Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ ΑΠΟ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ: ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΠΟΡΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ

Ενδιαφέρουσα ήταν η δημόσια συζήτηση Λαζουρά - Σκουρλέτη , στο γεύμα που παρατέθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τα 74 χρόνια α...

Ενδιαφέρουσα ήταν η δημόσια συζήτηση Λαζουρά - Σκουρλέτη, στο γεύμα που παρατέθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τα 74 χρόνια από το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα. Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων, ευχαρίστησε τον κ. Σκουρλέτη για την στήριξη των ορεινών Δήμων και την αποκατάσταση της αδικίας με την διασαφήνιση του Νόμου περι ορεινών και απομακρυσμένων Δήμων, ενώ δεν παρέλειψε να του επισημάνει τις θέσεις του για τον νέο εκλογικό νόμο στις αυτοδιοικητικές εκλογές τονίζοντας του οτι ένας Δήμαρχος που παράγει έργο δεν έχει να φοβηθεί από καμία αλλαγή. Τέλος του επισήμανε την αναγκαιότητα της ανακατανομής των πόρων με την δέουσα προσοχή στους ορεινούς Δήμους.
Ο κ. Σκουρλέτης εκεί έβγαλε την είδηση και αποκάλυψε οτι με Νομοθετική ρύθμιση από το 2018 η ανακατανομή των πόρων δεν θα γίνεται με βάση τα πληθυσμιακά κριτήρια αλλά με βάση τις πραγματικές ανάγκες με έμφαση και προσοχή στους ορεινούς, απομακρυσμένους και νησιωτικούς Δήμους. 
Να σημειώσουμε οτι, τα έως τώρα κριτήρια κατανομής για τις Λειτουργικές Δαπάνες‐Κ.Α.Π., συστηματοποιήθηκαν το 2002, όπου για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε συνάρτηση υπολογισμού της κατανομής ανά δήμο, λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο τον πραγματικό πληθυσμό (μοναδικό μέχρι τότε κριτήριο κατανομής), αλλά επίσης το ελάχιστο κόστος λειτουργίας, την έκταση και τα δημοτικά διαμερίσματα των Ο.Τ.Α. α’ βαθμού. 
Όμως, παράγοντες, όπως η μορφολογία του εδάφους (ορεινοί ‐ πεδινοί Ο.Τ.Α.), ο νησιώτικος ή μη χαρακτήρας, η διοικητική θέση (πρωτεύουσα νομού, προάστιο, περιφερειακός Ο.Τ.Α.), η πληθυσμιακή πυκνότητα κλπ δεν ελήφθησαν υπόψη, αν και επηρέαζαν το κόστος παροχής των τοπικών δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών. 
Στην συνέχεια όμως η οικονομική κρίση και μια σειρά νόμων με κύριο τον Καλλικράτη και πολύ σημαντικό την μείωση του τέλους παρεπιδημούντων όπως και την ενσωμάτωση στους ΚΑΠ των πόρων μιας σειράς νέων αρμοδιοτήτων, άλλαξε εντελώς τα δεδομένα προκαλώντας πραγματική οικονομική ασφυξία σε μια ομάδα δήμων.
Με την δέσμευση Σκουρλέτη σήμερα 13/12/17 από τα Καλάβρυτα, για δίκαιη κατανομή στις Λειτουργικές Δαπάνες‐Κ.Α.Π, θα ωφεληθούν οι μικροί και ορεινοί Δήμοι όπως αυτός των Καλαβρύτων.
ρεπορτάζ για το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS
Νίκος Κυριαζής

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.