HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Κ.ΒΛΑΣΙΑ: Εορτή του Αγίου Βλασίου που έδωσε το όνομα του στο χωριό

Ο Άγιος Βλάσιος, Ιερομάρτυρας της Εκκλησίας, τιμάται στις 11 Φεβρουαρίου.  Άγιος Βλάσιος είναι η κεντρική εκκλησία της Κάτω Βλασίας. Είνα...


Ο Άγιος Βλάσιος, Ιερομάρτυρας της Εκκλησίας, τιμάται στις 11 Φεβρουαρίου. Άγιος Βλάσιος είναι η κεντρική εκκλησία της Κάτω Βλασίας. Είναι κτισμένη στην άκρη του χωριού, πάνω στον Βράχο, στο κάτω μέρος του οποίου περνά ο επαρχιακός δρόμος Πάτρας - Καλαβρύτων. Δίπλα στην εκκλησία (δεξιά) μπορούμε να ανέβουμε στο μικρό λοφάκι και να δούμε πίσω μας την θέα προς τα σπίτια του χωριού με φόντο τις ελατοσκέπαστες πλαγιές του Καλιφωνίου.
Η μακραίωνη ιστορία του αχαϊκού χωριού ξεκινάει από τη... Ρούμελη! Και συγκεκριμένα από το χωριό Άγιος Βλάσιος, που βρίσκεται χτισμένο στους βορινούς πρόποδες του Παναιτωλικού όρους, στην Αιτωλοακαρνανία, ψηλά πάνω από τις τεχνητές λίμνες Κρεμαστών και Καστρακίου. Στις αρχές του 16ου αιώνα βέβαια ο τόπος δεν ήταν ίδιος και η ζωή ήταν πολύ πιο δύσκολη απ΄ ό,τι σήμερα Τα πάντα βρίσκονταν βυθισμένα στο σκοτάδι της Τουρκοκρατίας και όταν η κατάσταση έγινε δυσβάσταχτη μια ομάδα Αγιοβλασίτες μάζεψαν τις οικογένειες τους, τα κοπάδια τους και τα πενιχρά τους υπάρχοντα, πήραν μαζί τους την ευχή του πολιούχου τους Αγίου Βλασίου και κατηφόρισαν να βρουν τη νέα τους πατρίδα.
Η περιπλάνηση τους έφερε στους πρόποδες του Ερύμανθου, κάπως μακριά από τη βαρβαρότητα αγάδων και λοιπών παρατρεχάμενων του τούρκικου καθεστώτος. Ήταν εξάλλου και πιο ευνοϊκές οι συνθήκες για τους Έλληνες στην Πελοπόννησο την περίοδο από το 1684 έως το 1714 όταν, μετά τον έκτο βενετοτουρκικό πόλεμο και τη συνθήκη του Κάρλοβιτς, η Πελοπόννησος πέρναγε στα χέρια των Βενετών, τα οποία ήταν σαφώς καλύτερα από τα χέρια των Τούρκων. Οι περιπλανώμενοι νομάδες από την ορεινή Αιτωλοακαρνανία έκαναν το σταυρό τους, διάλεξαν έναν απότομο λόφο με κοφτερά βράχια για να χτίσουν τα σπίτια τους. και πριν απ΄ όλα έχτισαν την εκκλησιά τους μεταφέροντος στο καινούριο τους χωριό τις ιερές παρακαταθήκες από το παλαιό - τον Άγιο Βλάσιο, δηλαδή ο οποίος, κατά το βίο των αγίων, εκτός από επίσκοπος Σεβαστείας ήταν (και είναι) και προστάτης όλων των ποιμένων της Βαλκανικής και της Ρωσίας. 
Ο Άγιος Βλάσιος λοιπόν μεγαλόθυμα έδωσε το όνομα του στο καινούριο χωριό, τη Βλασία. Ο αρχικός πυρήνας του χωριού ήταν στο σημείο που βρίσκεται η σημερινή Κάτω Βλασία, στην οποία ακόμη και σήμερα μπορεί ο ταξιδιώτης να διακρίνει την ανασφάλεια εκείνων των πρώτων οικιστών: Το χωριό θυμίζει ένα προστατευμένο κάστρο, τα σπίτια κλιμακωτά χτισμένα στον απότομο λόφο είναι δυσπρόσιτα, στα ριζά του απότομου βράχου βουίζουν τα νερά του Σελινούντα και στην κορυφή -στην ακρόπολη- δεσπόζει η ιερή κοιτίδα του χωριού, η εκκλησία του Αγίου Βλασίου Ακριβώς ουδείς γνωρίζει πότε κάποιοι Κατωβλασίτες ανηφόρισαν στη γειτονιά των ελάτων και εγκαταστάθηκαν εκεί όπου δημιουργήθηκε αργότερα η Άνω Βλασία (οι παραδόσεις μιλούν για μισό αιώνα αργότερα από την αρχική εγκατάσταση, αλλά κανείς δεν ξέρει).

με πληροφορίες από Δήμο Καλαβρύτων


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.