Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Πάνω από 100 άτομα σκοτώθηκαν σε μία βδομάδα στην Υεμένη

Η συνεχιζόμενη επιχείρηση για την ανακατάληψη από τις δυνάμεις που πρόσκεινται στην κυβέρνηση της Υεμένης του λιμανιού Χοντάιντα, το οποί...

Η συνεχιζόμενη επιχείρηση για την ανακατάληψη από τις δυνάμεις που πρόσκεινται στην κυβέρνηση της Υεμένης του λιμανιού Χοντάιντα, το οποίο κατέχουν οι σιίτες αντάρτες, στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 100 αντιμαχόμενους μέσα σε μία εβδομάδα, ανέφεραν το Σάββατο ιατρικές και στρατιωτικές πηγές.

Στρατεύματα που ορκίζονται πίστη στον υεμενίτη πρόεδρο Αμπντ Ράμπου Μανσούρ αλ Χάντι, με την υποστήριξη δυνάμεων της στρατιωτικής συμμαχίας υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, προέλασαν πριν από μερικές ημέρες φθάνοντας περίπου 20 χιλιόμετρα από την πόλη Χοντάιντα (δυτικά), από την οποία σκοπεύουν να εκδιώξουν τους αντάρτες Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Η Χοντάιντα, στην Ερυθρά Θάλασσα, είναι η βασική πύλη εισόδου των εισαγόμενων αγαθών και της ανθρωπιστικής βοήθειας στην πάμφτωχη Υεμένη, όπου η τελευταία φάση του πολέμου διαρκεί από τον Μάρτιο του 2015. Η συμμαχία υπό το Ριάντ υποστηρίζει ότι το λιμάνι στη Χοντάιντα χρησιμοποιείται από τους αντάρτες για να εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον εμπορικών και πολεμικών πλοίων και από το Ιράν για να παραδίδονται όπλα στους Χούθι, κάτι που η Τεχεράνη διαψεύδει.

Την επιχείρηση υποστηρίζουν αεροσκάφη της συμμαχίας, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ενώ το κέντρο διοίκησης επί του πεδίου διευθύνουν αξιωματικοί των δυνάμεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, βασικού πυλώνα της συμμαχίας αυτής.

Νοσοκομεία στην επαρχία του Άντεν (νότια), όπου έχει αναγκαστεί να μεταφέρει την έδρα της η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση, ανέφεραν ότι παρέλαβαν 52 πτώματα, ανάμεσά τους τις σορούς 20 στρατιωτών, την Παρασκευή και το Σάββατο, κάτι που αυξάνει τον απολογισμό των νεκρών στις μάχες σε τουλάχιστον 110 από τη Δευτέρα, όταν άρχισε η επίθεση. Οι υπόλοιποι νεκροί φέρονται να ήταν αντάρτες, σύμφωνα με πηγές στα νοσοκομεία αυτά.

Σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στα κυβερνητικά στρατεύματα, οι αντάρτες έστησαν ενέδρα το Σάββατο σε στρατιωτική οχηματοπομπή στην κοινότητα αλ Ντουράιμι, στην επαρχία Χοντάιντα, 230 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας Σαναά.

Ήταν η κατάληψη ολόκληρης της πρωτεύουσας από τους αντάρτες στις αρχές του 2015 και μεγάλου μέρους της υπόλοιπης επικράτειας αυτή που εξώθησε τη γειτονική Σαουδική Αραβία να επέμβει στον πόλεμο, επικεφαλής μιας συμμαχίας κυρίως αραβικών χωρών, για να ανακόψει την προέλαση των Χούθι και κατ' επέκταση την επιρροή του Ιράν, του μεγάλου της αντιπάλου στην περιοχή.

Ο ΟΗΕ εκφράζει φόβους ότι η εν εξελίξει στρατιωτική επιχείρηση θα προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Υεμένη--το 70% της βοήθειας φθάνει στη χώρα μέσω του λιμανιού στη Χοντάιντα--την ώρα που σε μεγάλο μέρος της επικράτειας ο πληθυσμός βρίσκεται στα πρόθυρα λιμού.

Τον Νοέμβριο του 2017, έπειτα από την εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου από τους αντάρτες εναντίον του Ριάντ, η συμμαχία είχε επιβάλλει πλήρη αποκλεισμό του λιμανιού, πριν τον χαλαρώσει έπειτα από έντονες διεθνείς πιέσεις.

Ο πόλεμος στην Υεμένη έχει στοιχίσει τη ζωή τουλάχιστον 10.000 ανθρώπων από το 2015 κι έχει προκαλέσει τη «χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο», κατά τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.