HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Ο ΑΡΧΑΙΟΣ ΚΛΕΙΤΩΡ - (ΑΦΙΕΡΩΜΑ-ΦΩΤΟ-ΧΑΡΤΗΣ)

Μέσα σε μια πανέμορφη και ξεχωριστή φύση, της Κλειτορίας, σώζονται τα ανασκαφικά ευρήματα της αρχαίας πόλης-κράτους Κλείτωρ, που πρώτη από...



Μέσα σε μια πανέμορφη και ξεχωριστή φύση, της Κλειτορίας, σώζονται τα ανασκαφικά ευρήματα της αρχαίας πόλης-κράτους Κλείτωρ, που πρώτη από όλες τις αρκαδικές πόλεις έκοψε νομίσματα. Εκτός των τειχών της πόλης και του θεάτρου της, η αρχαιολογική σκαπάνη έχει αποκαλύψει και πλήθος άλλων αρχαιοτήτων. Κάθε καλοκαίρι τελούνται θεατρικές παραστάσεις με αρχαίες τραγωδίες αλλά και ιππικοί αγώνες.
Η αρχαία πόλη Κλείτωρ ήταν αρκαδική πόλη κατά την αρχαιότητα και βρισκόταν μεταξύ Φενεού και Ψωφίδας. Οι πρώτοι κάτοικοι της περιοχής ήταν οι Αζάνες με γενάρχη τους τον Αζάνα οι οποίοι έφτασαν γύρω στο 1800 π.Χ. Η αρχαία πόλη ιδρύθηκε γύρω στο 1700 π.Χ. από τον βασιλιά Κλείτορα, γιο του Αζάνα.
Ερείπια της πόλης υπάρχουν και διακρίνονται στη σημερινή θέση "Παλαιόπολη" κοντά στην Κλειτορία, αριστερά του δρόμου για τα Καλάβρυτα. Σήμερα σώζονται ελάχιστα ίχνη της αρχαίας πόλης. Καλύτερα διατηρείται το τμήμα με τους εννιά πύργους πάνω στους λόφους που έχουν το όνομα "Κόντρα".
Στη βορειοδυτική πλαγιά της Κόντρας διακρίνεται καθαρά η θέση του θεάτρου της αρχαίας πόλης. Τον αρχαιολογικό χώρο ερεύνησε ο αρχαιολόγος Παπανδρέου, ο οποίος βρήκε στη θέση αυτή κομμάτι λίθινου λαξευτού εδωλίου.



Η αρχαία πόλη Κλείτωρ
Η πόλη στην αρχαιότητα υπήρξε σημαντικό πολιτικό κέντρο. Η παράδοση αναφέρει ότι ιδρύθηκε από τον Κλείτορα, γιο του Αζάνα και εγγονό του Αρκάδος. Μετά τον θάνατο του πατέρα του, ίδρυσε την ομώνυμη πόλη, Κλείτωρ, την οποία κατέστησε  πρωτεύουσα του βασιλείου του.(Παυσανίας 8,4,4κ.εξ).
Όταν πέθανε, επειδή ο ίδιος δεν είχε παιδιά, τον διαδέκτηκε ο ανιψιός και γιος του Ελάτου, Αίγυτος. Φαίνεται  όμως ότι η ονομασία της πόλης προήλθε από τη θέση της:ήταν χτισμένη σε εντελώς επίπεδο χώρο, όπως η Μαντινεία ,η Τεγέα και η Μεγαλόπολη, και περικλειόταν από βουνά. Στα νότια περνούσε ο αρχαίος ποταμός Κλείτωρ, σήμερα Μοστιτσαίικο ποτάμι ,που ενώνεται με τον Αροάνιο ποταμό λίγο πριν τη συμβολή του τελευταίου με τον Λάδωνα.Ο Παυσανίας αλλά και άλλοι συγγραφείς(Κλέαρχος, Φιλοστέφανος,  Μνασέας) αναφέρουν πως στο ποτάμι αυτό αλλά και στα άλλα γύρω της περιοχής υπήρχαν ψάρια που είχαν φωνή όμοια με του πουλιού τσίχλα, οι φθεγγόμενοι ιχθείς». 
Τα ψάρια αυτά αναφέρονται ως «ποικίλιαι» και θυμίζουν τις άφθονες στικτές πέστροφες που αλιεύονται τόσο στον Λάδωνα όσο και στον Αροάνιο.
Η αρχαία πόλη περιβαλλόταν από οχυρωματικό περίβολο ενισχυμένο με ημικυκλικούς πύργους, του οποίου τα θεμέλια σώζονται σε όλες τις πλευρές εκτός της ανατολικής, όπου βρισκόταν παλιότερα η κοίτη του ρέματος του Καρνεσίου. Ο χείμαρρος αυτός της σημερινής Άνω Κλειτορίας, η οποία ονομαζόταν παλιότερα Καρνέσι, τα παρέσυρε πριν ενωθεί στα νοτιοανατολικά του αρχαίου περιβόλου με το ρέμα του Κλείτορα.  Καλύτερα διατηρείται το νότιο τμήμα, με τους 9 πύργους πάνω στους λόφους γνωστό ως Κόντρα. Οι πύργοι του τείχους είναι παντού ημικυκλικοί και στις προσόψεις τους έχουν χρησιμοποιηθεί μεγάλοι καλοδουλεμένοι ορθογώνιοι λίθοι σε ισοδομικό χτίσιμο. Στην ίδια πλευρά εντοπίστηκε και το θέατρο, από το οποίο σώζεται το κοίλο και μερικά λείψανα εδωλίων. Σε όλη την έκταση που περιβάλλουν τα τείχη βρίσκονται όστρακα και σπόνδυλοι κιόνων.
Σε όλη την υπόλοιπη οχυρωμένη περιοχή εκτεινόταν η πόλη, της οποίας η αγορά και οι ναοί μαρτυρούνται επιγραφικά, αλλά δεν έχουν εντοπιστεί με σιγουριά. Το εκκλησάκι της Παναγιάς, «Φραγκοκκλήσι» φαίνεται πως κατέχει τη θέση αρχαίου ναού. Σύμφωνα πάντα με τον Παυσανία και τις επιγραφές τα σπουδαιότερα ιερά ήταν της Δήμητρας (ίσως κοντά στο θέατρο) και του Ασκληπιού(ίσως στα βορειοδυτικά του θεάτρου, στο χαμηλό ίσως τεχνητό ύψωμα που ονομάζεται Παλάτι) και της Ειλείθυιας (ίσως στα βόρεια του Ασκληπίου).Ενός άλλου ναού λείψανα(σφόνδυλοι κιόνων)έχουν επισημανθεί σε απόσταση 15 λεπτών προς τα νοτιοδυτικά της τειχισμένης περιοχής του Κλείτορα, στη θέση Κολλόνες ή Παλιόνταρα, που σύμφωνα με τον Παυσανία αποδίδονται στο ναό των Διοσκούρων. Τέλος, σε απόσταση 30 σταδίων από την πόλη ,στην κορυφή ενός βουνού, άγνωστου ποιου, υπήρχε ο ναός της Αθηνάς Κορίας με λατρευτικό άγαλμα. Στο ιερό αυτό γίνονταν η γιορτή των Κλειτορίων Κοριάσια ή Κοράσια,η οποία μαρτυρείται από επιγραφές. Ο Καλλίμαχος αναφέρει ότι ο Προίτος  έχτισε δύο ναούς όταν οι κόρες του ,Κορία και Ημέρα γιατρεύτηκαν από την τρέλα τους ,ο ένας προς τιμήν της Κορίας Αθηνάς και άλλος προς τιμήν της Ημέρας ή Ημερησίας Αρτέμιδος.
Πιθανότατα λοιπόν στην περιοχή να υπήρχε προϊστορικός οικισμός, αλλά κυρίαρχη θέση στην Αρκαδία απόκτησε  τον 6ο αι.πΧ, οπότε κυρίευσε πολλές από τις γειτονικές πόλεις και τις ενσωμάτωσε στην επικράτειά της. Η ακμή της επιβεβαιώνεται και από τις σειρές των νομισμάτων που έκοψε από το 500π.Χ μέχρι το 200π.Χ περίπου. Είναι  η πρώτη πόλη της περιοχής που έκοψε αργυρά νομίσματα και η ακμή του νομισματοκοπείου της χρονολογείται γύρω στο 460-450π.Χ.Σε εικονίζονταν ιππέας, κεφαλή Αθηνάς ή Ήλιου, ενώ σε εκείνα των αυτοκρατορικών χρόνων εικονίζεται ο Ασκληπιός, η Τύχη και οι Διόσκουροι.
Η ακμή της επίσης επιβεβαιώνεται και από τις επιγραφές προξένων της πόλης στους Δελφούς ,καθώς και από τα αναθήματά τους στην Ολυμπία. Ο Παυσανίας αναφέρει ότι από τα λάφυρα των πολέμων με τις γειτονικές πόλεις αφιέρωσαν οι Κλειτόριοι  ένα  κολοσσιαίο χάλκινο άγαλμα στον Δία. Στην Ολυμπία επίσης ήταν στημένοι ανδριάντες του πλάστη Κλέωνα, δύο παιδιών που νίκησαν σε αγώνες πυγμής, του Κριτόδαμου και του Αλκέτου, γιου του Αλκίνου, χρονολογούμενοι και οι δύο στο α’μισό του 4ου αι.π.Χ.
Οι Κλειτόριοι είχαν από τα προϊστορικά χρόνια τη φήμη φιλελεύθερων και γενναίων Αρκάδων, αλλά συχνά δημιουργούσαν προβλήματα στους Σπαρτιάτες. Είχαν φέρει σε δύσκολη θέση το δοξασμένο Σπαρτιάτη βασιλεία Σόο(πρόγονος του Λυκούργου),πολιορκώντας τον σε κακοτόπια και τον ανάγκασαν να συνθηκολογήσει. Έτσι η ακμή του Κλείτορος οδήγησε σε αναπόφευκτη  σύγκρουση  με τον επίσης ισχυρό αρκαδικό Ορχομενό το 378π.Χ,ο οποίος ακολούθησε φιλολακωνική πολιτική .Γι’αύτο το λόγο, ο Κλείτωρ το 369π.Χ συμμετείχε στην ίδρυση της Μεγαλόπολης, στέλνοντας τον Κλεόλαο και τον Ακρίφιο, που αποσκοπούσε στην ένωση των Αρκάδων. Το ίδιο μαχητικό πείσμα έδειξαν και κατά το συμμαχικό πόλεμο, όπου οι Αιτωλοί τους είχαν πολιορκήσει και μάταια προσπάθησαν να πατήσουν τα τείχη με συνεχείς  επιθέσεις και με σκάλες που είχαν στηρίξει στα τείχη. Οι Κλειτόριοι άνηκαν τότε (220π.Χ) στην Αχαϊκή Συμπολιτεία(είναι άγνωστη η ακριβής χρονολογία εισδοχής),από την οποία δεν μπόρεσαν να τους αποσπάσουν οι Αιτωλοί) 
Τον 2ο αι.πΧ προσάρτησε στην επικράτεια της τους Λουσούς, που είχαν παρακμάσει και εξακολούθησε να έχει κάποια σημασία μέχρι τον 4ο αι.πΧ. με έντονη τη ρωμαϊκή παρουσία. Τρανή απόδειξη αποτελεί το ανάγλυφο που βρέθηκε κοντά στο Φραγκοκκλήσι και που πολλοί το θεωρούν επιτύμβιο κάποιου πολεμιστή. Σύμφωνα όμως με τη μαρτυρία του Παυσανία ,οι Αρκαδικές πόλεις το έστησαν μετά το 146πΧ τιμώντας τον Πολύβιο για τις πολλαπλές υπηρεσίες του στα χρόνια της πρώιμης ρωμαιοκρατίας.
Όταν όμως έφτασαν εδώ οι Βησιγότθοι με τον Αλάριχο –το 395μ.Χ.-ο Κλείτωρ καταστράφηκε, όπως και οι περισσότερες πόλεις της Πελοποννήσου. Ίσως  τους αιώνες που ακολούθησαν να αναγεννήθηκε κάπως, αλλά με την κάθοδο των Σλάβων στην Πελοπόννησο –γύρω στον 8ο μ.Χ.αιώνα- η αρχαία πόλη εγκαταλείπεται οριστικά και οι λιγοστοί κάτοικοι της εγκαθίστανται 4 χιλιόμετρα δυτικά, στο χωριό που μέχρι σήμερα έχει το όνομα Κλείτωρ. 



Αναφορές
"...Κλείτωρ μὲν δὴ ὁ Ἀζᾶνος ἐν Λυκοσώρᾳ τε ᾤκει καὶ ἦν τῶν βασιλέων δυνατώτατος καὶ Κλείτορα ᾤκισεν ἀφ' αὑτοῦ πόλιν...Παυσανία Αρκαδικά
 "παῖδα δὲ Ἀζᾶνι μὲν Κλείτορα..."Παυσανία Αρκαδικά
"XXI. ταῦτα μὲν δὴ οὕτω λέγουσι: τοῦ Λάδωνος δὲ τῶν πηγῶν ἀπέχει στάδια ἑξήκοντα ἡ Κλειτορίων πόλις, ἡ δὲ ὁδὸς ἡ ἀπὸ τῶν πηγῶν τοῦ Λάδωνός ἐστιν αὐλὼν στενὸς παρὰ τὸν Ἀροάνιον ποταμόν. πρὸς δὲ τῇ πόλει διαβήσῃ ποταμὸν καλούμενον Κλείτορα. ἐκδίδωσιν οὖν ὁ Κλείτωρ ἐς τὸν Ἀροάνιον, οὐ πλέον τῆς πόλεως σταδίους ἀπέχοντα ἑπτά. εἰσὶ δὲ ἰχθῦς ἐν τῷ Ἀροανίῳ καὶ ἄλλοι καὶ οἱ ποικιλίαι καλούμενοι: τούτους λέγουσι τοὺς ποικιλίας φθέγγεσθαι κίχλῃ τῇ ὄρνιθι ἐοικός. ἐγὼ δὲ ἀγρευθέντας μὲν εἶδον, φθεγγομένων δὲ ἤκουσα οὐδὲν καταμείνας πρὸς τῷ ποταμῷ καὶ ἐς ἡλίου δυσμάς, ὅτε δὴ φθέγγεσθαι μάλιστα ἐλέγοντο οἱ ἰχθῦς. τῇ δὲ Κλειτορίων πόλει τὸ μὲν ὄνομα ἀπὸ τοῦ παιδὸς ἐτέθη τοῦ Ἀζᾶνος, οἰκεῖται <δ'> ἐν ὁμαλῷ, κύκλῳ δὲ ὄρη περιέχοντά ἐστιν οὐ μεγάλα. Κλειτορίοις δὲ ἱερὰ τὰ ἐπιφανέστατα Δήμητρος τό τε Ἀσκληπιοῦ, τρίτον δέ ἐστιν Εἰλειθυίας Εἶναι, καὶ ἀριθμὸν ἐποίησεν οὐδένα ἐπ' αὐτοῖς: Λύκιος δὲ Ὠλὴν ἀρχαιότερος τὴν ἡλικίαν, Δηλίοις ὕμνους καὶ ἄλλους ποιήσας καὶ ἐς Εἰλείθυιαν [τε], εὔλινόν τε αὐτὴν ἀνακαλεῖ-- δῆλον ὡς τῇ πεπρωμένῃ τὴν αὐτήν--καὶ Κρόνου πρεσβυτέραν φησὶν εἶναι. Κλειτορίοις δὲ καὶ Διοσκούρων, καλουμένων δὲ θεῶν Μεγάλων ἐστὶν ἱερὸν ὅσον τέσσαρα ἀπέχον στάδια ἀπὸ τῆς πόλεως: καὶ ἀγάλματά ἐστιν αὐτοῖς χαλκᾶ. πεποίηται δὲ καὶ ἐπὶ ὄρους κορυφῆς σταδίοις τριάκοντα ἀπωτέρω τῆς πόλεως ναὸς καὶ ἄγαλμα Ἀθηνᾶς Κορίας."Παυσανία Αρκαδικά



Βιβλιογραφία - Πηγές
Παυσανία Αρκαδικά
Πανεπιστήμιο Πατρών http://monuments.hpclab.ceid.upatras.gr 
Γεωργία Ζ. Αλεξοπούλου, Συμβολή στην αρχαιολογία και τοπογραφία της Αζανίας (Βόρειας Αρκαδίας), Επαρχία Καλαβρύτων, τόμοι Α1'-Α2'-Β'-Γ'-Δ', αδημοσίευτη διδακτορική διατριβή, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας/Σχολή Επιστημών του Ανθρώπου-Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Πάτρα 2009
Νικόλας Φαράκλας, Η Γεωπολιτική Οργάνωση της Πελοποννησιακής Αχαΐας, Πανεπιστήμιο Κρήτης-Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας-Τομέας Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης, σειρά: Ρίθυμνα-Θέματα Κλασικής Αρχαιολογίας, αρ.9, Ρέθυμνο 2001
Μαρία Πετρινάκη Αρχαιολόγος (περιοδικό Αρχαιολογία)

---------

Σε πλήρη εξέλιξη το σχέδιο ανάδειξης Αρχαίου Κλείτορα και Πηγών Λάδωνα



ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ  ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ κ. ΑΘ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΚΛΕΙΤΟΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΩΝ ΠΗΓΩΝ ΤΟΥ ΛΑΔΩΝΑ.

Γράφει ο Τάκης Μπαλφούσιας
Την Κυριακή 16/05/2021 και ώρα 18:00 πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη συνάντηση του Δημάρχου Καλαβρύτων κ. Αθανασίου Παπαδόπουλου με εκπροσώπους Συλλογικών Φορέων για τον Αρχαίο Κλείτορα και τις Πηγές του Λάδωνα.
Στη συνάντηση, που έγινε στο Γραφείο του Δημάρχου και με αφορμή την αποστολή Αιτήματος στις 28/04/2021 εκ μέρους της Ομοσπονδίας  Πολιτιστικών Συλλόγων  «Ο ΑΡΧΑΙΟΣ ΚΛΕΙΤΩΡ» για τη δημιουργία νέου Δήμου, παρέστησαν ο Δήμαρχος κ. Αθ. Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Σωκ. Μούσιος, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κλειτορίας και Λυκειάρχης  κ. Βασ. Παπουτσή και ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Κλειτορίας κ. Σπ. Μπαλαφούτας.  Λόγω τήρησης πρωτοκόλλων για τον κορωνοϊό δεν παρέστησαν, ενώ συμμετέχουν ενεργά στην όλη αυτή  προσπάθεια ο Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Π. Μπαλφούσιας και ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κάτω Δρυμού κ. Θ. Γεωργακόπουλος.    

Οι εκπρόσωποι των Πολιτιστικών Συλλόγων στη διάρκεια της συζήτησης: 
1) Ανέπτυξαν  τον προβληματισμό τους σχετικά με την αποδοτικότητα του Δήμου στις Νότιες Δημοτικές Ενότητες, τις εγγενείς δυσκολίες και δυσχέρειες  στη λειτουργία του, κυρίως  λόγω της μεγάλης  έκτασής του  και του  ιδιαίτερου γεωγραφικού  ανάγλυφου της  Περιοχής.                                                                            
 2) Παρουσίασαν το θέμα της Ανάδειξης του Αρχαιολογικού χώρου του  Αρχαίου Κλείτορα και τις ως τώρα στοχευμένες  ενέργειες των Πολιτιστικών Συλλόγων προς αυτή την κατεύθυνση. Εξέφρασαν  τις ευχαριστίες τους για την καθοριστική συμβολή του Δήμου στην προώθηση του θέματος του Αρχαίου Κλείτορα, για το προσωπικό ενδιαφέρον του ίδιου του Δημάρχου, για τις άοκνες  προσπάθειες του βοηθού Δημάρχου κ. Σωτήρη Δουκλιά και για τη χρηματοδότηση εκκίνησης των Ανασκαφών στον Αρχαιολογικό χώρο.  Συζήτησαν, ακόμα,  για την εξεύρεση κατάλληλου χώρου , που θα φιλοξενήσει τα ευρήματα στον Αρχαιολογικό Χώρο και ενδεχομένως αντίγραφα ευρημάτων του Αρχαίου Κλείτορα, που βρίσκονται στο Μουσείο της Πάτρας. Με μεγάλη  χαρά πληροφορήθηκαν τις προχωρημένες ενέργειες για την απόκτηση του κτιρίου του τέως Ειρηνοδικείου Κλειτορίας από το Δήμο και την ενδεχόμενη χρήση μέρους αυτού για Αρχαιολογικό Μουσείο.  Υπογράμμισαν, ακόμα,  ότι η ανάδειξη και προβολή του Αρχαίου Κλείτορα είναι μείζονος σημασίας για τη Δ.Ε. Κλειτορίας καθώς και για όλο τον Δήμο. Γι’ αυτό η συνέχιση του ενδιαφέροντος και των προσπαθειών  γι΄ αυτόν επιβάλλεται, αφού μπορεί να αποτελέσει έναν ακόμα  ισχυρό πόλο έλξης και μοχλό  Τουριστικής ανάπτυξης της ευρύτερης  Περιοχής. Αυτό πρέπει να παραμένει ενεργή πρόκληση για όλους μας!                               
3) Ενημέρωσαν για τις μέχρι τώρα ενέργειες, που έχουν γίνει προς όλους τους εμπλεκόμενους Φορείς για την οριοθέτηση, την ανάδειξη και την ανάπλαση των Πηγών του  Λάδωνα  και 200 μέτρα Δεξιά και Αριστερά της ροής του ποταμού. Στόχος είναι να αξιοποιηθούν άμεσα οι Πηγές του Λάδωνα, ώστε να καταστούν Τουριστικός  προορισμός  και πόλος έλξης  επισκεπτών και περιηγητών του πολυθρύλητου Ποταμού   της Περιοχής μας.   
Γενικότερα, έγινε μια εποικοδομητική συζήτηση διάρκειας  3,5 ωρών, που πιστεύουμε ότι θα συμβάλει στην καλύτερη αντιμετώπιση  των θεμάτων, στα οποία αναφερθήκαμε. Διαπιστώθηκε το αμέριστο ενδιαφέρον του Δημάρχου  τόσο για τον Αρχαίο Κλείτορα , όσο και για  την ανάπλαση των Πηγών του Λάδωνα,  καθώς και η  πρόθεσή του για επίσπευση των διαδικασιών, που απαιτούνται για την ολοκλήρωση  των  σχετικών έργων. Γι’ αυτό εκφράζουμε για άλλη μια φορά τις θερμές μας Ευχαριστίες!

--------

Tην Δευτέρα 21/06/2021 και ώρα 12’ πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη Συνάντηση στο Δημαρχείο Καλαβρύτων του Δημάρχου κ. Αθανασίου Παπαδόπουλου με τους κ. Σωκράτη Μούσιο, Πρόεδρο της Ομοσπονδίας ‘’Ο Αρχαίος Κλείτωρ’’, την κ. Βασιλική Παπουτσή, Λυκειάρχη και Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Κλειτορίας, τον κ. Σπήλιο Μπαλαφούτα Πρόεδρο του ‘’Συλλόγου των Απανταχού Καρνεσιωτών’’ και τον κ. Τάκη Μπαλφούσια, Αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας. Κατά την παραπάνω συνάντηση συζητήθηκαν τα εξής θέματα:
1) Ανάδειξη του Αρχαιολογικού Χώρου του Αρχαίου Κλείτορα.
2) Ανάπλαση των Πηγών του Λάδωνα και
3) Καταγραφή, Ψηφιοποίηση και Αρχειοθέτηση Βιβλίων, που αναφέρονται στην Πολιτισμική Κληρονομιά της Περιοχή μας με ιδιαίτερη έμφαση σε μικρές παλιές εκδόσεις, που κινδυνεύουν να χαθούν, καθώς τα χωριά μας φθίνουν.
I) Αναφορικά με τον Αρχαίο Κλείτορα, για τον οποίο ο κ. Δήμαρχος επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον μετά και την επίσκεψή του στον Αρχαιολογικό Χώρο στις 30/10/2020, έγινε ένα πολύ μεγάλο βήμα:

α) Ο κ. Δήμαρχος υπέγραψε ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ‘’ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΚΛΕΙΤΟΡΑ’’ με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
β) Εξετάστηκε το θέμα Δημιουργίας Αρχαιολογικού Μουσείου για την έκθεση παλαιών και νέων αρχαιολογικών ευρημάτων, που παίρνει τώρα νέα δυναμική, μετά την απόκτηση του κτιρίου του τέως Ειρηνοδικείου Κλειτορίας από το Δήμο Καλαβρύτων.
II) Σχετικά με τις Πηγές του Λάδωνα, αφού έγινε ανασκόπηση των έως τώρα συντονισμένων ενεργειών, ο Δήμαρχος εξέφρασε την ιδιαιτέρως θετική θέση του για την Ανάπλαση των Πηγών. Στο πλαίσιο αυτό έγινε επικοινωνία με κατάλληλο Μελετητικό Γραφείο, ώστε να γίνει μια πλήρης Μελέτη του Χώρου, που θα αποτελέσει βάση για την άμεση χρηματοδότηση των Εργασιών Ανάπλασης των Πηγών. Ειδικότερα, τα στάδια Ανάπλασης του Χώρου είναι τα εξής:
1) Προμελέτη, 2) Ολοκληρωμένη Μελέτη και 3) Εργασίες για την Ανάπλαση του Χώρου.
III) Αναφορικά με την Πρόταση Καταγραφής και Ψηφιοποίησης παλαιών εκδόσεων,
ο κ. Δήμαρχος έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον. Γι’ αυτό την επομένη, την Τρίτη 22/6/2021 στις 10 π.μ. έγινε με πρωτοβουλία του νέα συνάντηση του κ. Δημάρχου με τους κ. Λεωνίδα Βασιλόπουλο, εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο στο Δήμο Καλαβρύτων για δράσεις, που αφορούν τον Τουρισμό και κ. Τάκη Μπαλφούσια. Ανταλλάχτηκαν απόψεις για τη μεθόδευση και υλοποίηση του εγχειρήματος, που θα δώσει νέα πνοή και μεγάλο ορίζοντα σε πνευματικά έργα, που υπάρχουν διάσπαρτα. Εξετάστηκε μάλιστα και η ένταξη της Ιδέας αυτής στην προοπτική δημιουργίας ενός Ιστορικού Μουσείου του Δήμου Καλαβρύτων. Κλείνοντας, τέτοιες προσπάθειες μπορούν να ευοδωθούν μόνο με τη συνεργασία, τη συνένωση δυνάμεων, τη συστάτευση και την υποστήριξη όλων των υπεύθυνων Φορέων! Γι΄ αυτό, ευχαριστούμε Θερμά τον Δήμαρχο Καλαβρύτων κ. Αθανάσιο Παπαδόπουλο για το αμέριστο ενδιαφέρον του και την πολύπλευρη στήριξή του στην προσπάθεια, που καταβάλλεται από τους Συλλογικούς Φορείς της Περιοχής μας για την Ανάδειξη τόσο της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς, όσο και την Αξιοποίηση του μοναδικού Φυσικού Πλούτου του Τόπου μας!

Αναδημοσίευση από εφημερίδα "ΩΡΑ των ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ" Μαΐου 2021


{full_page}

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.