HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΛΕΧΟΥΡΙ: Εκδήλωση στο Λαογραφικό Μουσείο – «Πύργος του Λεχουρίτη» με τιμώμενο πρόσωπο τον Νίκο Παπακωνσταντόπουλο

Για άλλη μια χρονιά, το Λαογραφικό Μουσείο – «Πύργος του Λεχουρίτη» διοργανώνει μια ακόμα εξαιρετική φιλολογική βραδιά. Φέτος θα τιμηθεί...

Για άλλη μια χρονιά, το Λαογραφικό Μουσείο – «Πύργος του Λεχουρίτη» διοργανώνει μια ακόμα εξαιρετική φιλολογική βραδιά. Φέτος θα τιμηθεί ο εκλεκτός συμπατριώτης από το Λειβάρτζι, Λογοτέχνης – Συγγραφέας Νικόλαος Παπακωνσταντόπουλος, για το συγγραφικό και ευρύτερο πνευματικό έργο του. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Τοπικό Συμβούλιο Λεχουρίου και τον Σύλλογο Λεχουριτών Πατρών, το Σάββατο 12 Αυγούστου 2017 και ώρα 7 μ.μ. στον Πύργο του Λεχουρίτη.
ο τιμώμενος Νίκος Παπακωνσταντόπουλος με τον συγγραφέα Νίκο Σακελλαρόπουλο, την κ. Ελένη Πορετσάνου και τον επίσης συγγραφέα Κωντσαντίνο Νικολόπουλο Καμενιανίτη  σε παλαιότερη εκδήλωση

 Η πρόσκληση
Το Λαογραφικό Μουσείο – «Πύργος του Λεχουρίτη», σε συνεργασία με το Τοπικό Συμβούλιο Λεχουρίου και τον Σύλλογο Λεχουριτών Πατρών, έχει την τιμή να σας προσκαλέσει στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 12 Αυγούστου 2017 και ώρα 7 μ.μ. στον Πύργο του Λεχουρίτη, στο Λεχούρι Καλαβρύτων, κατά την οποία θα τιμηθεί ο Λογοτέχνης – Συγγραφέας Νικόλαος Παπακωνσταντόπουλος, για το συγγραφικό και ευρύτερο πνευματικό έργο του.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • Καλωσόρισμα από την ιδιοκτήτρια του Μουσείου Ελένη Πορετσάνου.
  • Χαιρετισμός Προέδρου Τοπικού Συμβουλίου Λεχουρίου Γιώργου Βασιλόπουλου.
  • Χαιρετισμός Προέδρου Τοπικού Συμβουλίου Λειβαρτζίου Παναγιώτη Καλογεράκη.
  • Χαιρετισμός Προέδρου του Συλλόγου Λειβαρτζινών Πατρών Βασίλη Θούα.
  • Ομιλία από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Λειβαρτζινών Αθήνας Παναγιώτη Φράγκο.
  • Ομιλία από τον Λογοτέχνη – Συγγραφέα Κωνσταντίνο Νικολόπουλο – (Καμενιανίτη).
  • Ομιλία από τη Δικηγόρο Κατερίνα Γεωργάτου.
  • Απαγγελίες ποιημάτων του τιμωμένου από την Μαρίνα και την Αγγελική Παπακωνσταντπούλου.
  • Απονομή τιμητική πλακέτας από την ιδιοκτήτρια του Μουσείου Ελένη Πορετσάνου.
  • Θα ακολουθήσει μικρή δεξίωση.
Με τιμή
Ελένη Πορετσάνου

Λίγα λόγια για τον Νίκο Παπακωνσταντόπουλο
Ο Νίκος Παπακωνσταντόπουλος γεννήθηκε στο Λειβάρτζι του Δήμου Καλαβρύτων. Σπούδασε Νοσηλευτική, λειτούργημα το οποίο άσκησε επί τριάντα επτά χρόνια. Από το 2016 είναι συνταξιούχος. Πέραν του λειτουργήματός του δραστηριοποιείται και στο λογοτεχνικό χώρο με τα εξής βιβλία:
- «Λειβάρτζι, σ’ ευχαριστώ!», με λαογραφικά και άλλα δρώμενα του χωριού του, έκδοση 2002.
- «Έμμετρα», ποιητική συλλογή, Εκδόσεις «Άπειρος Χώρα», 2008.
- «Η φωτογραφία», συλλογή αφηγημάτων, εκδόσεις «Άπειρος Χώρα», 2011.
- «Καταθέσεις από τη Νοσηλευτική μου διαδρομή», ογκώδης εργασία που αφορά το αντικείμενο του λειτουργήματός του.
- «Όταν η ελπίδα άρχισε ν’ ανατέλλει», ιστορική-επιστημονική έρευνα, εκδόσεις «Άπειρος Χώρα», 2012.
- «Αθόρυβοι Εργάτες», μυθιστόρημα, εκδόσεις «Άπειρος Χώρα», 2014.
- Συμμετοχή στο συλλογικό βιβλίο λαογραφικού περιεχομένου, με τίτλο «Χειμωνιάτικες βραδιές στο τζάκι», εκδόσεις «Άπειρος Χώρα», 2016.
- Συμβολή στην έκδοση του βιβλίου «Τα Καλαβρυτινά... με το νερό τ' αθάνατο», εκδόσεις Γραφικές Τέχνες «ΠΑΛΜΟΣ», 2017.
Ασχολείται αρκετά με την καταγραφή της λαογραφίας του τόπου του. Εκατοντάδες είναι τα σχετικά με το θέμα αυτό άρθρα του, που αναρτώνται στην ηλεκτρονική εφημερίδα
http://www.kalavrytanews.com/
Έχει ασχοληθεί ακόμα με τη μετάφραση Ευαγγελικών Περικοπών της Μεγάλης Εβδομάδας, καθώς και των Κυριακών όλου του έτους. Επίσης, συνεχίζει να δημοσιεύει πολύ συχνά άρθρα και λογοτεχνικά κείμενα στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, καθώς και στον προσωπικό του ιστότοπο nikolpapak.blogspot.com
Έργα υπό έκδοση:
- «Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Λειβαρτζίου», ιστορική έρευνα.
- «Ζωοκτονία εξ αμελείας», θεατρικό.
- «Τα πιατίνια του ντραμς», διήγημα.
Πέραν των ανωτέρω, ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι αρκετές ομιλίες του για διάφορα λογοτεχνικά, πολιτιστικά και κοινωνικά θέματα και είναι Μέλος της ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ.
Είναι παντρεμένος με την Ελένη Γάλλιου από τον Γοργόμυλο Πρέβεζας και έχουν δύο παιδιά.

ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΛΕΧΟΥΡΙΤΗ 
«ντουφέκια ήταν στους τοίχους του δαφνοστεφανωμένακαι στις αυλές, στις σάλες του σκιές του Εικοσιένα.Σακούλια μπαρουτόβολα γκρεμόνταν σε καρφιάκαι λάφυρα απ` τον Δράμαλη, πιστόλες και σπαθιά».(προσωπικές αναμνήσεις του Χρήστου και του Γιώργη Πορετσάνου,- τον Πύργο αγόρασε ο πατέρας τους Ανδρέας, το 1905).
Ο Πύργος του Λεχουρίτη. Ο ιστορικός Πύργος του Λεχουρίτη κτίστηκε, αρχικώς ο μισός, το 1740 έως το 1760, όταν διορίστηκε ο Αναγνώστης Λεχουρίτης άρχοντας των τριάντα δύο χωριών της Ερυμάνθειας περιοχής. Και ο άλλος μισός το 1785 έως το 1790, όταν πάλι διορίστηκε άρχοντας ο εγγονός του Αναγνώστης, αγωνιστής του 1821 μαζί με τους τέσσερις γιους του.

Ο Πύργος είχε υπόγεια κρυφή διάβαση προς το τότε παράρτημά του – σημερινό σπίτι του Ν. Σακελλαρόπουλου (η διάβαση διακρίνεται και σήμερα). Ο Πύργος γνώρισε μεγάλες δόξες, φιλοξένησε στις σάλες του μεγάλες μορφές του Εικοσιένα, καθώς και τον Τούρκο διοικητή των Καλαβρύτων ως αιχμάλωτο. Το μεγάλο αυτό εθνικό μνημείο επισκέφθηκαν το 1840 προς τα μέσα της Άνοιξης ο Όθωνας και η Αμαλία, πρώτοι Βασιλείς της Ελλάδος, για να τιμήσουν και να γνωρίσουν από κοντά τον καπετάν Γιώργη Λεχουρίτη.
Ο Πύργος έμεινε σφαλισμένος μετά την επιδημία του 1854 για πολλά χρόνια, έως ότου πουλήθηκε από τον γιο του καπετάν Γιώργη Λεχουρίτη Γιάννο, δήμαρχο για πολλά χρόνια στην Κ. Αχαΐα, στον πατέρα του αειμνήστου Γ. Πορετσάνου, το έτος 1905. Το Λεχούρι οφείλει πολλά στον Γ. Πορετσάνο, διότι διέσωσε και κατέγραψε πολλά ιστορικά στοιχεία για το χωριό του Λεχούρι σε μερικά από τα οποία βασίζουμε σήμερα την έρευνά μας.Ο Πύργος ανακαινίστηκε εξ ολοκλήρου το 1990, σε τμήμα δε αυτού λειτουργεί σήμερα Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο, ενώ κάθε χρόνο στον κήπο του δίδονται διαλέξεις από σημαντικούς πνευματικούς ανθρώπους και διοργανώνονται διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Ο κύριος χώρος του μουσείου Παραδοσιακή κρεβατοκάμαραΛαϊκά σκεύη, Εξαρτήματα αργαλειού, σίδερα και μηχανή της βασίλισσας Όλγας, Με πέτρες από τα αναθέματα των παλιών και νεότερων διχασμών μας: των ετών 431 π.Χ., 1825, 1916, 1936, 1946 κ.λπ., όπως επιγράφονται στην πλάκα του μνημείου. Το μνημείο, που είναι προσφορά του Γ. Πορετσάνου, απέσπασε βραβείο από τον Μιλτιάδη Έβερτ ως (τότε) Δήμαρχο Αθηναίων, το 1986, που είχε ανακηρυχθεί «παγκόσμιο έτος ειρήνης».Επί της πλάκας του ηρώου αναγράφονται τα ονόματα των πεσόντων κατά τους διάφορους πολέμους του Ελληνισμού.ΥΓ.
Τα ανωτέρω ιστορικά στοιχεία ανήκουν στα αρχεία του Μουσείου «Πύργος Λεχουρίτη» του οποίου ιδιοκτήτρια είναι η Ελένη Γ. Πορετσάνου. Είναι συγκεντρωμένα από τα ιστορικά ντοκουμέντα των Γ. Παπανδρέου, Ντουντούμη, επετηρίδων Καλαβρύτων, Γ. Πορετσάνου και από έρευνες στην Εθνική Βιβλιοθήκη Αθηνών κ.λπ.

Κάθε χρόνο κατά τον μήνα Αύγουστο στο περιβάλλοντα χώρο του Μουσείου διοργανώνονται εξαιρετικές φιλολογικές βραδιές και εκδηλώσεις με καλεσμένους ανθρώπους του πνεύματος, συγγραφείς, ιστορικούς, μελετητές σε μια μυσταγωγία που τιμά τον τόπο και την ιστορία του 



Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.