HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Παγκόσμια ημέρα παιδιού

Σήμερα είναι μια ημέρα γιορτινή ή τουλάχιστον έτσι θα έπρεπε. Είναι η παγκόσμια ημέρα του παιδιού που θεσπίστηκε από τα Ηνωμένα Έθνη το ...

Σήμερα είναι μια ημέρα γιορτινή ή τουλάχιστον έτσι θα έπρεπε. Είναι η παγκόσμια ημέρα του παιδιού που θεσπίστηκε από τα Ηνωμένα Έθνη το 1954 και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Νοεμβρίου, με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών για τα δικαιώματα των παιδιών.
Ήταν σαν σήμερα πριν από 59 χρόνια, στις 20 Νοεμβρίου 1959, όταν ο Οργανισμός Ηνωμένων υιοθέτησε τη «Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Παιδιού».
Το αποφασιστικό βήμα, ωστόσο, έγινε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 20 Νοεμβρίου 1989 όπου ψηφίστηκε ομόφωνα η Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού το κείμενο της οποίας κλήθηκαν τα κράτη μέλη αφενός να φροντίσουν να το δημοσιεύσουν αφετέρου να φροντίσουν την κυκλοφορία του, την αναγνώριση – ερμηνεία του κυρίως στα σχολεία και πάσης φύσεως εκπαιδευτικά ιδρύματα, ανεξάρτητα της μορφής του πολιτεύματος της χώρας. Στην συνθήκη ως παιδιά ορίζονται όλα τα πρόσωπα κάτω των 18 ετών.

Το επίσημο κείμενο της Σύμβασης αυτής έγινε στις πέντε επίσημες γλώσσες του ΟΗΕ (Αγγλική, Γαλλική, Ισπανική, Κινεζική και Ρωσική).
Η Σύμβαση ενσωματώθηκε στο εθνικό δίκαιο της Ελλάδας με το νόμο 2101/1992, βάσει του οποίου έχει αυξημένη τυπική ισχύ και υπερτερεί των λοιπών διατάξεων της εθνικής νομοθεσίας.
Από το 1990, η παγκόσμια ημέρα του παιδιού σηματοδοτεί επίσης την επέτειο της ημερομηνίας που η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε τόσο τη Δήλωση όσο και τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.