της σήμερα, ενώ η σημαία πήρε τη θέση της πάνω στο βάθρο της Παλαιάς Βουλής των Ελλήνων. Ακολούθησε η παρουσίαση του κεντρικού ομιλητή που κατά γενική ομολογία φέτος άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις των τελευταίων χρόνων, του πρωτοπρεσβύτερου Κωνσταντίνου Μητρόπουλου, προϊσταμένου του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Καλαβρύτων, που λόγω της ιδιαίτερης φετινής συγκυρίας ο εορτασμός να γίνει εργάσιμη ημέρα είχε τη δυνατότητα να παραστεί και να εντυπωσιάσει όλους τους παρευρισκόμενους με την εξαιρετική του ομιλία υπό τον τίτλο «Στοχασμοί και ανατάσεις από το θαύμα του 1821». Όλοι οι παρόντες με απόλυτη προσήλωση και προσοχή παρακολούθησαν την ομιλία του πατέρα Κωνσταντίνου, ο οποίος για την αρτιότητα της έκφρασής του, τη σαφήνεια και γενικότερα την ρητορική του, κατάφερε να μεταφέρει το πνεύμα της ημέρας και τη συσχέτισή του με τους ήρωες του 1821 σε όλους όσοι παρευρίσκονταν.

Ο πρόεδρος της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης κ Δημήτρης Βαρβιτσιώτης ανέφερε την υψηλού συμβολισμού παρουσία του Χρήστου Δήμτσιου, Φοιτητού Ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με καταγωγή από τις Σέρρες. Ο κ. Δήμτσιος ζήτησε από την Παγκαλαβρυτινή Ένωση  να του δοθεί η τιμή να είναι ο σημαιοφόρος της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης για την ημέρα αυτή ως Μακεδόνας, ως ιστορικός αλλά και ως άνθρωπος ο οποίος τιμά με ιδιαίτερα αγάπη το 1821. Ο νεαρός Μακεδόνας απήγγειλε ποίημα το οποίο έγραψε ο ίδιος και αφορούσε την Αγία Λαύρα, το 1821 και τα Καλάβρυτα, μεταφέροντας ρίγη συγκινήσεως στους παρόντες και αποσπώντας παρατεταμένο χειροκρότημα. Ο κ Δήμτσιος αφού μετέφερε την προσωπική του συγκίνηση, ευχαρίστησε την Παγκαλαβρυτινή για την τιμή που του έγινε και τον ελληνοράπτη κ Πλακίδα Νικόλαο ο οποίος του παρείχε την καπεταναιϊκη φορεσιά του 1821 με την οποία ήταν ενδεδυμένος.

Ακολούθησε η βράβευση του Γιώργου Μπαμπαράκου, μαέστρου της Φιλαρμονικής Καλαβρύτων για το τεράστιο έργο του στη διατήρηση τη συνέχιση και την εξέλιξη της παράδοσης της Φιλαρμονικής των Καλαβρύτων. Τον τιμητικό πάπυρο ανέγνωσε η Γ. Γραμματέας της ΠΕ κ Αρετή Πράγια και επιδόθηκε από τον παριστάμενο Πρόεδρο του ΑΣΕΠ και του Ελεγκτικού Συνεδρίου της Ελλάδας κ Ιωάννη Καραβοκύρη. Ο κ Μπαμπαράκος στην αντιφώνηση του αφού ευχαρίστησε για την ιδιαίτερη τιμή αφιέρωσε μέρος της δικής του επιτυχίας στη Φιλαρμονική Καλαβρύτων σε έναν ακούραστο και εξαιρετικό Καλαβρυτινό, ο οποίος μας «έφυγε» νωρίς, το Γιώργο Δημήτρουλα. Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ Γιώργος Λαζουράς, χαιρετίζοντας την Βράβευση του κ Μπαμπαράκου αναφέρθηκε στην σημαντική συμβολή της Φιλαρμονικής για τη διατήρηση του πολιτισμού στην περιοχή Καλαβρύτων.

Η Αντιπρόεδρος της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης κ Αναστασία Μπαλασοπούλου στη συνέχεια, ως υπεύθυνη του 10ετούς διαγωνισμού ζωγραφικής 2011-2021 «Τα παιδία Ζωγραφίζουν για την Επανάσταση», ανακοίνωσε τα αποτελέσματα και τα Βραβεία τα οποία θα επιδοθούν στους Μαθητές την 23η Ιουνίου 2018 στην μεγάλη εκδήλωση στο Μέγα Σπήλαιο.

Παρόντες, ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Ευσέβιος, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ Γεώργιος Λαζουράς, ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Πρωτοπρεσβύτερος Σεργαδιώτης Κωνσταντίνος, ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Ευσέβιος, ο εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεως Ταξίαρχος Συγουλάκης Δημήτριος, ο εκπρόσωπος του ΓΕΣ Σχης κ Ανδρεάδης Παναγιώτης, η εκπρόσωπος της Υπουργού κ Σίας Αναγνωστοπούλου, ο π. Υπουργός Ανδρέας Ζαΐμης και ο υιός του Φωκίων Ζαΐμης, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ Δριβίλλας Δημήτριος, η εντεταλμένη σύμβουλος εθιμοτυπίας Περιφέρειας Αττικής κ Αικατερίνη Παλιού, ο π. Βουλευτής κ Πάνος Κοντογεώργης, οι α. Στρατηγοί Γιώργος Παπαδημητρόπουλος και Σωτήριος Τσενές, ο α. Πτέραρχος κ Τακης Γιανακάριος, ο π. Περιφερειάρχης κ Χαμακιώτης, η Κοσμήτωρ της ΠΕ και Πρόεδρος του συλλόγου Σκοταναίων κ. Μαριάνθη Χρονοπούλου η οποία είχε και τον γενικό συντονισμό της εκδήλωσης, ο κ. Ανδρέας Σκαρτσίλας ε. προϊστάμενος Εθιμοτυπίας Περιφέρειας Αττικής, ο μέγας δωρητής της ιστορικής Συλλογής Βυζαντινών εικόνων στο Δήμο Καλαβρύτων παλαίμαχος δημοσιογράφος κ Ιωάννης Αγαπητός, ο εκδότης της εφημερίδας ΩΡΑ των Καλαβρύτων και του kalavrytanews κ Νίκος Κυριαζής, η εκπρόσωπος του συλλόγου Καλαβρυτινών Αθήνας κ. Χρύσα Λεχουριτη, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ρωμιοσύνη κ Γιώργος Δαλιάνης, ο Προέδρος του συλλόγου Κερτεζιτών Αθήνας κ Χρήστος Κόντης, ο Πρόεδρος του συλλόγου Δρυμωτών και Γραμματέας της Ομοσπονδίας ο Αρχαίος Κλειτωρ κ Αθανάσιος Χριστοδουλόπουλος, ο π. Πρόεδρος Δρυμωτών και Αντιπρόεδρος της ΠΕ κ Τάκης Μπουζιωτης, ο Πρόεδρος του συλόγου Παγκραταίων κ. Σπύρος Κατσιουλέρης, ο κ. Θανάσης Νασιόπουλο Καθηγητής Πανεπιστήμιου Δυτικής Αττικής και Πρόεδρος συλλόγου Αρμπουναίων, ο εκπρόσωπος του Kalavrytapress κ. Χρήστος Καμπέρος, ο Πρόεδρος του συλλόγου Κλειτορίων Αττικής κ. Παπασωτηρίου, ο π/ Πρόεδρος Κλειτορίων και Αντιπρόεδρος της ΠΕ κ Τάκης Μπαλφούσιας, ο κ. Σταύρος Μουγκολιάς Πρόεδρος Ταμείου Νομικών, ο κ Γ. Γκόρτσος Ο κ Γιάννης Παπαδημητρόπουλος δικηγόρος και ευεργέτης της ΠΕ, ο π. Πρόεδρος Κλειτορίων Αττικής κ Γιώργος Γκόρτζος, η κ. Μαρία Βαϊνα π. καθηγήτρια ΑΣΠΕΤΕ, ο κ Χρήστος Κοντογιάννης εκπρόσωπος του Συλλόγου Λυκουριωτών, ο Επίτιμος Πρόεδρος της ΠΕ κ. Γιώργος Κοσμάς δικηγόρος π. Αρείω Πάγω και Αν. Πρόεδρος Πειθαρχικού Συμβουλίου ΔΣΑ, η Διοικήτρια του νοσοκομείου ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ κ  Αναστασία Μπαλασοπούλου Αντιπρόεδρος ΠΕ, η Γ.Γ. Συλλόγου Σοπωτινών κ Αρετή Πράγια, ο συγγραφέας κ Ν. Παπακωνσταντόπουλος των Λιβαρτζινών, ο Αναπληρωτής Δημάρχου Καλαβρύτων κ Νίκος Μαγκαφάς , ως εκπρόσωπος του ΚΙΝΑλ ο κ Ηρακλής Ρούπας πολιτευτής Αχαϊας, ο Καθηγητής Γλωσσολογίας Παν. Ιντιάνας ΗΠΑ  κ. Σακελλαριάδης Γεώργιος, ο κ. Στάθης Τσεντούρος εκπρόσωπος Ορειβατικού Καλαβρύτων, η κ Ευδοκία Κωνσταντάρα στέλεχος Δήμου Αθηναίων, και πολλοί άλλοι. Χαιρετισμούς απέστειλαν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, ο Αρχηγός 1ης στρατιάς, ο Διοικητής ΑΣΔΥΣ, ο Υποστράτηγός ε.α. Δημήτριος Κούκουρας.

Ακολούθησε πομπή με επικεφαλής την Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων, η οποία αφού  παιάνισε εμβατήρια μπροστά στο άγαλμα του Κολοκοτρώνη, από την Παλαιά Βουλή μέσω της οδού Σταδίου και της Πλατείας Συντάγματος έφθασε στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη όπου η Κοσμήτωρ της ΠΕ κ Χρονοπούλου απηύθυνε χαιρετισμό και ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων Τιμής από τον Πρόεδρο της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης, την εκπρόσωπο της Περιφέρειας Αττικής Εντεταλμένη Σύμβουλο δημοσίων σχέσεων κ. Αικατερίνη Παλιού και της Περ. Δυτικής Ελλάδας ως εκπρόσωπος του Κ Κατσιφάρα από τον Αντιπεριφερειάρχη κ Δημήτριο Δριβίλλα, του Δημάρχου Καλαβρύτων κ Γεωργίου Λαζουρά και του εκπροσώπου των Ενόπλων Δυνάμεων από τον  Ταξίαρχο κ Συγουλάκη Δημήτριο. Έγινε ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου και ο εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων συνοδευόμενος, από τον κ Δήμαρχο Καλαβρύτων, τον Πρόεδρο της Παγκαλαβρυτινής Ενώσεως κ Δημήτριο Βαρβιτσιώτη, τους εκπροσώπους των Περιφερειών Αττικής και Δυτικής Ελλάδας και τον εκπρόσωπο της Εθιμοτυπίας κ Σκαρτσίλα, επιθεώρησε και ευχήθηκε στη Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων και στους λοιπούς επισήμους,  ολοκληρώνοντας την εξαιρετικά άρτια οργανωμένη αυτή εκδήλωση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.