HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Κ.Δαφαλιάς: Τα Καλάβρυτα μπορούν να γίνουν μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης

Σε μία μεστή και ουσιαστική παρέμβαση, Κωσταντίνος Δαφαλιάς, Πρόεδρος Έν. Ξενοδόχων & Τουριστικών Καταλυμάτων Καλαβρύτων, μίλησε στο...

Σε μία μεστή και ουσιαστική παρέμβαση, Κωσταντίνος Δαφαλιάς, Πρόεδρος Έν. Ξενοδόχων & Τουριστικών Καταλυμάτων Καλαβρύτων, μίλησε στο 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Καλαβρύτων για το προφίλ των επισκεπτών στα Καλάβρυτα αλλά και την αναγκαιότητα για την Επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου .
Η ομιλία του Κώστα Δαφαλιά έχει ως εξής:
Ξεκινώντας θα ήθελα να συγχαρώ τους διοργανωτές και όλους τους εμπλεκομένους φορείς  για την πρωτόγνωρη αυτή  πρωτοβουλία διοργάνωσης ενός αναπτυξιακού συνεδρίου στα Καλάβρυτα εύχομαι και ελπίζω τα αποτελέσματα του να λειτουργήσουν  καταλυτικά ως νέος  μοχλός  ανάπτυξης και συνεργασίας του τόπου μας.  

Ο τουρισμός στην περιοχή του Δήμου Καλαβρύτων αποτελεί μια επωφελής δραστηριότητα για την τοπική οικονομία. 
Το τουριστικό προϊόν της περιοχής είναι αρκετά ανταγωνιστικό και ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των επισκεπτών κυρίως της εγχώριας αγοράς αλλά και της διεθνούς. 
Τα Καλάβρυτα ενισχύουν την θέση τους στο τουριστικό χάρτη λόγω και της γεωγραφικής τους τοποθεσίας καθώς βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση από την Αθήνα (που είναι ο κύριος αιμοδότης) αλλά και από την Πάτρα.
Πρέπει να τονίσω και εγώ τον καθοριστικό ρόλο που έχει διαδραματίσει η ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου για την πρόσβαση των επισκεπτών στην περιοχή. Το αίσθημα ασφάλειας στις οδικές διαδρομές αποτελεί ισχυρό κίνητρο για την επιλογή των προορισμών κυρίως τον αλλοδαπών. Μεγάλη σημασία  έχει και η σύντομη σύνδεση της με το πρώτο αεροδρόμιο της χώρας το  Ελευθέριος Βενιζέλος και το πρώτο λιμάνι που συνδέει την Ελλάδα με την Ευρώπη την Πάτρα . 
Βεβαία δεν είμαστε και πολύ περήφανοι για τον οδικό άξονα που συνδέει τα Καλάβρυτα με την εθνική οδό (αναφέρομαι στον επαρχιακό δρόμο πούντας – Καλαβρύτων) καθώς παρουσιάζονται αρκετά προβλήματα που καθιστούν ορισμένες φορές την διαδρομή επικίνδυνη κυρίως τον χειμώνα.

ΠΡΟΦΙΛ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ
Ας δούμε τώρα μερικά κυρίως ποιοτικά χαρακτηριστικά του προφίλ των επισκεπτών του Δήμου Καλαβρύτων. Τα στοιχεία που έχουμε στην διάθεση μας προέρχονται από τις ξενοδοχειακές μονάδες και από την Ελληνική στατιστική υπηρεσία.
- Οι επισκέπτες επιλέγουν ως προορισμό  τα Καλάβρυτα για λόγους  αναψυχής , αλλά και για την ιστορική και θρησκευτική αξία του τόπου καθώς και για  τα συνέδρια που έχουν ιδιαίτερη άνθιση τα τελευταία χρόνια λόγω της άρτιας υποδομής που διαθέτει η ξενοδοχειακή επιχείρηση που σήμερα φιλοξένει το συνέδριο.
- Οι αφίξεις επισκεπτών για το 2017 ήταν περίπου 27000 με 24500 από την ελληνική τουριστική αγορά και 2500 από αλλοδαπούς ενώ οι διανυκτερεύσεις ανήλθαν συνολικά στις 45000 με 40000 διαν/σεις από έλληνες επισκέπτες και 5000 από αλλοδαπούς.  Σε σύγκριση με το 2016 η αύξηση ανέρχεται περίπου στο 25-30% ενώ η εκτίμηση μας για το 2018 είναι μια αύξηση γύρω στο 10% τόσο των αφίξεων όσο και των διανυκτερεύσεων. Το μεγαλύτερο ποσοστό των αλλοδαπών τουριστών είναι από την Ευρώπη από χώρες όπως η Αγγλία , η Ολλανδία , η Γερμάνια , η Γάλλια και η Ιταλία. Υπάρχουν όμως και επισκέπτες από χώρες που παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια σημαντική αύξηση όπως το Ισραήλ και η Ιαπωνία. Αξίζει να σημειώσουμε την παρουσία πολλών επισκεπτών ομογενών από Αμερική και Αυστραλία.   
- Συγκρίνοντας τις αφίξεις και τις διανυκτερεύσεις διαπιστώνουμε ότι η  διάρκεια διαμονής των επισκεπτών στην περιοχή είναι κυρίως 1 ή 2 διανυκτερεύσεις. Παραπάνω διανυκτερεύσεις πραγματοποιούνται τις εορταστικές ημέρες των Χριστουγέννων και τα τριήμερα (Καθαρής δευτέρας, Πάσχα κλπ).
- Οι διανυκτερεύσεις πραγματοποιούνται κυρίως σε καταλύματα ξενοδοχειακού τύπου και το μεγαλύτερο ποσοστό των επισκεπτών επιλέγουν για την διαμονή τους , την πόλη των Καλαβρύτων καθώς στα Καλάβρυτα υπάρχει και η μεγαλύτερη διαθεσιμότητα δωματίων και κλινών.
- Οι κρατήσεις των μεμονωμένων επισκεπτών γίνονται με 2 τρόπους μέσω internet κυρία επιλογή των αλλοδαπών και με τηλεφωνική επικοινωνία η οποία αποτελεί επιλογή των ελλήνων πελατών μας αφού πρώτα έχουν ελέγξει το κατάλυμα που τους ενδιαφέρει μέσω του internet.
- Οι κυριότερες ηλικιακές κατηγορίες είναι 25-44 και 45-64 με την πλειοψηφία να είναι ζευγάρια , οικογένειες και παρέες φίλων (συνήθως πελάτες του ΧΚΚ).
- Σημαντικό μερίδιο στην τουριστική αγορά της περιοχής έχει και ο μαζικός τουρισμός επισκεπτών (groups) πελάτες τουριστικών γραφείων που πραγματοποιούν εκδρομές με διαμονή 1 διανυκτέρευσης.
- Κύριο μέσο μεταφοράς είναι το ιδιωτικό τους αυτοκίνητο , υπάρχουν και κάποιοι ελάχιστοι που επιλέγουν για την μεταφορά τους το λεωφορείο και τον Οδοντωτό. 
- Κλείνοντας την πρώτη ενότητα της ομιλίας μου για το προφίλ των επισκεπτών πρέπει να σταθούμε στην επισκεψιμότητα της περιοχής ανά χρονική περίοδο. Οι περίοδοι είναι 3 υψηλή , μεσαία και χαμηλή. Στην υψηλή περίοδο Δεκέμβριο έως και Μάρτιο πραγματοποιούνται οι περισσότερες αφίξεις και διανυκτερεύσεις. Ο λόγος είναι ότι τα Καλάβρυτα έχουν συνιφαστεί στην συνείδηση του Έλληνα επισκέπτη (γιατί μονό έλληνες επισκέπτες έχουμε αυτή την περίοδο)ως χειμερινός προορισμός και καταλυτικό ρόλο διαδραματίζει η λειτουργία του ΧΚΚ. Οι πληρότητες την υψηλή περίοδο αγγίζουν σε ορισμένες ημέρες το 100% κυρίως μέσα στην εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων  ενώ το υπόλοιπο χρονικό διάστημα κυμαίνονται μεταξύ 80%  + 90% μόνο όμως για τα Σαββατοκύριακα γιατί τις καθημερινές οι πληρότητες είναι αρκετά πιο χαμηλές.
- Η χαμηλή περίοδος από Απρίλιο έως και τέλος Σεπτεμβρίου παρουσιάζει πληρότητες κάτω από 40% (από τα καταλύματα που παραμένουν σε λειτουργία) με του αλλοδαπούς να κατέχουν την μερίδα του λέοντος και τους έλληνες να μας επισκέπτονται κυρίως ως group.
- Τέλος η μεσαία περίοδος με τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο να παρουσιάζουν αρκετά καλή πληρότητα με 60%-70% μόνο όμως πάλι για Σαββατοκύριακα οπού οι έλληνες τουρίστες γίνονται οι κυρίαρχοι επισκέπτες.

ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ
Η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου είναι ένα θέμα που μας έχει απασχολήσει χρόνια τώρα και αποτελεί στοίχημα για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής αλλά και την βιωσιμότητα των υφιστάμενων τουριστικών επιχειρήσεων.
Σε μελέτη που πραγματοποίησε η marketing Greece για λογαριασμό της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος τα Καλάβρυτα  διαθέτουν ένα ισχυρό Brand name και είναι το νούμερο 2 στις αναζητήσεις των χρηστών του internet. Καταλαβαίνετε ότι το τουριστικό προϊόν μας είναι αρκετά ελκυστικό και πρέπει να το προβάλλουμε και να το προωθήσουμε σε τέτοιο βαθμό έτσι ώστε να καταστήσουμε τα Καλάβρυτα έναν τουριστικό προορισμό για όλες τις εποχές του χρόνου.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη του σκοπού  είναι η συνεργασία όλων των φορέων (περιφέρειας , Δήμου , επαγγελματιών κλπ ) και η δημιουργία ενός οργανωμένου στρατηγικού και επιχειρησιακού σχεδιασμού για την τουριστική ανάπτυξη και προβολή του Δήμου Καλαβρύτων από επαγγελματίες του τουρισμού το οποίο θα αποτελεί οδηγό για τις περαιτέρω από κοινού δράσεις. 
Τα σημεία αναφοράς που συμβάλλουν περισσότερο στην επιτυχία επιλογής ενός προορισμού εκτός από τα αξιοθέατα της φύσης , τα μουσεία , τα ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία και τους σπουδαίους προσκυνηματικους χώρους είναι το αίσθημα ασφάλειας και φιλοξενίας , η αποκόμιση θετικών  εμπειριών  και   συναισθημάτων και η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών.
Κάποιες  προτάσεις είναι οι παρακάτω:
- Βελτίωση του απαρχαιωμένου Οδικού δικτύου (πούντας – Καλαβρύτων) που παρουσιάζει συνεχώς προβλήματα είπαμε και πριν ότι η ασφάλεια για την επιλογή ενός προορισμού είναι κυρίαρχο κριτήριο.
- Ισχυροποίηση  των υφιστάμενων φυσικών , πολιτιστικών , ιστορικών ,θρησκευτικών και γαστρονομικών στοιχείων της περιοχής με μεγαλύτερη προσπάθεια ανάδειξης τους τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Π.χ. Ο  Οδοντωτός Σιδηρόδρομος κατά την γνώμη μας είναι το μοναδικό στοιχείο που μπορεί να προσελκύει τουρισμό όλο το χρόνο και από όλον τον κόσμο. Επίσης η τοπική γαστρονομική παράδοση διαμορφωμένη από τα προϊόντα της περιοχής διαδραματίζει σημαντικό ρόλο  που αυξάνει την προστιθεμένη άξια του προορισμού και αναφέρομαι στην φέτα Καλαβρύτων , την πέστροφα στου πλανητερου κ.α. 
Ανάπτυξη νέων μορφών εναλλακτικού τουρισμού όπως, ο περιπατητικός τουρισμός , ο αθλητικός τουρισμός περάν της  χιονοδρομίας.
Στον περιπατητικό τουρισμό θέλω να σταθούμε λίγο περισσότερο. Ο λόγος που αξίζει να ασχοληθεί κανείς με τον περιπατητικό τουρισμό, ο οποίος αποτελεί μια ιδιαίτερη εναλλακτική μορφή και έχει και πολλές κατηγορίες  έγκειται στο γεγονός ότι, με την ανάπτυξη του, προσελκύονται αλλοδαποί επισκέπτες σε περιοχές που παραδοσιακά αποτελούσαν προορισμούς μόνο για Έλληνες όπως καλή ώρα η περιοχή μας ,
Θέλω να σας αναφέρω και το παράδειγμα της γειτονικής Αρκαδίας με την  διαδρομή Menalon Trail  , που είναι μια μεγάλη ορεινή πεζοπορία μήκους 75 χλμ. Πρόκειται για το πρώτο πιστοποιημένο μονοπάτι της χώρας και το 8ο ευρωπαϊκό το οποίο  διέρχεται από όλα τα ιστορικά και πολιτισμικά στοιχεία της ζώνης που διασχίζει και διασυνδέεται με ένα ατελείωτο παράπλευρο δίκτυο μονοπατιών, προσφέροντας έτσι μια μοναδική ευκαιρία ανάπτυξης της πεζοπορίας έχοντας  προσελκύσει πολλούς αλλοδαπούς τουρίστες κυρίως γερμανούς και ολλανδούς.
- Δημιουργία εκδηλώσεων όπως ποδηλατικούς αγώνες (downhill,mountain bike) αγώνες μηχανοκινήτου αθλητισμού , πολιτιστικές εκδηλώσεις , οργανωμένες δραστηριότητες στην φύση που μπορούν να ικανοποιήσουν κάθε ηλικία και κάθε επιθυμία κ.α. είναι ο μόνος τρόπος για να προσελκύσουμε τους έλληνες ταξιδιώτες την χαμηλή περίοδο ,
- Κινητοποίηση της κοινωνίας για την ανάπτυξη της παροχής τουριστικής υπηρεσίας  με εκπαίδευση όλων των απασχολούμενων με το τουρισμό και σε όλα τα επίπεδα για την δημιουργία πλέον εξειδικευμένου προσωπικού ,
- Σύγχρονο μοντέλο marketing προορισμού με την χρησιμοποίηση ψηφιακών εργαλείων. το περιεχόμενο που δημιουργούν και διακινούν οι χρήστες του διαδικτύου μέσω των κοινωνικών δικτύων έχει αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο οι τουρίστες αναζητούν και αξιολογούν τουριστικές πληροφορίες, καθώς και τον τρόπο διαμόρφωσης τουριστικών τάσεων. 
- Και τέλος Δημιουργία γραφείου τουρισμού το οποίο θα αποτελεί όργανο συστηματικής προβολής και  προώθησης του τουριστικού προϊόντος του Δήμου Καλαβρύτων.
Κλείνοντας λοιπόν την τοποθέτηση μου…..
Τα Καλάβρυτα διαθέτουν όλα εκείνα τα στοιχεία που μπορούν να τα καταστήσουν μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης ,  το μόνο που χρειάζεται είναι όραμα , καλλιέργεια της συλλογικότητας και της συνεργασίας για να υπάρξουν τα επιθυμητά  θετικά αποτελέσματα και να αναρριχηθούμε στις πρώτες θέσεις του top ten των καλύτερων προορισμών στην Ελλάδα.
Ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας……



Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.