Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ &-ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ

Γράφει ο Κωνσταντίνος Νικολόπουλος-Καμενιανίτης Ο Σύνδεσμος Καμενιανιτών - Δροβολοβιτών - Δεσινιωτών Καλαβρύτων   στο πλαίσιο των δρασ...

Γράφει ο Κωνσταντίνος Νικολόπουλος-Καμενιανίτης
Ο Σύνδεσμος Καμενιανιτών - Δροβολοβιτών - Δεσινιωτών Καλαβρύτων  στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων αλλά και της ιδιαίτερης φιλοσοφίας του, έχει εντάξει τον εθελοντισμό κάθε μορφής, ως παράγοντα της σύγχρονης κοινωνικής μας δράσης, έχοντας σαν στόχο τον άνθρωπο, την προστασία της ζωής στην καθημερινότητά του και την καλύτερη διαβίωσή του.  Προς τούτο έχει συνεργαστεί και συνεργάζεται άψογα με τον ρηξικέλευθο Δήμαρχο Καλαβρύτων κ. Γεώργιο Λαζουρά, την  δραστήρια και δυναμική Αντιδήμαρχο της Δημοτικής μας Ενότητας Αροανίας κ. Χαρά Γεωργακοπούλου και τον  κατά πάντα δημιουργικό Εκπρόσωπο της Τοπικής μας Κοινότητας των Καμενιάνων κ. Σπύρο Λάμπο, αλλά και τις αρμόδιες υπηρεσίες, (Πυροσβεστική, Αστυνομία κλπ).
Σκοπός του παρόντος άρθρου αλλά και της συνεχόμενης προς αυτό τον τομέα δράσης μας, είναι η ευαισθητοποίηση, η ενημέρωση και κατάρτιση των πολιτών όλων των ηλικιών σε βασικές οδηγίες αυτοπροστασίας έναντι φυσικών, τεχνολογικών ή άλλων καταστροφών, η προβολή της συνεισφοράς των Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας, καθώς και η ανάπτυξη του πνεύματος της εθελοντικής συνείδησης στον τομέα των καταστροφών με βασικό σκοπό την προστασία της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας και του περιβάλλοντος.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΓΕΝΙΚΑ
Η Πολιτική Προστασία είναι πολύ σημαντικός φορέας μιας σύγχρονης και πολιτισμένης κοινωνίας, ο οποίος τονίζει τη σημασία της αυτο-δυναμίας των πολιτών και των κοινοτήτων. Δεδομένου ότι η Πολιτική Προστασία είναι πάντοτε έτοιμη για την προστασία του πολίτη και σχεδιάζει προγράμματα για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του, είναι βέβαιο πως με αυτόν τον τρόπο μπορούν να αποτρέψουν εκατομμύρια θανάτους, καθώς ο πληθυσμός μιας χώρας είναι πολύτιμος και συμβάλλει στην οικονομική και κοινωνική ενίσχυση. Οι άνθρωποι μπορούν να ξαναχτίσουν μια χώρα ύστερα από μια καταστροφή της και ως εκ τούτου, είναι σημαντικό για την οικονομική ασφάλεια της χώρας να προστατεύσει τους πολίτες της .  
Σύμφωνα με την ψυχολογία, οι καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης και οι τραυματικές εμπειρίες, μπορούν να επιφέρουν συνέπειες προς τους εμπλεκόμενους, καθώς σε μια κατάσταση καταστροφής, θα αντιμετωπίσουν έντονες προσωπικές και κοινωνικές αλλαγές. Η κατάσταση αυτή είναι αναπόφευκτη, όμως για την αποκατάσταση των προ-υπαρχουσών συνθηκών, θα πρέπει να συνδυαστεί με την προσαρμογή των νέων. 
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης επιβάλλει στους πολίτες μια άμεση απειλή θανάτου, τραυματισμού ή απώλειας. Η λήψη μέτρων για επιβίωση, αντικαθιστούν την ομαλότητα των συνθηκών της κανονικής τους ζωής, ενεργοποιώντας τους ενστικτώδεις μηχανισμούς, προκαλώντας μια δραματική αλλαγή στην καθημερινότητα και τις ενέργειές τους. Οι άνθρωποι μέσω αυτών των καταστάσεων, μπορεί να ευαισθητοποιηθούν συναισθηματικά και ψυχολογικά. 
Οι στόχοι της Πολιτικής Προστασίας είναι να σώσει την οικονομία και το δημόσιο τομέα της χώρας, να προστατέψει και να ελαχιστοποιήσει τις ζημιές των περιουσιών των πολιτών, να επαναφέρει την παραγωγή της και να διατηρήσει τις αρμονικές κοινωνικές της συνθήκες.
Εκτίμηση Κινδύνου
Οι απειλές προς τους πολίτες μπορούν να κατηγοριοποιηθούν σε φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές. Ανάλογα με την εκτίμηση της κάθε κατάστασης, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί αναλυτική μελέτη, ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του πολίτη. Εμείς επικεντρωνόμαστε σ αυτό το στάδιο στις φυσικές καταστροφές και την απειλή τους για τον άνθρωπο. Μπορούν οι πολίτες να ενημερωθούν για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων από τους αρμόδιους φορείς.
Φυσικές απειλές
Σεισμοί:  Ένας σεισμός είναι το αποτέλεσμα μιας ξαφνικής απελευθέρωσης ενέργειας στο φλοιό της Γης, δημιουργώντας σεισμικά κύματα. Η σεισμική δραστηριότητα μιας περιοχής αναφέρεται στη συχνότητα, τον τύπο και το μέγεθος των σεισμών που έχει βιώσει κατά τη διάρκεια μιας συγκεκριμένης χρονικής περιόδου. Το φαινόμενο αυτό, δεν εκδηλώνει κάποια προειδοποίηση, ενώ μπορούν να προκληθούν μεγάλες υλικές ζημιές και τραυματισμοί, ακόμη και θάνατοι. Σημαντική είναι η παρακολούθηση και η προετοιμασία για μετέπειτα φαινόμενα που μπορεί να ακολουθήσουν, καθώς ο σεισμός ενεργοποιεί και άλλα γεωλογικά φαινόμενα.
Ο Οργανισμός έχει συντάξει συγκεκριμένα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι πολίτες ανάλογα με το χώρο όπου βρίσκονται, το χρόνο (πριν ή μετά από μια σεισμική δόνηση) και τα βήματα αυτο-προστασίας σε περίπτωση που προκληθεί επερχόμενο κύμα βαρύτητας (τσουνάμι).

Δασικές Πυρκαγιές- Φωτιά γενικά
Η Φωτιά αποτελεί τη διαδικασία ταχείας οξείδωσης ενός υλικού στην εξώθερμη χημική διαδικασία της καύσης, απελευθερώνοντας θερμότητα, φως και διάφορα προϊόντα της αντίδρασης. Στη διαδικασία της καύσης, θα πρέπει να συνυπάρχει η καύσιμη ύλη, το οξυγόνο και η θερμότητα, τρεις κύριοι παράγοντες που αποτελούν το φαινόμενο τριγώνου της πυρκαγιάς.
Το φαινόμενο των δασικών πυρκαγιών, αποτελεί μέρος της οικολογίας των δασικών οικοσυστημάτων της υπαίθρου. Η χώρα μας πλήττεται συχνά από δασικές πυρκαγιές, οι οποίες αποτελούν μια από τις κύριες αιτίες των γυμνών βουνών της χώρας μας όπως και των χωρών της Μεσογείου. Προκαλούνται συχνά, λόγω της περιοδικής ξηρασίας και της αυξημένης θερμοκρασίας. Γι’ αυτό, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες προετοιμάζονται και βρίσκονται σε ετοιμότητα οι κρατικές υπηρεσίες και οι φορείς ώστε να προλάβουν τις καταστροφικές επιπτώσεις των πυρκαγιών.

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ - ΠΡΟΛΗΨΗ
Οι οδηγίες προστασίας του πολίτη αναφέρουν τις ενέργειες που πρέπει να αποφεύγονται ώστε να μην προκληθούν πυρκαγιές. Τις προφυλάξεις που πρέπει να παίρνουν οι πολίτες όταν κατοικούν κοντά σε μια δασική περιοχή, πως πρέπει να ενεργήσουν εάν προκληθεί μια πύρινη εστία και πως εάν αρχίσει και πλησιάζει την κατοικία τους. Τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση που φτάσει σε πολύ κοντινή απόσταση και πως πρέπει να ενεργήσουν μόλις σβήσει η πυρκαγιά. Εδώ θεωρείται σκόπιμο να τονίσουμε κάποια πράγματα επιπλέον, καθότι εν όψει και της θερινής περιόδου οι κίνδυνοι για πυρκαγιά είναι περισσότεροι και η αντιμετώπισή τους πρέπει να γίνεται οργανωμένα, για να μην δημιουργήσουμε μεγαλύτερο πρόβλημα από εκείνο που πάμε να αποτρέψουμε. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία είναι η μόνη αρμόδια να δώσει τις κατάλληλες οδηγίες και όχι ο κάθε ένας που θεωρεί τον εαυτό του ειδικό σε όλα. Κάθε κοινωνική ομάδα πρέπει να σέβεται και να υπακούει τις εντολές των αρμοδίων υπηρεσιών. Μεγάλη προσοχή λοιπόν στην αντιμετώπιση και την πρόληψη των πυρκαγιών εν όψει της θερινής περιόδου και της οργιώδους βλάστησης λόγω των συνεχόμενων βροχοπτώσεων. Κάθε ένας μας πρέπει να φροντίζει καλά και ειδικότερα σε κατοικημένες περιοχές, την αποψίλωση των χώρων γύρω από κατοικίες, και την ασφαλή απομάκρυνση εύφλεκτων υλικών. Σε καμιά περίπτωση δεν καίμε χόρτα ή άλλα άχρηστα υλικά την περίοδο από 1η Μαΐου έως τον Οκτώβριο. Προς αυτό, ο εκπρόσωπος της Τοπικής Κοινότητας Καμενιάνων και μέλος της Εθελοντικής μας Ομάδας Σπύρος Λάμπος, έχει αναρτήσει ειδικές ανακοινώσεις σε επίκαιρα σημεία των χωριών μας και έχει συγκροτήσει ομάδες δράσης απ τους κατοίκους. Επίσης έχει φροντίσει και έχουν καθαριστεί αρκετοί κοινόχρηστοι χώροι από ξερόχορτα και κλαδιά που αποτελούν επικίνδυνες εστίες για ανάφλεξη. Έχουν δοθεί δε συστάσεις, για την λελογισμένη χρήση του νερού κατά την θερινή περίοδο και για πολλά άλλα μέτρα πρόληψης.

Πλημμύρες και έντονα καιρικά φαινόμενα
Το φυσικό φαινόμενο που επηρεάζει τον καιρό ονομάζεται καιρικό φαινόμενο. Το καιρικό φαινόμενο αποτελεί τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν σε μια περιοχή για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Οι κλιματικές αλλαγές της Γης αποτελούν το σημαντικότερο περιβαλλοντικό πρόβλημα του πλανήτη μας. Οι αλλαγές αυτές, επηρεάζουν τον καιρό και προκαλούν ακραία καιρικά φαινόμενα, αυξάνοντας τον κίνδυνο των πολιτών και της περιουσίας τους. Συνολικά, εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από θύελλες, χιονοπτώσεις, πλημμύρες και υψηλές θερμοκρασίες.
Σήμερα υπάρχουν συστήματα που παρέχουν τις απαραίτητες πληροφορίες για έντονα καιρικά φαινόμενα που αναμένονται να συμβούν σε κάποια χώρα της Ευρώπης και παγκοσμίως, καθώς παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες και οδηγίες σε ενδεχόμενη μετακίνηση, οδηγίες προστασίας εφόσον περάσει η κακοκαιρία, καθώς και γενικές δράσεις και συμβουλές. 
Εμείς και σ αυτό τον τομέα έχουμε προβεί στην λήψη απαραίτητων μέτρων όπως: Διάνοιξη ρεμάτων πάνω από κατοικημένους χώρους, από αγροικίες και αγροτο-κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, καθώς και σε δρόμους προσπέλασης των κατοίκων.

Κατολισθήσεις και καθιζήσεις
Ο  όρος κατολίσθηση χρησιμοποιείται για την περιγραφή του φαινομένου που συνίσταται κάθε αλλαγή της επιφάνειας μιας κλυτίους και την προς τα κάτω κίνηση βραχομάζας ή αποσαθρωμάτων σε εδαφική επιφάνεια.  Ανάλογα με το είδος της κίνησης της κατολίσθησης, χωρίζεται σε κατηγορίες. Ενώ υπάρχουν τυπικές περιοχές στις οποίες εκδηλώνεται το φαινόμενο (απότομες πλαγιές, γκρεμοί,κ.α.) και αποτελούν ρηξιγενή ζώνη, οι κατολισθήσεις δε προκύπτουν πάντα σε επιρρεπείς ζώνες και περιοχές.
Η καθίζηση αποτελεί το φαινόμενο όταν τα φορτία κατασκευών δεν  μπορούν να στηριχθούν κατάλληλα από το έδαφος και μεταβιβάζονται σε συμπιεστές στρώσεις του υπεδάφους.
Οι κατολισθήσεις και καθιζήσεις εντείνουν τις συνέπειες των πλημμυρών που μπορεί να προκύψουν λόγω έντονων καιρικών φαινομένων. Οι κατάλληλες οδηγίες που δίνονται αφορούν τις ενέργειες των πολιτών πριν και κατά τη διάρκεια μιας έντονης βροχόπτωσης. 

Ο Σύνδεσμός μας Καμενιανιτών-Δροβολοβιτών-Δεσινιωτών και η εθελοντική ομάδα των χωριών που τον απαρτίζουν, προτίθεται εν ευθέτω χρόνο να πραγματοποιήσει ειδική γι αυτό το σκοπό ημερίδα και να μοιράσει σχετικό έντυπο υλικό. Στην παρούσα φάση περιορίζεται στην ευαισθητοποίηση των πολιτών γενικότερα, καθότι οι τρόποι αντιμετώπισης φυσικών φαινομένων είναι λίγο έως πολύ γνωστοί.
Η εξειδίκευση όμως  και ευαισθητοποίηση σε ένα τέτοιο θέμα και ειδικότερα από εθελοντικές ομάδες και Συλλόγους, προάγει περισσότερο τον πολιτισμό κι εμείς είμαστε και σ αυτό στρατευμένοι.
Για το Σύνδεσμο Καμενιανιτών-Δροβολοβιτών-Δεσινιωτών
Ο  πρόεδρος Κωνσταντίνος Νικολόπουλος-Καμενιανίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.