Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΜΑΝΕΣΙ 1η Μαΐου 1982 - Η ίδρυση του Πολιτιστικού Συλλόγου Μανεσίου (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Πως γεννήθηκε πριν 37 χρόνια μια μεγάλη ιδέα σε ένα μικρό καφενείο. (Η ίδρυση του Πολιτιστικού Συλλόγου Μανεσίου) ΜΑΝΕΣΙ 1982 Ήταν...

Πως γεννήθηκε πριν 37 χρόνια μια μεγάλη ιδέα σε ένα μικρό καφενείο. (Η ίδρυση του Πολιτιστικού Συλλόγου Μανεσίου)

ΜΑΝΕΣΙ 1982
Ήταν η μεγάλη εβδομάδα, πριν τις 18 Απριλίου 1982, ημέρα του Πάσχα και γύρω από ένα μικρό τραπέζι στο μικρό καφεπαντοπωλείο του Δημητράκη Μαντά έπιναν το ουζάκι τους μια παρέα με νέους του χωριού.
Ήταν ο πάπα-Γιώργης (γιός του Φώτη Τζελέπη),  ο Κώστας Τζούδας  (δάσκαλος), ο Ανδρέας Φούρας, εγώ (Αντώνης Νικολακόπουλος-γιός του Ξενοφώντα), ο Γιώργος Τζελέπης (μαθηματικός) και ο Γιώργος Τσουρέκης, γιός του Αρίστου , παλιού προέδρου του χωριού.
Εκεί που συζητούσαμε για διάφορα θέματα του χωριού μας, ο πάπα-Γιώργης νομίζω είπε ότι στα γύρω χωριά της επαρχίας έχουν δημιουργηθεί διάφοροι πολιτιστικοί σύλλογοι και κάνουν πολλές εκδηλώσεις.  Το Πάσχα και τα καλοκαίρια διοργανώνουν πανηγύρια, λαϊκά γλέντια και δίνουν ζωή στα χωριά.
Το Μάνεσι, αν και το μεγαλύτερο χωριό της επαρχίας, δεν έχει δημιουργήσει ακόμα σύλλογο και η ιδέα να γίνει κάτι τέτοιο έγινε αμέσως αποδεκτή.
Το βράδυ σε όλα τα καφενεία του χωριού ήταν το θέμα συζήτησης και δεν υπήρχε καμία αντίρρηση. Αντίθετα όλοι στήριζαν την απόφαση αυτή και έδιναν θάρρος στους πρωτεργάτες να προχωρήσουν.
Ο Ανδρέας Φούρας και εγώ αναλάβαμε να δημιουργήσουμε το καταστατικό του Συλλόγου. Ορίστηκε μάλιστα η ημερομηνία της πρώτης ιδρυτικής συνέλευσης στο καφενείο του Αντώνη Αθανασόπουλου (Μπινιόρη) και ήταν η 1η Μαϊου 1982.
Την 1ηΜαίου 1982, ημέρα Σάββατο, ήταν όλα έτοιμα και έφθασα στο Μάνεσι από την Αθήνα με το καταστατικό του Συλλόγου και ένα βιβλίο για τα πρακτικά.
Η πρώτη ιδρυτική συνέλευση έγινε στο καφενείο του Αθανασόπουλου με την ιστορική μουριά και ξεκίνησε  στις  13:00  το μεσημέρι.
Έκανα την εισήγηση και ανέλυσα άρθρα του καταστατικού, αλλά κυρίως τους σκοπούς του συλλόγου, την συνεργασία και την επαφή με όλους τους κατοίκους του χωριού, την συνεργασία με τον πρόεδρο και το τοπικό δημοτικό συμβούλιο του Μανεσίου και με τον τότε αγροτικό συνεταιρισμό Μανεσίου. Τα μέλη έθεσαν το ζήτημα της καλής συνεργασίας μεταξύ των μελών, να αγωνίζονται για το καλό του συλλόγου, να μην μπαίνουν ζητήματα και προσωπικές διαφορές δημιουργώντας προβλήματα στη λειτουργία του. Τονίστηκε έντονα και συμφώνησαν ότι τα πολιτικά ζητήματα που υπήρχαν σε έξαρση αυτή την εποχή να μένουν έξω από τον Σύλλογο γιατί συνήθως αποδυναμώνουν και διαλύουν τους συλλόγους.
Εκείνη την εποχή, τα μέλη και οι κάτοικοι του χωριού κατά πλειοψηφία ήταν αγρότες. Πίστευαν ότι πολλά από τα προβλήματα που είχαν, μπορούσαν να τα λυθούν μέσω συλλόγου. Γι’ αυτό το λόγο ο σύλλογος ονομάστηκε ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ – ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΝΕΣΙΟΥ. Τέλος, έγινε η εκλογή της προσωρινής επιτροπής με υπεύθυνο τον Γιώργο Τσουρέκη του Αρίστου.
Με το κλείσιμο λοιπόν 35 χρόνων από την ίδρυσή του ο Σύλλογός μας έχει γράψει μια αξιόλογη ιστορία και έχει ακόμα την ευκαιρία να γίνει πιο μεγάλος και δυνατός.
Χαίρομαι να βλέπω τα έργα του συλλόγου που δεν είναι και λίγα, χαίρομαι να βλέπω τις εκδηλώσεις και τη συμμετοχή του κόσμου, χαίρομαι τη ΄΄Γιορτή της πίτας΄΄ που όσο προχωράει γίνεται και πιο μεγάλη, χαίρομαι που μέσα από την ιστοσελίδα του συλλόγου μας επικοινωνούμε οι απανταχού Μανεσιώτες και φίλοι και παρακολουθούμε όλες τις δραστηριότητες.
Επίσης, χαίρομαι  που στη μεγάλη εκδήλωση της 15ης  Αυγούστου την έναρξη κάνει το χορευτικό του συλλόγου. Είδα τους γονείς να παρακολουθούν με συγκίνηση όταν χόρευαν τα βλαστάρια τους, είδα παππούδες να δακρύζουν βλέποντας τα εγγόνια τους ντυμένα με τις παραδοσιακές ενδυμασίες να σέρνουν το χορό.
Τέλος, κλείνοντας αυτό το μικρό αφιέρωμα προς  το  σύλλογό μας , 35 χρόνια μετά, θέλω να τιμήσω και να πω ευχαριστώ σε αυτά τα μέλη που ήταν στην πρώτη ιδρυτική συνέλευση ,έχουν φύγει από κοντά μας και αναπαύονται εν ειρήνη. Έμεινε όμως σαν παρακαταθήκη, η τοποθέτησή τους να είμαστε όλοι ενωμένοι.
Τα παρακάτω ονόματα αυτών που έφυγαν από κοντά μας είναι με τα παρατσούκλια γιατί οι παλαιότεροι τα γνωρίζουν καλύτερα.
Ήταν ο Ντίνος Τσουρέκης (Γαλής), ο Δημητράκης Μαντάς, ο Αντώνης Αθανασόπουλος (Βαμβακούλας), ο Γιώργος Τζελέπης (του Νταβέλη), ο Θανάσης Κυριαζής (Λατσάρας), ο Λευτέρης Αντωνόπουλος (Κούκος), ο Κωνσταντάρας (Μπουμπουκιώτης) και ο Νίκος Φράγκος.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.