Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Tο νέο πλαίσιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης όσον αφορά ένα νέο θεσμικό τοπίο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος ...

Τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης όσον αφορά ένα νέο θεσμικό τοπίο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, με ομιλία του κατά την έναρξη των εργασιών του 1ου Ευρωπαϊκού Φόρουμ για τα Ενεργειακά Νησιά, που διοργανώνει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στη Νάξο.
Συγκεκριμένα, όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υπουργός αναφέρθηκε:
Στην εισαγωγή των ανταγωνιστικών διαδικασιών για τις ΑΠΕ, μία διαδικασία που οδήγησε σε μεγάλες μειώσεις των τιμών αποζημίωσης, μειώνοντας την απόσταση του κόστους των ΑΠΕ σε σχέση με τα συμβατικά καύσιμα.
  • Στην αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου των ΑΠΕ, με στόχο η χωροθέτηση να γίνεται με σεβασμό στο περιβάλλον, στη βάση των βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών.
  • Στην εισαγωγή του θεσμού των Ενεργειακών Κοινοτήτων, που δίνει τη δυνατότητα σε όλους (καταναλωτές, ΟΤΑ, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις) να συμμετέχουν στην ενεργειακή μετάβαση, είτε στην κατεύθυνση της αυτοπαραγωγής, είτε της δραστηριοποίησης στην αγορά ενέργειας, με αποκεντρωμένο και δημοκρατικό τρόπο.
  • Στη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου, ώστε από το 2019 να ενεργοποιηθεί το Χρηματιστήριο Ενέργειας και οι διασυνδέσεις που προβλέπει το Μοντέλο Στόχο (Target Model) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι τα νησιά μπορούν να καταστούν βιώσιμα συστήματα παραγωγής ενέργειας μέσω της αξιοποίησης των Ανανεώσιμων Πηγών, ενώ αναφέρθηκε στους φιλόδοξους ευρωπαϊκούς στόχους για το 2030 σχετικά με τις ΑΠΕ (32%), την εξοικονόμηση ενέργειας (32,5%) και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (40%).

Επίσης, τόνισε την αξία του Μακροχρόνιου Εθνικού Σχεδιασμού, μέσω του οποίου θα προσδιοριστούν ο τρόπος, τα μέτρα πολιτικής, καθώς και το χρονοδιάγραμμα, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι στις μεταφορές, στη βιομηχανία, στα κτίρια, τον τουρισμό κ.λπ.

Για τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών, ο κ. Σταθάκης επισήμανε ότι την προηγούμενη εβδομάδα ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση διασύνδεσης των Κυκλάδων, ενώ πρόοδος καταγράφεται και στο σχέδιο διασύνδεσης της Κρήτης με την Πελοπόννησο. Για τα νησιά που δεν θα συνδεθούν με το ηπειρωτικό δίκτυο, ο υπουργός περιέγραψε το πλαίσιο των «Έξυπνων Νησιών», το οποίο προχωράει ικανοποιητικά, καθώς και το σχέδιο των «Ενεργειακών Νησιών».

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται, σταθερά, σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνέχεια της πρωτοβουλίας των 14 χωρών, στη Βαλέτα (Μάιος 2017), καθώς και του 1ου Ευρωπαϊκού Φόρουμ για τα Ενεργειακά Νησιά, στα Χανιά (Σεπτέμβριος 2017).

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στον εξηλεκτρισμό των μεταφορών (θαλάσσιων και χερσαίων), ειδικότερα στην πρωτοβουλία του ΔΕΔΔΗΕ για εγκατάσταση υποδομών φόρτισης στα ελληνικά νησιά, στις τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας, στην έξυπνη διαχείριση της ενέργειας στην κατεύθυνση της ευστάθειας του συστήματος και στη μείωση του ενεργειακού κόστους, σε πλήρη συμβατότητα με το περιβάλλον.

Τέλος, ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε ότι η περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ είναι μονόδρομος. «Το τοπίο στην αγορά ενέργειας αλλάζει ραγδαία. Τίποτα δεν θα είναι όπως το γνωρίζουμε το 2030. Έχουμε 12 χρόνια που θα πρέπει η χώρα να κινηθεί με σχέδιο και όραμα» κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.