HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΤΙΜΗ ΣΤΟΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΟ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΟ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗ ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟ

Την Κυριακή 7 Οκτωβρίου στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καλαβρύτων θα τελεστεί μνημόσυνο για τον Μακαριστό Αρχιμανδρίτη Αθανάσιο Νι...

Την Κυριακή 7 Οκτωβρίου στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καλαβρύτων θα τελεστεί μνημόσυνο για τον Μακαριστό Αρχιμανδρίτη Αθανάσιο Νικολόπουλο, που επί σαράντα πέντε έτη διακόνησε ως δάσκαλος και Ιερέας τις Ελληνικές Κοινότητες της Πρετόριας και του Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής από 1910-1955.
Ο Αθανάσιος Νικολόπουλος του Παναγιώτη και της Παναγιώτας γεννήθηκε στις 8/11/1873 στο Αγρίδι Νωνάκριδος της τότε Επαρχίας Καλαβρύτων. Σε ηλικία 12 χρόνων προσήλθε ως δόκιμος μοναχός στο μοναστήρι του Μεγάλου Σπηλαίου και φοίτησε στο εκεί σχολείο. Υπήρξε άριστος  μαθητής με ιδιαίτερη έφεση στη μάθηση. Γι αυτό στάλθηκε στην Αθήνα ,περάτωσε τις γυμνασιακές σπουδές  και στη συνέχεια φοίτησε στο Πανεπιστήμιο. Αναγορεύθηκε διδάκτωρ της Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1909  επέλεξε το μοναχικό βίο. Το 1911 χειροτονήθηκε Ιερέας λαμβάνοντας  το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη. Το 1910 διορίζεται από την Ιερά Σύνοδο της Ελλάδος στην Ελληνική κοινότητα της Πρετόριας στην Ν. Αφρική για την εξυπηρέτηση των θρησκευτικών αναγκών και την εκπαίδευση των παιδιών.
Ο ελληνισμός της Νότιας Αφρικής τον θεωρεί ισάξιο του εθνομάρτυρα «Κοσμά Αιτωλού» που αγωνίστηκε με πάθος και αυταπάρνηση για τη διατήρηση του Ελληνισμού και την ανόρθωση της ορθοδοξίας στη περιοχή ευθύνης του.
Σε ένδειξη αναγνώρισης της προσφοράς τους η Ελληνική παροικία ανέγειρε προτομή του στον περίβολο του  Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Ελληνικής Εκπαίδευσης και Τεχνολογίας στην Νότιο Αφρική (σχολή SAHETI).
Απεβίωσε στις 6.10.1955
Η Ελληνική Κοινότητα  του Γιοχάνεσμπουργκ με πρωτοβουλία του συμπατριώτη Θεμιστοκλή Ροδάκη από τη Λυκούρια, θα τελέσει και εκεί μνημόσυνο για τα 63 χρόνια από την εκδημία του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.