Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΥΠ.ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Υπογραφή Συμφωνίας για την ίδρυση Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας

Σε συμφωνία για επέκταση της Ελληνογερμανικής συνεργασίας μέσω της τελικής υπογραφής για την εδραίωση του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος ...

Σε συμφωνία για επέκταση της Ελληνογερμανικής συνεργασίας μέσω της τελικής υπογραφής για την εδραίωση του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας, προχώρησαν χθες στο Βερολίνο η γερμανίδα υπουργός Οικογένειας, Τρίτης Ηλικίας, Γυναικών και Νεολαίας, Katarina Barley και ο Γενικός Γραμματέας Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς, Παυσανίας Παπαγεωργίου.
Η συζήτηση, η οποία είχε αρχίσει το 2014 με μια κοινή δήλωση πρόθεσης των προέδρων των δύο χωρών για τη δημιουργία κοινού Ιδρύματος Νεολαίας, ολοκληρώθηκε πλέον επίσημα και η συμφωνία επισφραγίστηκε με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης.
«Η νεολαία στην Ελλάδα αποτελεί μια από τις κοινωνικές κατηγορίες που βίωσαν και συνεχίζουν να βιώνουν με τον πιο συνταρακτικό τρόπο τις συνέπειες της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης: επισφαλείς σχέσεις εργασίας, δυσκολίες στην απόκτηση στοιχειώδους προσωπικής αυτονομίας, υποβάθμιση της καθημερινότητας, brain drain. Στην Ελλάδα μέχρι σήμερα εφαρμόζονται αποσπασματικά πολιτικές για τη νεολαία, γεγονός που περιορίζει την αποτελεσματικότητά τους. Αναγνωρίζοντας αυτή την πραγματικότητα, η ελληνική κυβέρνηση ξεκίνησε την αναβίωση των φορέων πολιτικής και των εργαλείων υλοποίησης προγραμμάτων για τη νεολαία. Παράλληλα, βάζει σε ράγες τη σύσταση της Εθνικής Στρατηγικής/ Πολιτικών για τη Νεολαία, για να καλύψει το υφιστάμενο κενό. Όμως αυτή η μετάβαση δεν μπορεί να χτιστεί παρά μόνο στη βάση εκτεταμένων συνεργασιών και συμπράξεων, εμπλέκοντας το μεγαλύτερο δυνατό αριθμό ενδιαφερόμενων μερών και, πρωτίστως, τους ίδιους τους νέους», τόνισε ο ΓΓΔΒΜΝΓ, Παυσανίας Παπαγεωργίου, κατά την ομιλία του.

«Η Συμφωνία αυτή θα θεσμοθετήσει τα επόμενα βήματα για την Ίδρυση του Ιδρύματος Νεολαίας για τους νέους των δύο χωρών», τόνισε η γερμανίδα υπουργός. «Με αυτή υπογραμμίζουμε τη διάθεση των δύο κρατών να ‘εμπλέξουν’ τους νέους στο διάλογο. Κάποια πράγματα δεν είναι αυτονόητα και η ειρηνική συμβίωση χρειάζεται πάντα επικαιροποίηση. Η ΕΕ είναι ένα καταπληκτικό οικοδόμημα, αλλά αρκετά εύθραυστο. Ωστόσο, μας δείχνει ότι στις δυσκολίες πρέπει να πιαστούμε χέρι-χέρι. Με την υπογραφή αυτής της συμφωνίας στέλνουμε μηνύματα για διάλογο», τόνισε. 
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, την οποία παρακολούθησαν σπουδαστές από την Ελλάδα, τη Γερμανία και την Ιταλία, που συμμετέχουν σε πρόγραμμα ανταλλαγής, τονίστηκε ότι οι νέοι άνθρωποι είναι αυτοί που θα διαμορφώσουν το μέλλον –συνεπώς, οι επαφές και οι αλληλεπιδράσεις πρέπει να γίνονται σε ενεργή ηλικία, προκειμένου οι νέοι άνθρωποι να γνωρίζονται μεταξύ τους και να οικοδομείται εμπιστοσύνη.
Όπως, άλλωστε, τόνισε ο ΓΓΔΒΜΝΓ, «Έχουν υπάρξει και καλύτερες εποχές για τις Ελληνογερμανικές σχέσεις...  Έχουν υπάρξει, όμως, και εξαιρετικά χειρότερες! Ακόμα και οι εκατοντάδες χιλιάδες των νεκρών της ναζιστικής κατοχής στην Ελλάδα ή οι θηριωδίες των ταγμάτων των SS, δεν κατάφεραν να σταθούν εμπόδιο στην προσπάθεια σύσφιξης των σχέσεων των δύο λαών. Σήμερα δίνουμε ένα ηχηρό μήνυμα ότι οι πολιτικές, ιδεολογικές ή οικονομικές διαφορές και απαιτήσεις μεταξύ των κυβερνήσεων, δεν θα επιτραπεί να σταθούν εμπόδιο στην κοινή ευρωπαϊκή πορεία και στην ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των νέων των δυο χωρών».
Σε ό,τι αφορά το οικονομικό σκέλος, η Γερμανία θα συμμετάσχει με €3 εκ. που προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό –κονδύλια που κινδύνευαν να αποσυρθούν. Με την υπογραφή, πλέον, το ποσό θα διατεθεί εξ ολοκλήρου για την ενίσχυση και υλοποίηση προγραμμάτων για τη νεολαία των δύο χωρών ενώ ανοίγει ο δρόμος και για περαιτέρω ενισχύσεις. 
Στη Γερμανία λειτουργούν αντίστοιχα Ιδρύματα, το Πολωνογερμανικό και το Γαλλογερμανικό, που ιδρύθηκαν με στόχο να φέρουν πιο κοντά τους νέους και πάνω σ’ αυτή την παράδοση θα κινηθεί και το νέο εγχείρημα με την Ελλάδα.
Στόχος του Ιδρύματος θα είναι –πέρα από την εγκατάλειψη όλων των στερεοτύπων μεταξύ των λαών των δύο κρατών- η ενδυνάμωση της συνεργασίας μέσα από πολυσχιδείς δράσεις και στρατηγικές: ανταλλαγές νέων και σχολικές ανταλλαγές, εκπαιδευτικά σεμινάρια, ανταλλαγή επαγγελματιών, δράσεις για την εκμάθηση και ενίσχυση της διδασκαλίας των δύο γλωσσών, πολιτιστικές δραστηριότητες, διεξαγωγή του Ελληνογερμανικού Φόρουμ Νεολαίας σε ετήσια βάση, ξεναγήσεις σε τόπους κοινής ιστορικής μνήμης της περιόδου 1941-1945 και ξεναγήσεις σε τόπους και θεσμούς της εκατέρωθεν πολιτιστικής κληρονομιάς των δυο χωρών (σε χώρους του κλασικού αρχαιοελληνικού πολιτισμού που θεμελιώνει την ευρωπαϊκή ταυτότητα).

Ελληνογερμανική ανταλλαγή νέων
Η Ομοσπονδιακή Κάτω Βουλή διαθέτει από το 2016 κονδύλια για ελληνογερμανικές ανταλλαγές νέων. Από το 2016 και στα πλαίσια ειδικού προγράμματος, μπόρεσαν με τον τρόπο αυτό να πραγματοποιηθούν περισσότερες από 200 εξωσχολικές συναντήσεις νέων.
«Όποιος γνωρίζει άλλες χώρες και ανθρώπους, διευρύνει τους ορίζοντές του. Όποιος συμμετέχει σ΄ ένα πρόγραμμα ανταλλαγής, αποκτά μια καινούργια ματιά για τον κόσμο. Είναι πιο απαραίτητο από ποτέ να μεταδοθεί και να καλλιεργηθεί στους νέους η Ευρωπαϊκή Ιδέα. Το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας θα συνεισφέρει στην ενδυνάμωση της φιλίας μεταξύ των χωρών μας» δήλωσε η Ομοσπονδιακή Υπουργός.

Ιστορικό:
Η ίδρυση ενός Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας (DGJW) καταγράφεται στις σημαντικές πολιτικές προθέσεις της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης, η δε σημασία του τονίζεται ιδιαίτερα στο κεφάλαιο περί Ευρωπαϊκής Πολιτικής της συμφωνίας του κυβερνητικού συνασπισμού.
Παράλληλα με την δημιουργία των δομών, το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικογένειας, Τρίτης Ηλικίας, Γυναικών και Νεολαίας εντατικοποιεί την ανταλλαγή νέων με την Ελλάδα μέσω διαφόρων εργαλείων και δράσεων, καθώς και με τα κονδύλια που προορίζονται για τον Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας (DGJW).

Για αρκετό διάστημα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έδινε την εντύπωση ότι δεν ενδιαφέρεται για τη δημιουργία αυτού του ιδρύματος. Οι αντιδράσεις είχαν ταυτιστεί με τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει σε μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινής γνώμης το γερμανικό ενδιαφέρον για την ίδρυση ενός κοινού ιδρύματος νεολαίας. Πολλάκις έχει εκφραστεί η υποψία ότι κατά αυτό τον τρόπο η Γερμανία αναζητά ένα είδος συμψηφισμού στο ανοιχτό θέμα των αποζημιώσεων. Παρά το γεγονός ότι το Βερολίνο δηλώνει με κάθε ευκαιρία ότι τα δύο θέματα δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους, η κυβέρνηση που για χρόνια κατηγορούσε ως "γερμανοτσολιάδες" όσους είχαν ασχοληθεί με το ζήτημα, τώρα μετά "βαΐων και κλάδων" υπέγραψε την ίδρυση του ταμείου... 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.