Page Nav

HIDE
TRUE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG
{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Ο Βαλντχάιμ για τα Καλάβρυτα

Η συνέχεια της προδημοσίευση του υπό έκδοση βιβλίου του ιστορικού ερευνητή της Επιχείρησης Καλάβρυτα Δημητρίου Κανελλόπουλου ΜΕΡΟΣ ΤΡΙ...

Η συνέχεια της προδημοσίευση του υπό έκδοση βιβλίου του ιστορικού ερευνητή της Επιχείρησης Καλάβρυτα Δημητρίου Κανελλόπουλου
ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΒ
Ανασκόπηση – Απολογισμός ‒ Διαπιστώσεις
Κρίσεις – Συμπεράσματα
-8-
Ο Βαλντχάιμ για τα Καλάβρυτα

Βαρύνουσα είναι και η κατάθεση του Υπολοχαγού της Βέρμαχτ Κούρτ Βαλντχάιμ στο Ιc Γραφείο του Επιτελείου της Γερμανικής Στρατιωτικής Διοίκησης της Βέρμαχτ Νοτιοανατολικής Ευρώπης Γενικού Γραμματέα Ο.Η.Ε., στην Επιτροπή ιστορικών για τις ευθύνες του ως ναζιστή κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο (29.01.1988). Η κατάθεση για τα Καλάβρυτα του Βαλντχάιμ (C. Waldheim) έχει ως εξής: Messerschmidt: Μίλαγαν την εποχή εκείνη για "συμμορίες"; 

ΠΡ: Δεν το ξέρω αυτό. Θέλω ακόμη να επισημάνω ότι είχαμε τόσο βαρειές απώλειες, ώστε ιππείς χρησιμοποιήθηκαν κατά περίπτωση και σαν στρατιώτες πεζικού.
Messerschmidt: Πότε συναντήσατε για πρώτη φορά την έννοια "συμμορίες";
ΠΡ: Την πρώτη φορά στα Βαλκάνια.
Messerschmidt: Στην Ελλάδα έγιναν μια σειρά σφαγών, όπως π.χ. στην Κλεισούρα τον Απρίλη/Ιούνιο 1944, Καλάβρυτα (05-15.12.1943).
ΠΡ: Δεν θυμάμαι την υπόθεση αυτή. Από τα έγγραφα που έχω στη διάθεσή μου φαίνεται ότι ο ταγματάρχης Hammer χειρίστηκε προσωπικώς την υπόθεση αυτή.
Messerschmidt: Εδώ πρόκειται για υπόθεση Ιc ή AO; Η υπόθεση γίνεται πιο περίπλοκη, γιατί στην περίπτωση των Καλαβρύτων, γεγονότων που ήταν ακόμα πιο φοβερά από αυτά στην Κλεισούρα, εμφανίζεται μια μονογραφή σας.
ΠΡ: Υπεύθυνο στην περίπτωση των Καλαβρύτων ήταν το Τμήμα Ια, γιατί έπροκειτο για σημαντική περίπτωση η οποία είχε στρατηγική σημασία. Αντίποινα μπορούσαν να διαταχθούν ή από Ιc ή από AO. Ο Ο3 δεν θα μπορούσε καθόλου να δώσει διαταγές. Το εισερχόμενο έγγραφο πήγε αμέσως στον Ια. Ο διοικητής του επιτελείου ήθελε αναφορά από τον Ιc. Μάλλον ο Warnsdorff απουσίασε. ΄Εδωσα το έγγραφο αμέσως στον ταγματάρχη Hammer. Οι χειρόγραφες σημειώσεις είναι του Διοικητή του Γενικού Επιτελείου, στρατηγού Winter.
Scheide: Ο Born ισχυρίζεται ότι οι χειρόγραφες σημειώσεις είναι του Warnsdorff, δεν είναι σωστό αυτό;
Messerschmidt: Ο κύριος Wollenberg, διευθυντής του αρχείου στην Νυρεμβέργη, ισχυρίζεται ότι εσείς φτιάξατε την αναφορά.
Scheide: Η περίπτωση Καλάβρυτα διαχειρίστηκε σαν την περίπτωση Κλεισούρα.


ΠΡ: Η υπόθεση Καλαβρύτων απασχολούσε το επιτελείο και ειδικότερα τον στρατηγό Winter από τον Ιούλιο 1943. Είχε συχνή επαφή με Θεσσαλονίκη και Αθήνα για το θέμα αυτό. Το Αντιστασιακό Κέντρο Καλαβρύτων του ΕΛΑΣ απασχολούσε τα ανώτερα κλιμάκια του O.K.W. Αναζητήτο η αφορμή για την καταστροφή του. Η Επιχείρηση Καλάβρυτα ήταν μια σοβαρή υπόθεση για την Βέρμαχτ και είχε σκοπό την εκκαθάριση της περιοχής από τους κομμουνιστές και δεν ήταν οπωσδήποτε μια υπόθεση αντιποίνων. Είμαι συγκλονισμένος για τα γεγονότα των Καλαβρύτων.




Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.