HIDE_BLOG

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Φωτιά στο Μάτι: Το σύστημα πυροπροστασίας υπάρχει από το 2010

Η Ανατολική Αττική διαθέτει σύστημα διαχείρισης καταστροφών. Ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα που δημιουργήθηκε για τη συστηματική π...

Η Ανατολική Αττική διαθέτει σύστημα διαχείρισης καταστροφών. Ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα που δημιουργήθηκε για τη συστηματική πρόβλεψη και αντιμετώπιση των καταστροφών. Υπάρχουν κάμερες για επιτήρηση και μετεωρολογικοί σταθμοί που δείχνουν τοπικές καιρικές συνθήκες και πυροεπικινδυνότητα -μεταξύ πολλών άλλων. Το απέκτησε μέσω του ΕΣΠΑ της Ψηφιακής Σύγκρισης, το 2009.

H εταιρία στην οποία ανατέθηκε το έργο του Ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης Πυροπροστασίας και Πυρόσβεσης, στην ΝΑ Ανατολικής Αττικής υπάρχει από το 1987 και ασχολείται με software. Από το 1992 ενέταξε στις υπηρεσίες της τη διαχείριση κρίσεων.

Το 2009 λοιπόν, η εταιρία έγινε ανάδοχος της πυροπροστασίας της Ανατολικής Αττικής, με άλλες τρεις εταιρίες. Στις αρχές του 2010 εγκαταστάθηκε το σύστημα Disaster Management Framework, που μπορείτε να δείτε στο politikiprostasia-naaa.gr.

Το σύστημα λειτούργησε πλήρως την πυρική περίοδο του 2010. Το 2011, με την κατάργηση των Νομαρχιών ανέλαβε η Περιφερειακή Ενότητα Ανατ. Αττικής. Η νέα διοίκηση διέκοψε την λειτουργία για έξι μήνες (με τον επικεφαλής να κρίνει πως αυτό πρέπει να γίνει, ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχει διαφθορά). Την τελευταία διετία το σύστημα υποστηρίζεται απόλυτα από την Περιφέρεια. Χωρίς όμως, το προσωπικό που χρειάζεται, για να καλυφτούν οι ανάγκες λειτουργίας.

Βάσει της σύμβασης, από το 2010 η περιφέρεια δίνει χρήματα κάθε χρόνο (20.000 ευρώ) για τη συντήρηση -και για να μαζευτεί ο εξοπλισμός και οι κάμερες το χειμώνα, όπως και για να εγκατασταθούν την 1η Μαΐου.

Πώς λειτουργεί το σύστημα
Το 2010 όταν άρχισε να λειτουργεί πιλοτικά, οι κάμερες επιτήρησης ήταν πέντε, σε ακτίνα 72 χιλιομέτρων. Ξεκινούσαν από τον Άγιο Κωνσταντίνο, στο Λαύριο, μια κάμερα υπάρχει στο Πάνιο Όρος (Κερατέα), μια στην Πεντέλη, μια στο Κατσιμίδι (Πάρνηθα) και μια στον Βαρνάβα. Από αυτές σήμερα, λειτουργούν οι τέσσερις. Αυτή στο Κατσιμίδι έχει χαλάσει, έχει γίνει η ανάθεση και σύντομα θα εγκατασταθεί.

Πιλοτικά χρησιμοποιήθηκαν τέσσερις κάμερες, για να καλύψουν ένα νομό που έχει 15 επανδρωμένα πυροφυλάκια. Στο πλάνο ήταν να λειτουργούν μέχρι σήμερα 35 κάμερες ή οι μισές τελευταίας τεχνολογίας, πανοραμικών λήψεων υψηλής ανάλυσης.

Όσα καταγράφει η κάμερα που είναι στην Πεντέλη μπορεί να τα δει ο όποιος ενδιαφερόμενος, στο Internet. Για τη φονική φωτιά δεν υπήρξε εικόνα, γιατί ο καπνός κάλυψε την οπτική. Εξ ου και δεν υπήρξε οπτική επαφή, με το χώρο της πυρκαγιάς.

Η ειδοποίηση με SMS ή και φωνητικό μήνυμα
Η προηγμένη ειδοποίηση αφορά email, φωνητικά μηνύματα και SMS είχε ενσωματωθεί στο σύστημα που υπάρχει στην Ανατολική Αττική, ώστε να πάρει ειδοποίηση, όταν κάποιος αναφέρει φωτιά. Δεν είναι υποχρεωτικό να πρόκειται για κάποιον επίσημο φορέα. Υπήρχε η δυνατότητα ειδοποίησης και έπειτα από σχετική λήψη, από δορυφορική εικόνα. Αποκλείστηκε, γιατί ο δορυφόρος περνάει κάθε 20 λεπτά και για να “πιάσει” μια πυρκαγιά, θα πρέπει αυτή να είναι διαστάσεων 100Χ100.

Μόλις πάρει το σήμα, στέλνει SMS με το σημείο της φωτιάς, κατ' αρχάς στους υπεύθυνους της περιφέρειας και μετά στους υπεύθυνους του Δήμου που πλήττεται. Μπορεί να σταλεί σε όσα μέλη είναι εγγεγραμμένα. Ακόμα και σε όλον τον πληθυσμό.

Υπάρχει και η επιλογή να φύγει η ειδοποίηση, σε αυτούς που είναι πιο κοντά στη φωτιά, καθώς έχουν δοθεί συσκευές GPS σε οχήματα και εθελοντές.

Άρα, αν μπει κάποιος στο σύστημα, στο χάρτη επιχείρησης και δει πως υπάρχει πυρκαγιά, μπορεί να γράψει το μήνυμα και να πατήσει την αποστολή SMS. Μέσα στα δεδομένα υπάρχουν και τέσσερις μετεωρολογικοί σταθμοί, που δείχνουν ανά πέντε λεπτά τις τοπικές συνθήκες και δουλεύουν νυχθημερόν.

Μπορεί να εγκατασταθεί ηλεκτρονική πυρανίχνευση στην Αττική;
Επιστημονικά δεν συζητείται η πυρανίχνευση, σε κατοικημένο τόπο. Και αυτό γιατί τα φώτα των αυτοκινήτων ή η όποια άλλη κινητή λάμψη θα λειτουργεί ως σήμα και συναγερμός. Η ηλεκτρονική πυρανίχνευση έχει εφαρμοστεί στον Καναδά, όπου υπάρχουν επίπεδες, ακατοίκητες εκτάσεις και στην Πολωνία, όπου είναι παρόμοιες οι συνθήκες. Θα μπορούσε να εγκατασταθεί στην Πίνδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια