BREAKING NEWS
latest

Δευτέρα, 23 Οκτωβρίου 2017

Ανάβει η Ολυμπιακή Φλόγα - Την Τρίτη στα Καλάβρυτα - Η διαδρομή

Από τα χέρια του Απόστολου Αγγέλη θα αρχίσει το ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2018. Ο 24χρονος σκιέρ θα γίνει ο πρώτος αθλητής που θα παραλάβει το Φως από την Πρωθιέρεια, στις 24 Οκτωβρίου, στην Αρχαία Ολυμπία.

Η Αφή θα πραγματοποιηθεί με τον παραδοσιακό τρόπο, απευθείας από τις ακτίνες του ηλίου, στις 12.00. «Η επιλογή μου για πρώτο λαμπαδηδρόμο αποτελεί για εμένα μεγάλη τιμή. Πρόκειται για μία μοναδική στιγμή που την περιμένω με μεγάλη αγωνία. Νιώθω πολύ υπερήφανος», δήλωσε ο Απόστολος Αγγελής, που είναι αθλητής των δρόμων αντοχής και του διάθλου. Υπήρξε πρωταθλητής σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες και βαλκανιονίκης. Η συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς της Πιονγκ Τσανγκ (Ν. Κορέα) θα είναι η δεύτερη σε χειμερινούς, καθώς είχε πάρει μέρος και στην αντίστοιχη διοργάνωση του Σότσι (2014).

Την Τελετή της Αφής θα παρακολουθήσουν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρωθυπουργός της Νοτίου Κορέας Νακ Γιον Λι, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ, ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης και μέλη της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Στην Αρχαία Ολυμπία θα βρεθούν μαζί, για πρώτη φορά σε εκδήλωση, τα μέλη της ΕΟΕ, όπως θα προκύψουν από τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν στις 20 Οκτωβρίου.

Η Ολυμπιακή Φλόγα θα διανύσει, συνολικά, επί ελληνικού εδάφους 2.129 χλμ., πριν καταλήξει στις 30 Οκτωβρίου, στην Ακρόπολη. Στη λαμπαδηδρομία θα πάρουν μέρος 505 λαμπαδηδρόμοι και θα διεξαχθούν 36 τελετές υποδοχής σε 20 δήμους, επί οκτώ ημέρες. Η τελετή παράδοσης του συμβόλου του Ολυμπισμού, στην Οργανωτική Επιτροπή «Πιονγκ Τσανγκ 2018», θα πραγματοποιηθεί στο Παναθηναϊκό Στάδιο, στις 31 Οκτωβρίου (11.00).

Η ιστορική και μαρτυρική πόλη των Καλαβρύτων θα υποδεχθεί, την Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017, στις 6:30 το απόγευμα, στην κεντρική της πλατεία, την Ολυμπιακή Φλόγα των εικοστών τρίτων (XXIII) Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων της Πιονγκτσάνγκ 2018 (Pyeongchang 2018).

H Ολυμπιακή φλόγα στα Καλάβρυτα 
Η Ολυμπιακή Φλόγα θα εισέλθει στα Καλάβρυτα, από τον Τόπο Θυσίας, όπου θα την παραλάβει και θα τη μεταφέρει, ως προερχόμενη από την πλευρά του Χιονοδρομικού μας Κέντρου, ο Διευθυντής του, Λεωνίδας Σπυρόπουλος, στη συνέχεια, θα την παραλάβει η αριστούχος του Λυκείου Καλαβρύτων, Κατερίνα Κοσμοπούλου, ακολούθως η πρωταθλήτρια μαραθωνοδρόμος, Σοφία Ρήγα, η οποία θα ανάψει και το βωμό και, μετά τις ομιλίες και το μουσικό πρόγραμμα, τη φλόγα θα μεταφέρει προς το Σιδηροδρομικό Σταθμό, η λαμπαδηδρόμος Ελένη Στουρνάρα, η οποία κατέκτησε τις περισσότερες μονάδες από όλους τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου Καλαβρύτων, για την εισαγωγή της στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Η Υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας, πραγματοποιείται με τιμές αρχηγού Κράτους, αποτελεί αντικείμενο παγκοσμίου ενδιαφέροντος και μεταδίδεται από διεθνή ραδιοτηλεοπτικά και ειδησεογραφικά πρακτορεία.
Τα Καλάβρυτα δέ, ως κατεξοχήν ορεινή περιοχή, με έμβλημά της, το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων, όπου, σε αντίστοιχα Χιονοδρομικά διεξάγονται οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες, συμπεριλαμβάνονται, πάντοτε, από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, ως ορεινή πόλη με χειμερινές αθλητικές εγκαταστάσεις από την οποία, θα περάσει η Ολυμπιακή Φλόγα και θα γίνει η Τελετή Υποδοχής της.
Η Ολυμπιακή Φλόγα θα εισέλθει στα Καλάβρυτα από τον Τόπο Θυσίας, όπου θα την παραλάβει και θα τη μεταφέρει, ως προερχόμενη από την πλευρά του Χιονοδρομικού μας Κέντρου, ο Διευθυντής του, Λεωνίδας Σπυρόπουλος, στη συνέχεια, θα την παραλάβει η αριστούχος του Λυκείου Καλαβρύτων, Κατερίνα Κοσμοπούλου, και, μέσω των οδών 13ης Δεκεμβρίου, δεξιά Αγίου Αλεξίου, έναντι ΟΣΕ, αριστερά στον πεζόδρομο, Συγγρού, 25ης Μαρτίου, θα αφιχθεί στην κεντρική πλατεία, μπροστά στον Ιερό Ναό των Καλαβρύτων.
Στις παραπάνω οδούς, απ’ όπου θα περάσει η Ολυμπιακή Φλόγα, θα υπάρχουν, από την Τροχαία, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και απαγορεύσεις, της στάσης και στάθμευσης των οχημάτων.
Την αφή του βωμού, που θα τοποθετηθεί στην κεντρική πλατεία των Καλαβρύτων, έξω από τον Ιερό Ναό, θα πραγματοποιήσει, στις 18:53 μ.μ., η λαμπαδηδρόμος – πρωταθλήτρια - μαραθωνοδρόμος, Σοφία Ρήγα.
Θα ακολουθήσει, στην κεντρική πλατεία των Καλαβρύτων, κάτω από το βωμό με την Ολυμπιακή Φλόγα και τα εθνικά σύμβολα, τις σημαίες, των Ολυμπιακών Αγώνων, της Νότιας Κορέας και της Ελλάδας, η πραγματοποίηση τελετής αφής, που περιλαμβάνει:
  • Άφιξη Ολυμπιακής Φλόγας – Αφή βωμού από τη λαμπαδηδρόμο, πρωταθλήτρια μαραθωνοδρόμο Σοφία Ρήγα.
  • Άφιξη αντιπροσωπείας επισήμων της Ε.Ο.Ε. και της Οργανωτικής Επιτροπής των ΧΧΙΙΙ Ο.Α. «Pyeongchang 2018».
  • Ανάκρουση, με απόλυτη σειρά, των: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΥΜΝΟΥ – ΕΘΝΙΚΟΥ ΥΜΝΟΥ ΝΟΙΤΑΣ ΚΟΡΕΑΣ – ΕΘΝΙΚΟΥ ΥΜΝΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ.
  • Χαιρετισμός Δημάρχου, κ. Γιώργου Λαζουρά.
  • Χαιρετισμός εκπροσώπου Οργανωτικής Επιτροπής «Pyeongchang 2018» και εκπροσώπου της Πρεσβείας της Νότιας Κορέας.
  • Χαιρετισμός εκπροσώπου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.
  • Ανταλλαγή δώρων.
  • Αναχώρηση της Ολυμπιακής Φλόγας, από τη λαμπαδηδρόμο Ελένη Στουρνάρα, προς το Σταθμό του Οδοντωτού, για να συνεχίσει το ταξίδι της, στην Πάτρα.

Με αφορμή τη σημαντικό αυτό γεγονός της διαδρομής της Ολυμπιακής Φλόγας των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων Πιονγκτσάνγκ από τα Καλάβρυτα, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων, κ. Γιώργος Λαζουράς, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Με χαρά, ετοιμαζόμαστε να υποδεχθούμε, την Ιερή Φλόγα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων «Pyeongchang 2018», στα μαρτυρικά Καλάβρυτα.
Στα Καλάβρυτα, που αποτελούν, κατ’ εξοχήν, χειμερινό και ορεινό Δήμο και προορισμό, με κορωνίδα, το μοναδικό Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων, αλλά, ταυτόχρονα, είναι και μια πόλη ειρήνης, προόδου, αγώνα και πρωτοπορίας.
Περνώντας από την πόλη μας και το Δήμο μας, η ολυμπιακή φλόγα - σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων, εμπνεόμαστε από τα μηνύματα και τις αξίες που αυτή, εκπέμπει, συγκινούμαστε από το συμβολισμό της και ελπίζουμε και αγωνιζόμαστε το φως της, φως του πνεύματος, της ζωής και της νίκης, να φέρει την ειρήνη στους δοκιμαζόμενους λαούς την πρόοδο και την ανάπτυξη στον κόσμο και την επιτυχία και τη διάκριση στους αθλητές, που θα συμμετάσχουν στους αγώνες.
Η διαδρομή της Ολυμπιακής Φλόγας από τα Καλάβρυτα, που είναι πρωτοπόρα στους εθνικούς αγώνες με μεγάλη συνεισφορά στα γράμματα, τις τέχνες και τον αθλητισμό, τα Καλάβρυτα, που έζησαν, πριν από 74 χρόνια, τη φρίκη και τη τραγωδία του πολέμου και της ναζιστικής γερμανικής θηριωδίας, μας δίνει την ευκαιρία να διατρανώσουμε και να βροντοφωνάξουμε: ποτέ πια πόλεμος, ΕΙΡΗΝΗ, φιλία και συναδέλφωση των λαών, καταδίκη του ναζισμού και του κάθε μορφής ολοκληρωτισμού, διαρκής αγώνας για την πρόοδο, τη νίκη, την ανάπτυξη, το άριστο, διαρκής αγώνας, για το μεγάλο, το ωραίο, το αληθινό.
Καλώ, όλους τους Καλαβρυτινούς και ιδιαίτερα τους νέους και τις νέες μας, να παραβρεθείτε στην τελετή διαδρομής, υποδοχής και αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, στα Καλάβρυτα, την Τρίτη 24 Οκτωβρίου».
« PREV
NEXT »
lqtjiuqp4mhqgbkuei05ezdhia869a