Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Τέλος το αυτόφωρο για τους δημοσιογράφους στα αδικήματα δια του Τύπου

Καταργείται το αυτόφωρο για τα αδικήματα δια του Τύπου! Στο νομοσχέδιο που κατέθεσε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου στη Β...

Καταργείται το αυτόφωρο για τα αδικήματα δια του Τύπου! Στο νομοσχέδιο που κατέθεσε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου στη Βουλή, υπάρχει σημαντική διάταξη με την οποία καταργείται η αυτόφωρη διαδικασία και στα δια του Τύπου τελούμενα αδικήματα της εξύβρισης, δυσφήμισης και συκοφαντικής δυσφήμισης.
Συγκεκριμένα στο άρθρο 417 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (π.δ. 258/1986, Α’ 121), προστίθεται δεύτερο εδάφιο ως εξής:
«Στην περίπτωση των εγκλημάτων των άρθρων 361, 362 και 363 του Ποινικού Κώδικα δεν ακολουθείται  η διαδικασία των επόμενων άρθρων, εκτός αν συντρέχουν ιδιαίτερα σοβαροί λόγοι».
Ο υπουργός Δικαιοσυνης Μιχ. Καλογήρου, είχε εκφράσει άλλωστε αυτή τη βούληση, με αφορμή τη σύλληψη του εκδότη του Φιλελεύθερου, Θαν. Μαυρίδη, του διευθυντή της εφημέριδας Πάν. Λάμψια και της επικεφαλής του πολιτικού ρεπορτάζ, Κατερίνας Γαλανού, μετά από μήνυση του τότε ΥΠΕΘΑ, Παν. Καμμένου και τον θόρυβο που προκλήθηκε. Την ίδια διαδικασία, άλλωστε, έχουν περάσει και άλλοι πολλοί δημοσιογράφοι και εκδότες που βρίσκονταν εν μία νυκτί στο κρατητήριο για αδικήματα δια του Τύπου.

Η αιτιολογική έκθεση
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, η προτεινόμενη ρύθμιση εκφράζει τη βούληση του, η διαδικασία της αυτόφωρης εκδίκασης των πλημμελημάτων να εφαρμόζεται ακριβώς εκεί όπου προσήκει.
Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται η επιβάρυνση της δικαστικής λειτουργίας και των υπηρεσιών που εμπλέκονται με τη σύλληψη και προσαγωγή του κατηγορούμενου στον εισαγγελέα ώστε να επικεντρώνονται στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της βαρύτερης μορφής εγκληματικότητας.
Ο στόχος αυτός, μπορεί να ικανοποιηθεί σε σημαντικό βαθμό με την παρούσα νομοθετική πρόβλεψη, με την οποία εισάγεται ρητά ως κανόνας η μη τήρηση της αυτόφωρης διαδικασίας για ορισμένα εγκλήματα που θεωρούνται κατά κανόνα χαμηλής απαξίας, είτε λόγω της απειλούμενης εναντίον τους ποινής, είτε επειδή το προσβαλλόμενο με αυτά έννομο αγαθό είναι ιδιαίτερα ελαστικό, είτε λόγω της μη ύπαρξης ιδιαίτερων στοιχείων κοινωνικοηθικής απαξίας που εκφράζονται από τον συγκεκριμένο τρόπο τέλεσής τους.

Το μέτρο αφορά τους... κανονικούς Δημοσιογράφους...και τον... κανονικό Τύπο

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.