Navigation

Ο Εισαγγελέας Καλαβρύτων ενημερώνει για το «Death Note» και το στυλό λέιζερ

Σε εκτέλεση της υπ΄ αριθ. 6993/29-6-2018 παραγγελίας της κας Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, και κατόπιν δημοσιεύματος της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» με τίτλο «Αγόρι 9 ετών από τον Βόλο έχασε την όρασή του από «στιλό με πράσινο λέιζερ», θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή στους ανηλίκους σχετικά με την επικινδυνότητα της χρήσης των στυλό λέιζερ, και κυρίως με πράσινο και μπλε χρώμα, τα οποία είναι τόσο ισχυρά ώστε μπορούν να προκαλέσουν εγκαύματα, λειτουργώντας σαν ένας μεγεθυντικός φακός που καίει ένα συγκεκριμένα τμήμα ενός χαρτιού. Δυστυχώς οι περισσότερες από αυτές τις συσκευές-δείκτες Laser, διατίθενται στην αγορά από την Κίνα με ανεπαρκή ή ελλιπή πιστοποίηση, δεν υπάρχει κεντρικός εκλεκτικός  μηχανισμός πιστοποίησης της ενέργειας που εκπέμπει η κάθε συσκευή και η διάθεσή τους γίνεται εύκολα, ακόμα και από το διαδίκτυο. 
Παρακαλούμε τους κ.κ. Διευθυντές των σχολείων (Νηπιαγωγείων, Δημοτικών, Γυμνασίων, Λυκείων) και δια μέσου αυτών τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων αυτών, όπως με την τρέχουσα σχολική χρονιά να ενημερώσουν προφορικά τους μαθητές που φοιτούν στα σχολεία τους, ώστε να υπάρξει έγκαιρη πρόληψη.
Τέλος παρακαλούμε τους Διευθυντές όλων των διαδικτυακών Μ.Μ.Ε. της περιφερείας μας για τη δημοσιοποίηση της παρούσας.
Ο Εισαγγελέας Καλαβρύτων
Δημήτριος Λιανόπουλος
Εισαγγελέας Πρωτοδικών

----------------------------
Σε εκτέλεση της με αριθμό πρωτ. 5155/18-6-2018 παραγγελίας της κας Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή  στους ανηλίκους και κυρίως  στους έφηβους, σχετικά με την επικινδυνότητα  του «Death Note», γιαπωνέζικου σήριαλ  κινουμένων  σχεδίων , όπου «ο καλός ήρωας θέλει να σώσει τον κόσμο σκοτώνοντας μέσα από ένα ημερολόγιο με υπερφυσικές δυνάμεις τους κακούς».
Το συγκεκριμένο παιχνίδι , είναι σειρά ιαπωνικών manga, σε σενάριο Όομπα Τσογκούμι και εικονογράφηση Τακέσι Ομπλατα. Πρόκειται  για την ιστορία του μαθητή Λυκείου Γιαγκάμι Μάιτ , ο οποίος ανακαλύπτει ένα τετράδιο ,  με το οποίο μπορεί να σκοτώσει οποιονδήποτε , απλά γράφοντας το όνομά του σε αυτό , σκεπτόμενος  το πρόσωπο του. 
Η πλοκή παρακολουθεί τις προσπάθειές του να καθαρίσει από τους εγκληματίες μια «κοινωνία που σαπίζει» και να γίνει ο ίδιος  κριτής και «θεός ενός νέου κόσμου» οδηγούμενος σταδιακά στην παράνοια . Εμπόδιο στα σχέδια του στέκεται η αστυνομία με την  πολύτιμο βοήθεια του καλύτερου ντετέκτιβ του κόσμου, του «L».
Η δημοτικότητα του  Death Note σε μαθητές  σε διάφορες χώρες  του κόσμου , προκάλεσε την αντίδραση των αρχών, καθώς διάφορα τετράδια με τίτλο Death Note , με  ονόματα συμμαθητών τους ή καθηγητών έχουν  βρεθεί σε διάφορα  σχολεία . 
Η κυκλοφορία του Death Note έχει απαγορευθεί σε διάφορες πόλεις της Κίνας, όπως το Πεκίνο και τη Σαγκάη, ενώ στις Η.Π.Α υπάρχουν περιπτώσεις όπου μαθητές αποβλήθηκαν, όταν βρέθηκαν να έχουν στην κατοχή τους παρόμοια τετράδια.
Την πιο σημαντική περίπτωση αποτελεί η δολοφονία ενός άντρα στο Βέλγιο, το Σεπτέμβριο του 2007.Πλάι του βρέθηκαν δύο σημειώσεις, με σαφή επιρροή από το manga.Ο φόνος αυτός έγινε γνωστός στη χώρα με το όνομα «Mangamoord» (Φόνος του Manga).
Αναφέρθηκε περίπτωση μαθητή, που είχε δεχθεί ενδοσxολικό  bullying για το χρώμα του και τα κιλά του, βρήκε μια υποστηρικτική «οικογένεια» στα Anime (ιαπωνέζικα κινούμενα σχέδια) και απέκτησε ένα αίσθημα παντοδυναμίας βλέποντας το Death Note.
Για την έγκαιρη πρόληψη του ανωτέρω φαινομένου και προς αποφυγή των παραπάνω κρουσμάτων στην περιοχή μας, παρακαλούμε τους ίδιους τους ανήλικους, αλλά και τους γονείς, εκπαιδευτικούς και όσους άλλους έχουν την επιμέλειά τους, να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή και να επαγρυπνούν.
Παρακαλούμε τους κ.κ. Διευθυντές των σχολείων (Νηπιαγωγείων, Δημοτικών, Γυμνασίων, Λυκείων) και δια μέσω αυτών τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων αυτών, όπως με την τρέχουσα σχολική χρονιά να ενημερώσουν προφορικά τους μαθητές που φοιτούν στα σχολεία τους, σχετικά με το προαναφερόμενο γιαπωνέζικο σήριαλ κινουμένων σχεδίων με την επωνυμία «Death Note» και να υπάρξει έγκαιρη πρόληψη του εν λόγω φαινομένου.
Τέλος παρακαλούμε τους Διευθυντές όλων των διαδικτυακών Μ.Μ.Ε. της περιφερείας μας για τη δημοσιοποίηση της παρούσας.
Ο Εισαγγελέας Καλαβρύτων
Δημήτριος Λιανόπουλος
Εισαγγελέας Πρωτοδικών

ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS

Σχολιάστε:

0 comments: