Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν

Το θέμα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που έχουν ζητήσει και λάβει άσυλο στην Ελλάδα κυριάρχησε στις δηλώσεις των Αλέξη Τσίπρα και Ταγίπ Ε...

Το θέμα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που έχουν ζητήσει και λάβει άσυλο στην Ελλάδα κυριάρχησε στις δηλώσεις των Αλέξη Τσίπρα και Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη συνάντηση διάρκειας περίπου δύο ωρών που είχαν στο προεδρικό μέγαρο της Άγκυρας.
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών, πρώτος πήρε το λόγο ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος και ζήτησε επίσημα από την Ελλάδα να εκδοθούν οι οκτώ στρατιωτικοί στην Τουρκία, λίγες ώρες αφού το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επικήρυξε με 700.000 ευρώ τους στρατιωτικούς.
Όπως τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος, Τουρκία και Ελλάδα έχουν δει από κοντά το αιματηρό πρόσωπο της τρομοκρατίας και θα πρέπει να έχουν μια κοινή αντιμετώπιση στο ζήτημα αυτό.

«Δεν θα πρέπει αυτοί που είναι φυγάδες από τέτοια κινήματα να βρίσκουν θέση στην Ελλάδα», διεμήνυσε. «Εμείς αυτή την προσμονή επιθυμούμε και θέλω να τραβήξω την προσοχή της γείτονος χώρας. Περιμένω αυτούς που την 15η Ιουνίου έχουν χάσει τη ζωή τους αντιμετωπίζοντας αυτό το πραξικόπημα, θα πρέπει να τους σεβαστούμε. Έχουμε την προσμονή να το σεβαστεί και η Ελλάδα αυτό και να φερθεί ανάλογα σε αυτούς τους φυγάδες, τους οποίους περιθάλπει», πρόσθεσε.

Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε στο αίτημα του Τούρκου προέδρου κατά τη δική του τοποθέτηση, χαρακτηρίζοντας «αγκάθι» στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών την υπόθεση και ξεκαθαρίζοντας πως στην Ελλάδα οι πραξικοπηματίες δεν είναι καλοδεχούμενοι, αλλά και υπογραμμίζοντας πως στην υπόθεση αυτή η Ελληνική Δικαιοσύνη έχει πάρει σαφείς αποφάσεις και η Ελλάδα, ως κράτος δικαίου, οφείλει να κάνει σεβαστές τις αποφάσεις της δικαιοσύνης.

Αργότερα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ίδιο θέμα, επανέλαβε πως η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία στηρίζει την δημοκρατία και δεν έχει καμία πρόθεση να στηρίξει πραξικοπηματίες, εξηγώντας πως στη χώρα μας είναι απολύτως σαφής η διάκριση των εξουσιών και οι αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης είναι σεβαστές από την κυβέρνηση.

Ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας
Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε επίσης τη θέση του ότι Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να ανατρέψουν τις λογικές του παρελθόντος για να οικοδομήσουν μια σχέση βασισμένη στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, στην κατάργηση των απειλών πολέμου και στην αλληλοκατανόηση των εκατέρωθεν ανησυχιών, και στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2017 ήταν η πρώτη μετά από 65 χρόνια για Τούρκο πρόεδρο, καθώς και στο ότι ο ίδιος έχει επισκεφθεί τέσσερις φορές την Τουρκία μέσα σε τέσσερα χρόνια.

Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε ότι μαζί με τον Ταγίπ Ερντογάν «συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε το επόμενο διάστημα με βασικό στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και την προώθηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την επιθυμία της Τουρκίας να αναπτύξει τις σχέσεις της με την Ελλάδα σε κάθε πεδίο και ανέφερε ότι στις διμερείς σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα «κατά διαστήματα υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν τα επιθυμούμε, αλλά είχαμε την ευκαιρία να τα ξεπεράσουμε». Εξέφρασε την πεποίθηση πως όλα τα θέματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μπορούν να επιλυθούν σε δίκαιη βάση, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να μείνουν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δύο κρατών.

«Εμείς σε κάθε επίπεδο θα συμφωνήσουμε να έχουμε έναν ανοικτό διάλογο, και ειδικά στις θρησκευτικές μειονότητες θα κάνουμε ένα άνοιγμα, θα τις αξιολογήσουμε και από κοινού θα βρούμε κοινές λύσεις» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.

Η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και τα παράπονα του Ερντογάν
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη στήριξη της Ελλάδας στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προς όφελος της, αλλά και προς όφελος της Ευρώπης, κάτι που όπως επεσήμανε μπορεί να συνεισφέρει στην επιστροφή στις σημαντικές δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν τα περασμένα χρόνια.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν και για τη συνεργασία στο πλαίσιο της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, ένα θέμα στο οποίο αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου ο Ταγίπ Ερντογάν, υποστηρίζοντας πως η Τουρκία έχει επιβαρυνθεί με υπερβολικό φόρτο σε σχέση με τους μετανάστες και κατηγορώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι δεν έχει τηρήσει τις υποσχέσεις της, μολονότι η Τουρκία έχει τηρήσει τις δικές της. Αυτή τη στιγμή, προσέθεσε, η Τουρκία περιθάλπει 4 εκατ. πρόσφυγες και έχει ξοδέψει περίπου 35 εκατ. δολάρια.

Κυπριακό
Ως προς το Κυπριακό, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε την ανάγκη να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, τόσο για τους Ελληνοκύπριους όσο και για τους Τουρκοκύπριους, που θα καθιστά την επανενωμένη, ομοσπονδιακή Κύπρο μια κανονική χώρα της περιοχής και της ΕΕ.

Σημείωσε ότι σε αυτή τη νέα προσπάθεια οφείλουμε να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος και τόνισε τη σημασία που έχει ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου στην Ανατολική Μεσόγειο και την ανάγκη η ενέργεια να αποτελέσει γέφυρα συνεργασίας και όχι εμπόδιο στην περιοχή.

«Είναι μια σημαντική παράμετρος η ισοτιμία των Τούρκων στην Κύπρο» υποστήριξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.