HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Νίκου Χρ. Παπακωνσταντόπουλου - Παρουσίαση: Από τον Κωνσταντίνο Νικολόπουλο

Μια πολύ όμορφη πνευματική βραδιά-υπό το φως της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου-πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 26-8-2018, στο Αγρίδι Αροανίας Κ...

Μια πολύ όμορφη πνευματική βραδιά-υπό το φως της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου-πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 26-8-2018, στο Αγρίδι Αροανίας Καλαβρύτων, κατά την  παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Παπακωνσταντόπουλου με τον τίτλο «Επιλεγμένα», ποιήματα και διηγήματα.
Διοργανωτές ήταν οι Σύλλογοι Αγριδιωτών Αθήνας και Πάτρας, ενώ συντονιστής και οικοδεσπότης-ομιλητής ήταν ο εκπαιδευτικός Αθανάσιος Χρυσανθόπουλος, ο οποίος μάλιστα είχε προλογίσει και το παρουσιαζόμενο βιβλίο. 
Κύριος ομιλητής της βραδιάς, ήταν ο Συγγραφέας και λογοτέχνης Κωνσταντίνος Νικολόπουλος Καμενιανίτης, τ. Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών και Αντιδήμαρχος Πολιτισμού στον πρώην Δήμο Αροανίας, ο οποίος  παρουσίασε με γλαφυρότητα, το απόσταγμα από το νέκταρ των ποιητικών και πεζών στοχαστικών αναζητήσεων του Νίκου Παπακωνσταντόπουλου, όπως καταγράφονται στο βιβλίο.
Συμπαρουσιάστρια ήταν η Φωτεινή Ασημακοπούλου, ανεψιά του συγγραφέα, ενώ ποιήματά του απήγγειλαν οι κόρες του, καθώς και ο ίδιος δίνοντας το δικό τους ηχόχρωμα στην όμορφη πνευματική βραδιά. 
Το βιβλίο ήταν αφιερωμένο στην ιερή μνήμη των θείων του Λειβαρτζινού συγγραφέα-εκ της Αγριδιώτισσας μητρός του-Φώτως και Σωτήρη Ασημακόπουλου, σαν αντίδωρο για ότι εκείνοι προσέφεραν για τη διαμονή του στο σπίτι τους, κατά τις γυμνασιακές τάξεις στην Αροανία.  
Ήταν μια αληθινά σπουδαία εκδήλωση, μεστή και ουσιώδης από κάθε άποψη, που ο απόηχος της απλώνεται και αντηχεί πάνω από τις πλαγιές του μυθικού Ερυμάνθου, καθώς ανταμώνεται με κείνες του Χελμού, πέρα απ τα ακρόκορφα του Σοποτινού Τάρταρη. 
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: Ο Σπήλιος Μπαλαφούτας που εκπροσώπησε την Παγκαλαβρυτινή Ένωση και το Σύλλογο Καρνεσιωτών, εκπρόσωποι του Δ. Σ. του Συνδέσμου Καμενιανιτών-Δροβολοβιτών-Δεσινιωτών, υπό τον Αντιπρόεδρο Αλέξανδρο Σταθόπουλο και τον Γραμματέα Γεώργιο Φωτόπουλο, η ιδιοκτήτρια του Μουσείου «Πύργος του Λεχουρίτη» Ελένη Πορετσάνου, ο καθηγητής και δημοσιογράφος Στέφανος Σκαρπέλος, ο συγγραφέας Νίκος Σακελλαρόπουλος απ το Λεχούρι και πολλοί άλλοι επίσημοι με αρκετό κόσμο.

ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ (Ποιήματα- Διηγήματα)
Νίκου Χρ. Παπακωνσταντόπουλου
Παρουσίαση: Από τον Κωνσταντίνο Νικολόπουλο – Καμενιανίτη, Λογοτέχνη –Συγγραφέα τ. Αντιπρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών και Αντιδήμαρχο Πολιτισμού στον τ. Δήμο Αροανίας Καλαβρύτων.
Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί κοντογείτονες Αγριδιώτες, συμπατριώτες και φίλοι καλησπέρα σας.
Χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκομαι ανάμεσά σας απόψε, εδώ στο Αγρίδι-που παίρνει τα πνευματικά σκήπτρα του φετινού καλοκαιριού στον τόπο μας-για την παρουσίαση του βιβλίου με τον τίτλο: «Επιλεγμένα», του πολύ αγαπημένου φίλου και συμμαθητή, πολύτιμου συνοδοιπόρου στα πνευματικά μονοπάτια και συμπατριώτη μας απ το Λειβάρτζι Νίκου Παπακωνσταντόπουλου.
Ένα βιβλίο που υμνεί πολλές ομορφιές του Αγριδίου, μιας και ο συγγραφέας κατά το ήμισυ-εκ μητρός, έλκει την καταγωγή του από εδώ.
Θα προσπαθήσω να σκιαγραφήσω το απόσταγμα των δικών μου συναισθημάτων, που αποτυπώθηκαν στο μυαλό μου, κατά την ανάγνωση του εν λόγω βιβλίου, δυνδέοντάς-το, με το χτες και το σήμερα στον τόπο μας και με τη στάση ζωής μας στις διάφορες εκφάνσεις αυτής.
Είναι ο βιωματικός απόηχος, όταν σβήνουν τα φώτα της μέρας και κάνουμε τον απολογισμό των σκέψεων και των ερεθισμάτων που μας συνετάραξαν, που ταρακούνησαν τους ρυθμούς της καθημερινότητας και άφησαν τα ίχνη τους στην ψυχή μας.
Όταν η νύχτα κουρνιάζει πάνω από κάποιες πολιτείες και χωριά, λες πως οι ίσκιοι από το παρελθόν αφήνουν τον κόσμο τους, ξεχύνονται και πλανιούνται ανάμεσα στους ζωντανούς. Μέσα στο ονειροπόλημα αυτού του μεγαλειώδους παρελθόντος, πολλές φορές έμεινα με την εντύπωση πως βαδίζουμε σ ένα κόσμο καλύτερο, πως οι αρχές και οι αξίες που μεγαλώσαμε δεν χάθηκαν, δεν ευτελίστηκαν από την κοινωνία μας, η πραγματικότητα όμως με προσγειώνει!
Σχετικά όμως με τις επισημάνσεις αυτές και τις αναφορές μας στο σήμερα, διαπιστώνουμε πως πάντα ελλοχεύουν οι κίνδυνοι της Παγκοσμιοποίησης και της Κλωνοποίησης της ζωής ιδιαίτερα. Η γέννηση των μαζανθρώπων έχει προσδιορισμό και αποστολή την άκριτη υπακοή στο σύστημα και την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του. Τούτο το βιώνουμε δυστυχώς πολύ έντονα στις μέρες μας.
Όμως πάντα υπάρχουν φωτεινοί δρόμοι ή λαμπερές παρουσίες που διώχνουν τα σκοτάδια και φέρνουν τον ήλιο πιο κοντά μας. Παρουσίες για τις οποίες έχω εκφραστεί πολλές φορές, που με τα πνευματικά έργα τους τα δροσοβόλα δροσίζουν την άνυδρη εποχή μας.
Ο λόγος για τον συνοδοιπόρο στα πνευματικά μονοπάτια, πολύτιμο φίλο, συμπατριώτη και συμμαθητή στα γυμνασιακά θρανία Νίκο Παπακωνσταντόπουλο.
Γνώριμος συνταξιδευτής στα δυσκολοδιάβατα μονοπάτια των πνευματικών αναρριχήσεων – που οδηγούν στις προσήλιες βουνοκορφές των στοχαστικών αναζητήσεών του – ο Νίκος Παπακωνσταντόπουλος, ανεβαίνει ακροπατώντας για να στήσει εκεί το «θρόνο» των ιδανικών του.
Γνώριμος κι απ τα μαθητικά μας χρόνια στην Αροανία Καλαβρύτων, εκείνα τα χρόνια της ανεπιτήδευτης αθωότητας, χώρισαν για λίγο οι δρόμοι μας στο πάλεμα για μια καλύτερη ζωή, μα ξανάσμιξαν λίγο αργότερα στο χώρο του πνεύματος τούτη τη φορά, ως ώριμοι συνταξιδευτές και πρεσβευτές καλής θέλησης για τον τόπο μας.
    
Ο Νίκος Παπακωνσταντόπουλος, συνεχίζει τις δημιουργίες του με καινούριες εμπνεύσεις, βασισμένες πάνω σε σταθερές-διαχρονικές αξίες, τις αξίες που παραλάβαμε αμόλευτες από τους σοφούς και έντιμους γεννήτορες και προγόνους μας εδώ στα Καλαβρυτοχώρια.
Μπορεί οι φάροι να έσβησαν σε κάποια μέρη γιατί οι ασφαλείς πλόες των πλοίων υποστηρίζονται από σύγχρονα πλέον μέσα, μα ο καθαρός και γάργαρος ποιητικός και πεζός λόγος ποτέ δεν θα σβήσει, όσο υπάρχουν ανεπιτήδευτοι «φαροφύλακες», των γνήσιων αξιών της ζωής και του πνεύματος, που θα οδηγούν σε απάνεμα λιμάνια.
Ένα νέο βιβλίο με τίτλο «Επιλεγμένα» (Ποιήματα- Διηγήματα) πήρα στα χέρια μου πριν από λίγο καιρό από τον  δημιουργό του, φίλο Νίκο Χρ. Παπακωνσταντόπουλο, αφιερωμένο στην ιερή μνήμη των θείων του, Φώτως και Σωτήρη Ασημακόπουλου απ το Αγρίδι Αροανίας Καλαβρύτων, σαν αντίδωρο για ότι εκείνοι προσέφεραν εκείνα τα δύσκολα χρόνια, για τη διαμονή του στο σπίτι τους, κατά τις γυμνασιακές τάξεις στην Αροανία, αλλά και με όσα εκείνος αποκόμισε από τη δική τους αγάπη και προσφορά, πέρα απ τη γνώση. Ένα βιβλίο που με γέμισε με πλούσια συναισθήματα και με ταξίδεψε στις περήφανες κορφές των βουνών μας, στο γειτονικό σε μένα Αγρίδι Καλαβρύτων- που στέκει αγνάντια από το χωριό μου τους Καμενιάνους-στην πατρίδα του συγγραφέα το Λειβάρτζι, στα ξωκλήσια μας που στέκουν ακοίμητοι φρουροί, όπως το ποίημα για τον «Άη-Θανάση του Αγριδιού» στην κορυφή του ομώνυμου βουνού, «Το πατρικό μου σπίτι», αλλά και σε άλλα ταξίδια μακρύτερα που σε γεμίζουν με φως, όπως το ποίημα «Σε ζηλεύω Βόσπορε», της «Πλάκας το γεφύρι» και πολλά άλλα ποιήματα και πεζά. Ένα βιβλίο απόσταγμα των εμπνεύσεών του.
Τον συγχαίρω αληθινά για το γεμάτο με χρώματα και εικόνες απ το χθες βιβλίο του, που έρχεται νοσταλγικά να μας ταξιδέψει στον υπέροχο εκείνο κόσμο των παιδικών σκέψεων και αναμνήσεων, που ονειρευτήκαμε να ζήσουμε σαν μεγαλώναμε και που δεν πρέπει να λησμονούμε όσο ζούμε.
Καλοτάξιδο να είναι το καινούριο σου βιβλίο, καλοτάξιδες και οι αξίες που κουβαλά αγαπητέ μου και πολύτιμε φίλε, συντοπίτη και πνευματικέ συνοδοιπόρε Νίκο Παπακωνσταντόπουλε. 
Ευχαριστώ και όλους εσάς που με ακούσατε και είθε το φως του πνεύματος να λάμψει και να φωτίζει παντοτινά τα σκοτάδια της οικουμένης.
Κωνσταντίνος Νικολόπουλος-Καμενιανίτης


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.