Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Το Παλαιομονάστηρο της Αγίας Λαύρας (ΑΦΙΕΡΩΜΑ)

Τριακόσια περίπου μέτρα, ΝΔ της σημερινής τοποθεσίας της Μονής της Αγίας Λαύρας, στην θέση Παλαιομονάστηρο, συναντάμε το πρώτο καθολ...


Τριακόσια περίπου μέτρα, ΝΔ της σημερινής τοποθεσίας της Μονής της Αγίας Λαύρας, στην θέση Παλαιομονάστηρο, συναντάμε το πρώτο καθολικό της Μονής. Ένας δίκλιτος σταυρεπίστεγος ναός στο στόμιο σπηλιάς με δύο σειρές τοιχογραφιών και δίρητη στέγη. Αυτή η πρώτη μονή καταστράφηκε ολοσχερώς από φωτιά το 1585. Διασώζονται στο εξωτερικό του δύο σειρές τοιχογραφιών. Η πρώτες τοιχογραφίες είναι της Παλαιολόγιου εποχής η οποία διακρίνεται στο Ιερό Βήμα. Η δεύτερη σειρά τοιχογραφιών είναι της μεταβυζαντινής εποχής (1645).

Ο Πανοσιολογιώτατος Ηγούμενος της Ιστορικής Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας, π. Ευσέβιος μας αναφέρει: 
Η αρχαία Μονή της Αγίας Λαύρας ιδρύθηκε το 961 μ.Χ. επί βασιλείας Νικηφόρου Φωκά. Ο ιδρυτής της Μονής μας ήταν ο Ευγένιος ο οποίος ήταν συνασκητής και συμοναστής του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτου. Του ιδρυτή της πρώτης Μονής του Αγίου Όρους της Μεγίστης Λαύρας. 
Συνδέεται λοιπόν η Ιερά Μονή Μεγίστης του Αγίου Όρους και η Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων
-Ναι, υπάρχει ένας πνευματικός σύνδεσμος ανάμεσα στις δύο αυτές Λαύρες. Τη Λαύρα του Μοριά και τη Λαύρα του Αγίου Όρους. Βέβαια υπάρχει και μια ιστορία που συνδέεται με το παλαιομονάστηρο η οποία χάνεται μέσα στα βάθη των αιώνων. Αναφέρει ο κώδικας της Μονής ότι πριν αρκετούς αιώνες ένας λύκος έκλεψε μέσα από ένα κοπάδι ένα παιδί τσοπάνηδων. Σε μία απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων από το παλαιομονάστηρο. Ο λύκος λοιπόν μετέφερε με τα δόντια του το παιδί, μέχρι την κορυφή του βράχου που βρίσκεται πάνω το παλαιομονάστηρο. Σε εκείνο το σημείο άφησε το παιδάκι, το οποίο έπεσε ακριβώς κάτω στην πόρτα του μοναστηριού. Το παιδί βέβαια έμεινε ανέπαφο, ανέγγιχτο και το θαύμα αυτό αποδώθηκε στην Παναγία την Λαυριώτισσα.
Η λέξη Λαύρα σημαίνει μεγάλο αριθμό μοναχών. Πόσους μοναχούς είχε η Μονή;
-Σύμφωνα με τον κώδικα της Μονής, περίπου κατά των 12ο αιώνα, σημειώθηκε μεγάλη ακμή στην Μονή μας. Το μοναστήρι έφτασε να έχει 960 μοναχούς. Βέβαια, η μορφολογία του εδάφους ήταν πολύ διαφορετική σε σχέση με σήμερα. Στο σημείο που βρίσκεται η αρχική Μονή, είχε πολλά σπιτάκια φτιαγμένα εξ ολοκλήρου απο πέτρα και από ξύλο. Σε όλη αυτή την έκταση υπήρχαν και ασκηταριά, τα οποία είχαν δημιουργηθεί μέσα στο βράχο που βρίσκεται ακριβώς πάνω από το παλαιομονάστηρο, και σε εκείνα τα ασκηταριά ασκούνταν οι μεγάλοι ασκητές της Μονής μας. Ήταν η περίοδος της μεγάλης ακμής του Βυζαντίου. Τον 10ο αιώνα δηλαδή που δημιουργήθηκαν τα μεγάλα ασκητικά συγκροτήματα σε όλη την Βυζαντινή αυτοκρατορία. Μεταξύ αυτών και η δική μας Μονή.
Τι περιλαμβάνει το εσωτερικό του Καθολικού;
-Στο επάνω μέρος στο εσωτερικό του παλαιομονάστηρου διακρίνουμε την Παναγία των Ουρανών. Στη μεσαία ζώνη τον χορός των Αγιών Ιεραρχών και ακριβώς κάτω από την Αγία Τράπεζα ένας περίφημος διάκοσμος των Αρχών του 14ου αιώνος. Η αγιογραφία του Αγίου Γεωργίου χρονολογείται από τα μέσα του 17ου αιώνος. Εδώ πρέπει να σας σημειώσω ότι είναι το δεύτερο στρώμα τοιχογραφίας το οποίο κοσμεί το κυρίως τμήμα του παλαιομονάστηρου. Αυτό μπορούμε να το διαπιστώσουμε, πλησιάζοντας την τοιχογραφία του Αγίου Γεωργίου. Πίσω ακριβώς από την τοιχογραφία βρίσκεται μια σπηλιά. Μέσα στην οποία ασκήτευαν πολλοί Πατέρες της Αγίας Λαύρας από τον 10ο αιώνα μέχρι και τον 15ο αιώνα, την περίοδο της ακμής της Αγίας Λαύρας.

Την άνθιση της Ιεράς Μονής, ανέκοψε, η καταστροφική πυρκαγιά το έτος 1585 που κατέστρεψε ολοσχερώς την Μονή. Η φωτιά αποδόθηκε σε εμπρησμό των Τούρκων οι οποίοι με πρωτοφανή μανία, κατέστρεψαν τα πάντα και θανάτωσαν τους Μοναχούς. Λίγοι Μοναχοί που διασώθηκαν μαζί με ελάχιστα κειμήλια μεταξύ των οποίων και την Κάρα του Αγίου Αλεξίου και μερικά ακόμα λείψανα Αγίων και αυτά διασώθηκαν συμπωματικά διότι την ημέρα του εμπρησμού, βρίσκονταν εκτός Μονής με τους Μοναχούς Δοσίθεο και Θεωνά.
Στη συνέχεια, η Μονή έμεινε έρημη για 15 χρόνια ώσπου κάποιος Καλαβρυτινός ράπτης ονόματι Ιωάννης, απογοητευμένος από τις απιστίες της συζύγου του, αποφάσισε να αφήσει τα εγκόσμια και να ξαναχτίσει τη μονή της Αγίας Λαύρας. Το 1689 η μονή μεταφέρθηκε στη σημερινή της θέση. Μια πρώτη εικόνα της μονής έχουμε από την σχεδίαση του Ρώσου μοναχού Barsky ο οποίος την επισκέφτηκε το 1745.
Για το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS
Νίκος Κυριαζής

Για το ιστορικό της παλαιάς Μονής μας βοήθησε ο Ηγούμενος της Ιστορικής Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας, π. Ευσέβιος, ενώ για το επιτόπιο ρεπορτάζ μας συνόδευσε ο μοναχός της Ιεράς Μονής π. Αρσένιος  

Αναδημοσίευση από το αφιέρωμα της εφημερίδας "ΩΡΑ των ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ" φ.02 Φεβρουάριος 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.