Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΚΟΤΑΝΑΙΩΝ ΣΤΗΝ Ι.Μ. ΜΠΟΥΡΑ – Ι.Μ. ΑΜΠΕΛΑΚΙΩΝ & ΠΗΓΕΣ ΕΥΡΩΤΑ (ΦΩΤΟ)

Εξαιρετική επιτυχία, σημείωσε η φθινοπωρινή ημερήσια εκδρομή, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018.  Απτόητοι από τον βροχερό ...

Εξαιρετική επιτυχία, σημείωσε η φθινοπωρινή ημερήσια εκδρομή, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018. 
Απτόητοι από τον βροχερό καιρό, αλλά με χαρούμενη διάθεση οι Σκοταναίοι και οι φίλοι του Συλλόγου μας είχαν την δυνατότητα επισκεφθούν δύο σημαντικές, από αρχαιολογική και ιστορική άποψη, Μονές της ορεινής Αρκαδίας, την Ι. Μ. Μπούρα και την Ι. Μ. Αμπελακίων, καθώς και την απαράμιλλη, από άποψη φυσικού κάλους, περιοχή των Πηγών του Ευρώτα. 
Η σιγανή βροχόπτωση, ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της ημέρας που συνόδευε καθ΄ όλη τη διάρκεια της διαδρομής τους εκδρομείς, οι οποίοι διασκέδαζαν εντός του πούλμαν με τα ανέκδοτα, τους γρίφους που τους ετέθησαν, τη μουσική και με τα εδέσματα που τους προσφέρθηκαν, και χωρίς καν να το καταλάβουν έφτασαν στον Αρκαδικό Ταΰγετο, όπου σε υψόμετρο 710μ. βρίσκεται η ιστορική μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου «Μπούρα». 
Η Μονή φέρεται ότι ιδρύθηκε ως αντρικό μοναστήρι την εποχή των Κομνηνών, τον 11ο αιώνα, από τον Άγιο Νίκων τον «Μετανοείτε», ο οποίος κατά την ιεραποστολή του στο Μωριά εγκαταστάθηκε σε σπήλαιο κοντά το σημείο όπου ανεγέρθηκε το μοναστήρι της Παναγιάς Μπούρα. 
«Μπούρα» στα αρβανίτικα σημαίνει «ανδρείος». Έλαβε δε αυτό το όνομα διότι κατά την διάρκεια της τουρκοκρατίας οι μοναχοί του πράγματι σήκωσαν στους ώμους τους την προστασία και την άμυνα κατά των Οθωμανών κατακτητών, ενώ το μοναστήρι αποτέλεσε καταφύγιο κυνηγημένων, κρυφό σχολείο, βουλευτήριο αρχηγών και φιλικών, τόπος ελεύθερος και αδούλωτος. Η ύπαρξη του 10 μέτρων «Πύργου» που περιβάλει, εσωτερικά, την Ιερά Μονή, μαρτυρεί το σημαντικό ρόλο που έπαιξε κατά την επανάσταση του ’21.
Εξίσου ιστορικής σημασίας και ομορφιάς είναι και η Ι. Μ. Αμπελακίων. Με κατάνυξη οι εκδρομείς μεταβήκαμε στο σπήλαιο όπου ανακαλύφθηκε η εικόνα της Παναγίας, επί τη βάσει της οποίας ιδρύθηκε η μονή. Με έκπληξη, διαπιστώσαμε μια σπηλιά που βρίσκεται σε μια χαράδρα, όπου εξωτερικά, από τα δεξιά, σε μια από τις κορυφές του βράχου, υψώνεται ένας Σταυρός, ενώ από τα αριστερά αυτού υπάρχει ο Ιερός Ναός της Αναλήψεως. 
Εντός του εσωτερικού της Σπηλιάς, βρέθηκε η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, που ονομάζεται «Παναγία η Μακελαρίτισσα» και θεωρείται μία από τις εβδομήντα εικόνες του Απόστολου και Ευαγγελιστή Λουκά. 
Οι εκδρομείς προσκύνησαν και άκουσαν την ηγουμένη να τους διηγείται τους μύθους και τις ιστορίες για την ανεύρεση της εικόνας και για τη πορεία του μοναστηριού. 

Το φθινοπωρινά πανέμορφο φυσικό περιβάλλον, όπου βρίσκεται η μονή, καθώς και η ομίχλη που εκείνη την ημέρα αγκάλιαζε τα πάντα, προσέδιδε μια υπερφυσική και κατανυχτική ατμόσφαιρα, μεταφέροντας νοητά τους συμμετέχοντες σε μια άλλη διάσταση, αυτή της πίστης και της κοινωνίας τους στην χριστιανική κοινότητα. 
Στην συνέχεια προχωρήσαμε προς τις πηγές Ευρώτα έχοντας στο μυαλό μας τους μύθους περί της ονομασίας του ποταμού, αλλά και για την «εκπαίδευση» που ελάμβαναν οι νέοι Σπαρτιάτες, στην αρχαιότητα. Ήταν ένα πραγματικά ειδυλλιακό τοπίο. 
Τελικός σταθμός της ευδιάθετης συντροφιάς των εκδρομέων, ήταν το χωριό Λεοντάρι όπου έλαβε χώρα η κοινή συνεστίαση, με τα καταπληκτικά παραδοσιακά φαγητά, το καλό κρασί, και με τη συνοδεία δημοτικής μουσικής, δεν άργησε να στηθεί ο χορός παρασύροντας, εκτός από τους Σκοταναίους συμπατριώτες, ακόμη και τους ντόπιους κατοίκους που παρευρίσκονταν στη ταβέρνα. 

Το Δ.Σ. ευχαριστεί θερμά όλους τους συμμετέχοντες και ευχόμαστε και στο μέλλον να συνταξιδέψουμε το ίδιο χαρούμενοι, ενωμένοι και περήφανοι για την καταγωγή μας.!!!!
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΚΟΤΑΝΑΙΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.