HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΚΕΡΤΕΖΗ: Γιόρτασαν την Μεταμόρφωση του Σωτήρος ανάμεσα στα έλατα και τις υπεραιωνόβιες Πουρνάρες

Ανάμεσα στις υπεραιωνόβιες Πουρνάρες και εκεί που τα έλατα φουντώνουν, στα 950 μ υψόμετρο η Κέρτεζη σύσσωμη σχεδόν εόρτασε την Μεταμόρφω...

Ανάμεσα στις υπεραιωνόβιες Πουρνάρες και εκεί που τα έλατα φουντώνουν, στα 950 μ υψόμετρο η Κέρτεζη σύσσωμη σχεδόν εόρτασε την Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού, όπου και το ομώνυμο πλεον ξωκκλήσι. Μέχρι τον 16ο αι. ήταν παρεκκλήσιο του Ι. Μ. της Αγίας Λαύρας.
Στα 1875 ανακαινίστηκε για πρώτη φορά από τον γερο Καλύβα, φερτό τσοπάνη του Καλοκαιριού.
Έκτοτε λειτουργεί καθε έτος πανηγυρικά. Ακόμη κι αν συμπέσει σε μέρα Κυριακή λειτουργεί αφού πρόκειται για δεσποτική εορτή
Παραδοσιακά παρασκευάζεται για την ημέρα ειδική λαδερή μπουγάτσα. Τρώγεται επι τόπου μετα το αντίδωρο, ενω πηγαίνουν στη διπλανή Νερομανα, την 2η μεγάλη πηγή της Κέρτεζης  και του Βουραϊκού.
Φέτος παραβρέθηκαν πάνω 300 προσκυνητές καθε ηλικίας. Επι τόπου δημιουργήθηκε ερασιτεχνική χορωδία στο ψαλτήρι σε κατανυκτική, αλλά και χαρούμενη ατμόσφαιρα.
Στην νερομάνα κατευθύνθηκε μικρο ποσοστό φετος, ενώ ο λαός κατευθύνθηκε προς την αγορά του χωριού και στα σπίτια για την παρασκευή σκορδαλιάς με ψαρι.
Κλείνοντας να πούμε πως ευτυχως ουδείς διανοείται να βάλει χέρι στις εκεί υπεραιωνοβιες Πουρναρες, πράγμα που έκαναν ανόητα οι θεσμικοί στο Κοιμητήριο. 
Και του χρόνου. 
Παναγιώτης Μπούρδαλας


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.