Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Έρχονται αυστηρές ποινές για όσους κλέβουν ρεύμα

Όπως αναφέρει σε άρθρο του το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ήδη από πέρυσι έχει θεσπιστεί αυξημένο ποινολόγιο (πρόστιμα και ποινικές διώξεις) για όσους εντοπ...

Όπως αναφέρει σε άρθρο του το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ήδη από πέρυσι έχει θεσπιστεί αυξημένο ποινολόγιο (πρόστιμα και ποινικές διώξεις) για όσους εντοπίζεται να κλέβουν ενέργεια από το δίκτυο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από την ΡΑΕ, από το 2019 ένα μέρος του κόστους θα καταβάλλεται από τον Διαχειριστή του Δικτύου Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) που έχει την ευθύνη για τον έλεγχο του φαινομένου.

Παρά την ένταση των ελέγχων και τον πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων που εντοπίζονται, οι ρευματοκλοπές συνεχίζουν να αυξάνονται χρόνο με το χρόνο. Σύμφωνα με τις τελευταίες αποφάσεις της ΡΑΕ, που κατανέμουν το κόστος στο σύνολο των καταναλωτών, οι «μη τεχνικές απώλειες» (δηλαδή η διαφορά της ενέργειας που εισήχθη στο δίκτυο από εκείνην που τιμολογήθηκε) έφθασαν το 2016 στο 4,2% του συνόλου, από 3,2% ένα χρόνο πριν.

«Ωστόσο, παρά τη θεαματική αύξηση του αριθμού των εντοπισμένων κρουσμάτων, την εντατικοποίηση των ελέγχων, την επίσπευση των διαδικασιών και τη συστηματική υποβολή μηνύσεων από πλευράς ΔΕΔΔΗΕ, το φαινόμενο δεν φαίνεται να ανακόπτεται», τονίζεται από τον Διαχειριστή, ο οποίος αποδίδει το πρόβλημα στην οικονομική κρίση και στις ελλείψεις (μέχρι πρόσφατα) του θεσμικού πλαισίου.

Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ η ενέργεια που εκλάπη από το δίκτυο ήταν το 2016 περί τις 1800 γιγαβατώρες και η αξία της στη χονδρεμπορική αγορά ενέργειας ήταν της τάξεως των 80 εκατ. ευρώ. Αν ληφθούν υπόψη οι εκτιμήσεις της ΡΑΕ σύμφωνα με τις οποίες «το μέσο κόστος ενέργειας (ενεργειακό σκέλος ανταγωνιστικών και ρυθμιζόμενων χρεώσεων) για έναν μέσο τυπικό οικιακό καταναλωτή χαμηλής τάσης (τετραμηνιαία κατανάλωση 1.300 kWh) για το 2016 υπολογίζεται σε 148,59 Euro/ΜWh», το κόστος υπερβαίνει τα 250 εκατ. ευρώ.

Η συνηθέστερη μέθοδος ρευματοκλοπής είναι η επέμβαση στον μετρητή με στόχο την αλλοίωση της μέτρησης. Εντοπίζονται όμως και περιπτώσεις παράκαμψης του μετρητή (απευθείας σύνδεση του πίνακα με το δίκτυο), αυθαίρετης επανενεργοποίησης παροχών που έχουν απενεργοποιηθεί λόγω χρεών, ή μετά από αίτημα των ίδιων των καταναλωτών που ζητούν οικειοθελώς την διακοπή της παροχής και στη συνέχεια συνδέονται απευθείας στο δίκτυο χωρίς να έχουν σύμβαση με προμηθευτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.