HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Προσπάθεια διάσωσης του τροχαίου ιστορικού υλικού του Οδοντωτού

Όπως αποκάλυψε στο τελευταίο της φύλλο η εφημερίδα «ΩΡΑ των Καλαβρύτων» (φ5 -Μαΐου 2018) η ΓΑΙΑΟΣΕ, η εταιρεία που διαχειρίζεται σιδηροδ...

Όπως αποκάλυψε στο τελευταίο της φύλλο η εφημερίδα «ΩΡΑ των Καλαβρύτων» (φ5 -Μαΐου 2018) η ΓΑΙΑΟΣΕ, η εταιρεία που διαχειρίζεται σιδηροδρομικά ακίνητα, αλλά και τροχαίο υλικό, καθώς και σταδιακά ακινήτων του ΟΣΕ, μεταφέρεται στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), ευρύτερα γνωστής ως υπερταμείο με σκοπό την πώλησή της.
Έτσι και το παλαιό τροχαίο υλικό του "Μουτζούρη" αλλά και όλο το δίκτυο του Οδοντωτού περνά στο υπερΤαμείο για να βρεθεί ο ιδιώτης που θα το κάνει κτήμα του
Ήταν από τις ελάχιστες ΔΕΚΟ που είχε καταφέρει να μην συμπεριληφθεί στις εποπτευόμενες του υπερΤαμείου.
Τελικά, όπως προκύπτει από την 4η Αναθεώρηση του ESM Programme, η ΓΑΙΑΟΣΕ εισφέρεται στο υπερΤαμείο, δηλαδή στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας από την 1η Ιουλίου.
Η ΓΑΙΑΟΣΕ, πέρα από τα ακίνητα του ΟΣΕ, διαχειρίζεται τους διαγωνισμούς των εμπορευματικών κέντρων σε Θριάσιο και Γκόνο, αλλά και το τροχαίο υλικό, κυριότητας του ελληνικού δημοσίου.
Μάλιστα, η εταιρεία εκτιμά ότι, το 2018, ο κύκλος εργασιών της θα ανέλθει στα 40 εκατ. ευρώ.

Τι γίνεται με την το τροχαίο υλικό και την περιουσία του οδοντωτού;
Η ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. είναι ένας από τους μεγαλύτερους διαχειριστές ακινήτων σε ολόκληρη τη χώρα και διαχειρίζεται εκτάσεις 100.000 στρεμμάτων και πλήθος κτιρίων άνω των 4500 με εμβαδόν 540.000 τ.μ.
Μέσα σε αυτήν την μεγάλη περιουσία και η γραμμή Διακοπτό – Καλάβρυτα μήκους 22.350 μέτρων που περνά μέσα από το απαράμιλλης ομορφιάς και προστατευόμενης περιοχής του Βουραϊκού.
Σύμφωνα με το κτηματολογικό σχεδιάγραμμα του 1889 και τον τοπογραφικό χάρτη που ευγενώς μας παραχώρησε για δημοσίευση, ο Αλέξης Λεχουρίτης, αποτυπώνεται η περιουσία της ΓΑΙΑΟΣΕ, που όπως αποδεικνύεται έχει στην κατοχή της ακόμα και δημόσιο, σήμερα χώρο, τόσο στο Διακοπτό, όσο και σε Ζαχλωρού και Καλάβρυτα. Τα γαιοτεμάχια ιδιοκτησίας της ΓΑΙΑΟΣΕ, μόνο στον σταθμό των Καλαβρύτων, ανέρχεται σε 27.376,27τμ και σε, Κερπινή, Ζαχλωρού σε 71.429,27 τμ.
Δεν είναι μόνο όμως η επίγεια περιουσία που εκχωρείται, αλλά και η ζωντανή ιστορία των ατμήλατων μηχανών, τεσσάρων στο σύνολο που βρίσκονται, στα Καλάβρυτα, στο αμαξοστάσιο του Διακοπτού και στο Μουσείο του ΟΣΕ.     

Προσπάθεια διάσωσης του τροχαίου ιστορικού υλικού του Οδοντωτού
Τον περασμένο Οκτώβριο, όπως αποκέλυψε η "ΩτΚ", η Παγκαλαβρυτινή Ένωση, με επιστολή της προς την Διοίκηση της ΓΑΙΑΟΣΕ, πρότεινε την παραχώρηση σε Φορέα Συλλογικής αποδοχής στον οποίο θα συμμετέχουν όλοι οι θεσμικοί και συλλογικοί φορείς του Τόπου μας ή και όσοι φορείς εμπλέκονται με τον Οδοντωτό Σιδηρόδρομο των Καλαβρύτων και βεβαίως το επιθυμούν.
Ο Πρόεδρος της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης κος Δήμος Βαρβιτσιώτης σε δήλωσή του τονίζει:
Πρόσφατα η εφημερίδα «ΩΡΑ των Καλαβρύτων» (ΦΥΛΛΟ Μαΐου 2018) δημοσίευσε επιστολή της ΠΑΓΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΗΣ ΕΝΩΣΕΩΣ προς την ΓΑΙΑΟΣΕ, με την οποία ζητείται η παρέμβαση της ΓΑΙΑΟΣΕ και η αποδοχή αιτήματος να παραχωρηθεί το Ιστορικό τροχαίο υλικό του Οδοντωτού σε Φορέα τα  περιοχής των Καλαβρύτων, για την διατήρηση του.
Η προσπάθεια αυτή, αν στεφθεί με επιτυχία, πέρα από την εξαιρετική σημασία της για την περιοχή, αποτελεί σήμερα μετά τα τελευταία γεγονότα της μεταφοράς όλων των περιουσιακών στοιχείων της ΓΑΙΑΟΣΕ στο ΚΟΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ απόλυτη αναγκαιότητα για να διασωθεί και να αξιοποιηθεί στο μέλλον το σπάνιας ιστορικής αξίας αυτό υλικό.
Η επιστολή της ΠΑΓΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΗΣ ΕΝΩΣΕΩΣ προς την ΓΑΙΑΟΣΕ αποτελεί αφορμή να πάρει διαστάσεις ευρείας υποστήριξης η προσπάθεια, αφού είναι σίγουρο ότι κανένας Καλαβρυτινός δεν θα διαφωνήσει στην αναγκαιότητα και τη σημασία της διατήρησης του ιστορικού τροχαίου υλικού του Οδοντωτού.  Στην προσπάθεια αυτή είναι σημαντικό να συνδράμουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς με πρωτοστάτη το Δήμο Καλαβρύτων.
Οφείλω να αποδώσω την αρχική ιδέα της πρότασης αλλά και την συγγραφή των ιστορικών στοιχείων της επιστολής στον Φίλλιπο Σαρδελιάνο, ο οποίος προ 8 μηνών περίπου είχε επισημάνει την αναγκαιότητα αυτή. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΑΓΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΗΣ ΕΝΩΣΕΩΣ μετά από συζήτηση και απόφαση του απευθύνθηκε στην ΓΑΙΑΟΣΕ με την δημοσιευμένη, πλέον, επιστολή, με σκοπό να διερευνηθεί η δυνατότητα και οι απαιτήσεις της ΓΑΙΑΟΣΕ.
 Όμως οι εξελίξεις πλέον δεν αφήνουν περιθώρια, αν θέλουμε να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα. Πρέπει άμεσα να γενικευτεί η προσπάθεια και να αυξηθούν οι πιέσεις ώστε να βρεθεί λύση. Ας το προσπαθήσουμε ενώνοντας όλες τις δυνάμεις.
Δημήτριος Βαρβιτσιώτης
Πρόεδρος ΠΑΓΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΗΣ ΕΝΩΣΕΩΣ
Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην εφημερίδα «ΩΡΑ των Καλαβρύτων» (φ5 -Μαΐου 2018) που κυκλοφορεί. 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.