Top Ad

HIDE

HIDE_BLOG

HIDE_BLOG
{fbt_classic_header}

Classic Header

Breaking News:

latest


Σαν Σήμερα 3 Δεκεμβρίου

Γεγονότα 1799 - Ο αυστριακός στρατός νικά τον γαλλικό στη μάχη του Βίσλοχ. 1800 - Ο Γάλλος στρατηγός Ζαν Βικτόρ Μορό συντρίβει τον α...

Γεγονότα
1799 - Ο αυστριακός στρατός νικά τον γαλλικό στη μάχη του Βίσλοχ.
1800 - Ο Γάλλος στρατηγός Ζαν Βικτόρ Μορό συντρίβει τον αρχιδούκα Ιωάννη της Αυστρίας στη μάχη του Χόχενλιντεν, κοντά στο Μόναχο.
1818 - Το Ιλινόι γίνεται η 21η πολιτεία των Η.Π.Α.
1834 - Ο Γερμανικός Τελωνειακός Όμιλος πραγματοποιεί την πρώτη τακτική απογραφή στη Γερμανία.
1854 - Πάνω από 20 εργάτες ορυχείων χρυσού σκοτώνονται από στρατιώτες στο Μπαλαράτ της Βικτώριας (Αυστραλία) σε μία εξέγερση για τις άδειες εξόρυξης.
1901 - Ο Αμερικανός πρόεδρος Θεόδωρος Ρούζβελτ ζητά από το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών να περιορίσει τη δύναμη των τραστ "εντός λογικών ορίων".
1904 - Ο Τσαρλς Ντίλον Περίν στο αστεροσκοπείο Λικ ανακαλύπτει το δορυφόρο του Δία Ιμαλία.
1927 - Κάνει πρεμιέρα η ταινία Φορώντας παντελόνια στον Φίλιπ, η πρώτη ταινία με τον Χοντρό και Λιγνό.
1944 - Δεκεμβριανά: ξεσπούν μάχες στην Αθήνα μετά το συλλαλητήριο του ΚΚΕ, μεταξύ του ΕΛΑΣ και των κυβερνητικών δυνάμεων (αρχικά με την Οργάνωση Χ και την Χωροφυλακή) που υποστηρίζονται από μικρές μονάδες του βρετανικού στρατού.
1959 - Υιοθετείται η σημαία της Σιγκαπούρης, έξι μήνες αφότου η Σιγκαπούρη έγινε αυτοδιοικούμενη εντός της Βρετανικής αυτοκρατορίας.
1960 - Υπογράφεται σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ των ατομικών επιτροπών Ελλάδας και Γαλλίας για τη χρήση της ατομικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς.
1962 - Κατάσχεται η εφημερίδα Αθηναϊκή και καταδικάζονται σε 18μηνη φυλάκιση, χωρίς αναστολή, ο ιδιοκτήτης Ιωάννης Παπαγεωργίου και ο διευθυντής Γ. Κυριακίδης, εξαιτίας άρθρου του Ηλία Μπρεδήμα, βουλευτή της Ένωσης Κέντρου, υβριστικού προς το πρόσωπο της βασίλισσας. Η δίκη γίνεται αιτία σφοδρών αντιπαραθέσεων κυβέρνησης-Ένωσης Κέντρου.
1964 - Ως πολιτικό μήνυμα της αριστερής πτέρυγας της Ένωσης Κέντρου προς τον πρωθυπουργό εκλαμβάνεται η καταψήφιση του "κομματικού" υποψηφίου για τη θέση του αντιπροέδρου της Βουλής, Νικόλαου Αλαβάνου, και η υπερψήφιση, σε συνεργασία με την Ε.Δ.Α., του Αντώνιου Πετραλιά.
1965 - Εκατοντάδες Πόντιοι από την Σοβιετική Ένωση έρχονται για μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα.
1966 - Σοβαρή ένταση στις σχέσεις Αθηνών-Λευκωσίας εξαιτίας μυστικής συμφωνίας του Μακαρίου με την Τσεχοσλοβακία για προμήθεια αρμάτων μάχης και βαρέος οπλισμού του πεζικού. Αιφνιδιαστικά στη Λευκωσία ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσολάκας, ενώ ο Γεώργιος Γρίβας, υποστηριζόμενος από την Αθήνα, αξιώνει να τεθεί υπό τον έλεγχό του ο οπλισμός.
1967 - Στο νοσοκομείο Χρόοτε Σχέερ του Κέιπ Τάουν, στη Νότια Αφρική, μία ομάδα μεταμόσχευσης με επικεφαλής τον Κρίστιαν Μπάρναρντ πραγματοποιεί την πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς σε άνθρωπο (στον 53χρονο Λούις Βασκάνσκι).
1967 - Κατάσχονται οι εφημερίδες Απογευματινή και Βραδυνή, επειδή αρνήθηκαν να δημοσιεύσουν απαντητική επιστολή "έγκυρων κύκλων των Αθηνών" σε δηλώσεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή εις βάρος των πραξικοπηματιών.
1969 - Σε κείμενο υπογραφών που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Έθνος, 50 πρώην πολιτικοί, επιστήμονες, καλλιτέχνες και απόστρατοι αξιωματικοί, ζητούν την άμεση διενέργεια ελεύθερων εκλογών. Ανάμεσα στους υπογράφοντες είναι οι: Ιωάννης Ζίγδης, Μανόλης Αναγνωστάκης, Κωνσταντίνος Κονοφάγος, Αλέκος Κοντόπουλος, Γεώργιος Κουμάντος, Γιάννης Κουτσοχέρας, Γεώργιος Κυριακάκος, Θ. Ξενάκης, Νότης Περγιάλης, Αναστάσιος Πεπονής, Γεώργιος Πυρουνάκης, Τάσσος (χαράκτης), Βιργινία Τσουδερού, κ.ά.
1973 - Πρόγραμμα Πάιονηρ: Ο Πάιονηρ 10 στέλνει τις πρώτες κοντινές φωτογραφίες του πλανήτη Δία.

Δεν υπάρχουν σχόλια