HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

31ο ΣΥΝΑΠΑΝΤΗΜΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΚΟΤΑΝΑΙΩΝ

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία, και φέτος, η επιτυχία του 31 ου  Συναπαντήματος που διοργάνωσε το Δ.Σ. του Συλλόγου Σκοταναίων από  τις  15  έως κ...


Ξεπέρασε κάθε προσδοκία, και φέτος, η επιτυχία του 31ου  Συναπαντήματος που διοργάνωσε το Δ.Σ. του Συλλόγου Σκοταναίων από  τις  15  έως και τις  18 Αυγούστου, προσφέροντας, για μία ακόμη φορά, σ΄ όλους ποιοτική ψυχαγωγία, ξεχωριστές βραδιές και ανάσες πολιτισμού.
Πριν, ακόμη αρχίσουν επίσημα οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του Συναπαντήματος, το έδαφος για την απόλαυση των παρευρισκομένων στη Σκοτάνη κατοίκων και επισκεπτών είχε δημιουργικά προετοιμαστεί, κατ’ αρχήν με την πρωτοβουλία του ιερέα του χωριού μας  π. Αθανάσιου Κ. Κουμανιώτη και σε συνεργασία με το Σύλλογό μας, ώστε στις 13 Αυγούστου τελέστηκε μετά από πολλά χρόνια, Θεία Λειτουργία με αρτοκλασία στο εξωκκλήσι του χωριού, στον Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής  ή αλλιώς  «Παναγιά» στην περιοχή βαρκά!
Ένα εξωκκλήσι που ξεθάφτηκε από την άγνοια και την εγκατάλειψη, το οποίο κατασκευάστηκε αρχικά το 19αιώνα και ανακαινίστηκε το 2003 από τον αείμνηστο συμπατριώτη και ευεργέτη του Συλλόγου μας Ιωάννη Γ. Κουμανιώτη.
Η προσέλευση του κόσμου ήταν απρόσμενα μεγάλη, ενώ η συγκίνηση των κατοίκων που στα νιάτα τους συμμετείχαν στον εορτασμό του εξωκλησιού, ήταν ιδιαίτερα εμφανής. Αλλά και για αυτούς που δεν γνώριζαν και δεν είχαν ποτέ επισκεφτεί το χώρο, αυτή ήταν μια ανεπανάληπτη εμπειρία: Δροσιά και πρωινός περίπατος, Θεία Λειτουργία με αρτοκλασία, αγιασμός, κατάνυξη, αδελφικότητα και χαμόγελα παντού, σε μια εξαιρετικά όμορφη, καταπράσινη περιοχή και σε ένα εκκλησάκι που σου θύμιζε τι θα έπρεπε να ένιωθαν οι άνθρωποι που το έφτιαξαν ενόψει των αντίξοων συνθηκών που αντιμετώπιζαν τα χρόνια εκείνα.
Η ανάταση που ένιωσαν οι επισκέπτες/προσκυνητές στην «Παναγιά» συνεχίστηκε ανήμερα της Εορτής της Παναγίας  με τη Θεία Λειτουργία και την αρτοκλασία.
Aκολούθησε η συναδέλφωση όλων των συμμετεχόντων στο προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγ. Δημητρίου, με την προσφορά του άρτου, τσίπουρου, γλυκών και αναψυκτικών, από το Σύλλογο, καθώς επίσης γευτήκαμε το παραδοσιακό λουκούμι, προσφορά της συμπατριώτισσάς μας Νίκης Χ. Χρονοπούλου και τις παραδοσιακές δίπλες, προσφορά της συμπατριώτισσάς μας πρεσβυτέρας Δήμητρας Γ. Ζήκου.
Ενώ, οι προετοιμασίες για τις επόμενες εκδηλώσεις συνεχίζονταν, με τις εξαιρετικά επίπονες προσπάθειες των μελών του Δ.Σ. και των εθελοντών, την επόμενη ημέρα, Πέμπτη 16 Αυγούστου, πραγματοποιήθηκε, με πρωτοβουλία του Συλλόγου και με τη συνδρομή του Δήμου Καλαβρύτων, η καθιερωμένη, πλέον, πρωϊνή εκδρομή των μονίμων, κυρίως, κατοίκων του χωριού. Επισκεφθήκαμε, με σημαντική ιστορική και θρησκευτική σημασία, την γυναικεία κοινοβιακή Ιερά Μονή των Αγίων Θεοδώρων Αροανίας.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Ιερά Μονή που επανακατασκευάστηκε το 1724 σε θεμέλια και κατάλοιπα προηγούμενης βυζαντινής μονής, είναι φωλιασμένη στην πλαγιά του βουνού Ζέμπι (παρυφάδα του Ερυμάνθου), σε υψόμετρο 1057 μ. Οι εκδρομείς είχαν την δυνατότητα να απολαύσουν την υπέροχη φιλοξενία των μοναχών, να θαυμάσουν το αρχιτεκτονικό αριστούργημα που αποτελεί η μονή, η οποία διατηρείται χωρίς να έχει υποστεί εκτεταμένες παρεμβάσεις ή καταστροφές από τον 12ο αιώνα, όταν Αυτοκράτορας του Βυζαντίου ήταν ο Εμμανουήλ Κομνηνός (είναι εμφανείς και οι παλιότερες οι βυζαντινές τοιχογραφίες του ναού), σε ένα τοπίο που μαγεύει με την άγρια ομορφιά του, τους επισκέπτες!.
Το βράδυ της Πέμπτης, μπορεί ο καιρός να μην ήταν σύμμαχος, λόγω της έντονης βροχής, για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης που είχε ετοιμάσει ο Σύλλογος με  θέμα «Όταν το Δημοτικό τραγούδι…..γράφεται με ιστορία», με παρουσίαση DVD ειδικά δημιουργθέν για το σκοπό αυτό, από την Πρόεδρο του Δ.Σ. κ. Μαριάνθη Γ. Χρονοπούλου και τον Αναπλ. Γεν. Γραμματέα κ. Ευάγγελο B. Ζήκο και συνδιαστικά με την πραγματοποίηση παραδοσιακών χορών από την Χορευτική Ομάδα του Συλλόγου Λυκουριωτών καθώς και ζωντανή εκτέλεση δημοτικών τραγουδιών από τον κ. Γεώργιο Δαλιάνη. Ωστόσο, δεν απέτρεψε τις επόμενες εκδηλώσεις του Συλλόγου και βέβαια δεν επηρρέασε το κέφι και την καλή διάθεση των Σκοταναίων και των φίλων τους.
Έτσι, την επόμενη ημέρα, Παρακευή 17 Αυγούστου, με σύμμαχο τον καλό καιρό αυτή τη φορά, στην κατάμεστη από κόσμο πλατεία του χωριού πραγματοποιήθηκαν όλες οι δραστηριότητες, με πρώτη και καλύτερη τη διεξαγωγή παιχνιδιών-αθλημάτων «ARENA SURVIVOR» για τους μικρούς  Σκοταναίους!
Εν συνεχεία, έγινε επίδειξη «παρασκευής παραδοσιακού ανοίγματος φύλλου», από τις συμπατριώτισσές μας κ.κ. την πρεσβυτέρα Δήμητρα Γ. Ζήκου και Αιμιλία Μ. Ρηγοπούλου, οι οποίες απέσπασαν παρατεταμένα χειροκροτήματα απ΄όλους τους παρευρισκομένους, χαρίζοντας χαμόγελα στις γυναίκες και τους άνδρες που συμμετείχαν, καθώς και ενδιαφέρον στους μικρούς Σκοταναίους που για πρώτη φορά παρακολούθησαν τέτοια επίδειξη.
Ακολούθησε, η εξαιρετική παράσταση του θεατρικού έργου του Δημήτρη Ψαθά «Ένας Βλάκας και Μισός» από το, εκ Πατρών ορμώμενο, θεατρικό μπουλούκι «Οι Ταξιδευτές της Πρόζας», που ιδιαίτερα χαροποίησε και κράτησε το ενδιαφέρον των συμμετοχόντων, αφού τους μετέφερε σε μια εποχή χωρίς τηλεόραση, σινεμά ή διαδίκτυο, όπου η θεατρική διασκέδαση αποτελούσε μια σπάνια δυνατότητα ξενοιασιάς και πολιτισμικής εκπαίδευσης. 
Ιδιαίτερα  συγκινητική ήταν η στιγμή,  όταν η  Πρόεδρος προσέφερε, εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου, στους Ταξιδευτές  της Πρόζας και συγκεκριμένα στην υπεύθυνη, αεικίνητη και πάντα δημιουργική κ. Αφροδίτη Σκαλτσά – Δημητρακοπούλου, ως αναμνηστικό δώρο, την εικόνα του πολιούχου του χωριού μας, Αγ. Δημητρίου, ο οποίος πλέον θα είναι «ο Προστάτης των Ταξιδευτών», την οποία φιλοτέχνησε ο συμπατριώτης μας  Νικόλαος Γρηγ. Σατολιάς.
Το επιστέγασμα της βραδιάς αυτής ήταν η εκδήλωση προσφοράς των παραδοσιακών γλυκών και πιτών, πλαισιωμένη με μουσική,   από τις γυναίκες και φίλες του χωριού, στις οποίες προσφέρθηκαν από το Σύλλογο αναμνηστικά δώρα.
Οι προετοιμασίες για την κορυφαία εκδήλωση του Συναπαντήματος ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί του Σαββάτου με την αξιέπαινη συμμετοχή και προσφορά των εθελοντών.
Έτσι το βράδυ, στην από νωρίς κατάμεστη από κόσμο πλατεία του χωριού, όλα ήταν έτοιμα για το δείπνο του Συναπαντήματος: οι σαλάτες, το βραστό που μοιράστηκε, η φέτα, τα ψητό κρέας με πατάτες, τα σταφύλια, το γιαούρτι και το καλό κρασί, όλα ανιδιοτελή προσφορά των συμπατριωτών Σκοταναίων και του Συλλόγου.
Η  Πρόεδρος κ. Μαριάνθη Χρονοπούλου, στο χαιρετισμό της, τόνισε μεταξύ των άλλων:
« 31 χρόνια μαζί………   31 χρόνια  Σκοταναιίκο Συναπάντημα.
   Το έθιμο δεν χάνεται….
   Κάτω απ΄ αυτό τον πλάτανο έγινε και απόψε, πάλι το θαύμα και θα πρέπει το Συναπάντημά μας να το δούμε όχι μόνο σαν μια προσπάθεια διατήρησης ενός εθίμου και μιας παράδοσης που το συνθέτουν και το προσδιορίζουν όλα αυτά τα χρόνια, το τραγούδι, ο χορός, τα ηχοχρώματα του γενέθλιου τόπου μας, αλλά θα πρέπει να το δούμε σαν μια προσπάθεια διατήρησης μιας πολιτιστικής κληρονομιάς, που έρχεται από πολύ παλιά και από τα βάθη των αιώνων.
Ως Δ.Σ. τιμούμε την ιστορία μας, αναδεικνύουμε τον πολιτισμό μας, προσθέτουμε λίγο–πολύ τη συμβολή μας, στην αξιοζήλευτη Γενέτειρά μας, τόσο με έργα, όσο και με εκδηλώσεις…. Το χρωστάμε άλλωστε στους πατεράδες σας, στις μανάδες σας, στους παππούδες και τις γιαγιάδες μας…..»
Ξεχωριστή ήταν η στιγμή, όταν ο  συμπατριώτης μας Γεώργιος Χ. Κούνας, βραβεύτηκε από το Σύλλογο ως αναγνώριση για την πολυετή προσφορά του στη διάδοση της παραδοσιακής μουσικής, ως εξαιρετικού εκτελεστή κλαρίνου, όσο και για την συμμετοχή του, από το έτος 1987 σχεδόν σ΄όλα τα Συναπαντήματα των Σκοταναίων, καθώς με τα τραγούδια και την ορχήστρα του, στην οποία συμμετείχε και ο Σκοταναίος συμπατριώτης μας Δημήτριος Β. Μουγγολιάς με την κιθάρα του, συντέλεσαν  σε μια εκπληκτικά χαρούμενη βραδιά χορού και κεφιού!!!  Το γλέντι κράτησε  μέχρι της πρωινές ώρες!

Τα συναισθήματα που εξέφραζαν οι παρευρισκόμενοι ήταν κυρίως αυτά της χαράς, της συγκίνησης, καθώς και της ενεργοποίησης για να βοηθήσουν στην αναζωογόνηση του χωριού, γεγονός που επέφερε μεγάλη ικανοποίηση στα μέλη του Δ.Σ. που βλέπουν τις προσπάθειές τους να πιάνουν τόπο!
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους:
· O πρώην Νομάρχης Αχαϊας και Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Καλαβρύτων κ. Δημήτριος Αθ. Κατσικόπουλος, 
· Ο πρώην Δήμαρχος Καλαβρύτων, πρώην Βουλευτής και Διευθυντής του Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων κ. Αθανάσιος Παπαδόπουλος. 
· Ο Πρόεδρος της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης κ. Δημήτριος Βαρβιτσιώτης. 
· Ο Βουλευτής Αχαϊας της Νέας Δημοκρατίας κ.Ανδρέας Κατσανιώτης 
·Η Αντιδήμαρχος της Δ.Ε. Παίων κ. Στέλλα Πανουτσακοπούλου. 
· Οι συμπατριώτες μας ιερείς: Ανδρέας Αποστολόπουλος, Παναγιώτης Αποστολόπουλος, Παναγιώτης Ρηγόπουλος και Σπυρίδων Οικονομόπουλος, από το Πεύκο. 
· Οι Επίτιμοι Πρόεδροι του Συλλόγου Σκοταναίων κ.κ. Σταύρος Π. Μουγγολιάς και Γεώργιος Α.Σατολιάς, καθώς και το Επίτιμο Μέλος και επί πολλά έτη Αντιπρόεδρος κ. Δημήτριος Σ. Αποστολόπουλος 
· Ο πρώην Δήμαρχος Δραπετσώνας κ. Κωνσταντίνος Η. Χρονόπουλος. 
· Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Καλαβρυτινών Πειραιά & Επίτιμος Γεν. Διευθυντής κ. Αθανάσιος Χρονόπουλος. 
· Ο Πρόεδρος της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ και Πρόεδρος του Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων κ. Παύλο Φ. Σατολιά. 
· Ο Στρατηγός εν από στρατεία και Πρόεδρος του Συλλόγου Αμυγδαλιάς κ. Δημήτριος Μαλεβίτης. 
· Ο πρώην Πρόεδρος του παραδοσιακού Συλλόγου Βεσινίου ο κ. Χρήστος Ζαφειρόπουλος. 
· Ο πρώην Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κλειτορίας κ. Χρήστος Κοτζιάς. 
· Οι συμπατριώτισσές μας,οι αδελφές κ.κ. Διαμάντω & Ειρήνη Ασημακοπούλου, καθώς και ο Δημήτριος Σπ. Λάππα, από την μακρινή Αυστραλία 
· Ο Εκπρόσωπος του Τοπικού Διαμερίσματος Σκοτάνης κ. Πέτρος Μ. Ρηγόπουλος. 
· καθώς και πρώην μέλη των εκάστοτε, από το 1975 Δ.Σ. και Ελεγκτικής Επιτροπής του Συλλόγου Σκοταναίων.

Ευχόμαστε στη Σκοτάνη και στους κατοίκους της «Και του Χρόνου», ενώ στο Δ.Σ. του Συλλόγου να παραμείνει δημιουργικό, πρωτοποριακό, χαρούμενο και ασυναγώνιστο, όπως είναι τώρα, για να μας χαρίζει τέτοιες στιγμές. Διότι δεν κουραζόμαστε να λέμε ότι:  «Σκοτάνη» σημαίνει «Καλάβρυτα»!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.