HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Βιβλιοπαρουσίαση: «Σεβαστή» του Dr Julien Grivel

Βιβλιοπαρουσίαση «Σεβαστή» του Dr Julien Grivel Έκδοση της Βιβλιοθήκης «Μανώλης Φουντουλάκης» (Ελούντα Κρήτης) γράφει ο Νί...


Βιβλιοπαρουσίαση
«Σεβαστή»
του Dr Julien Grivel
Έκδοση της Βιβλιοθήκης «Μανώλης Φουντουλάκης» (Ελούντα Κρήτης)

γράφει ο Νίκος Παπακωνσταντόπουλος
Ένα νέο, καλαίσθητο, καλογραμμένο και πολυτελούς έκδοσης βιβλίο στολίζει εδώ και λίγες μέρες τη βιβλιοθήκη μου. Είναι το δεύτερο και πολύ αξιόλογο πνευματικό έργο του ανθρωπιστή συγγραφέα Julien Grivel (Ζουλιέν Γκριβέλ) που μεταφράστηκε στην Ελληνική γλώσσα: το διήγημα «Σεβαστή».
Σε άλλες εποχές, που ο κοινωνικός ρατσισμός αντιμετώπιζε μια αρρώστια ή μια αναπηρία με αποστροφή, περιφρόνηση, χλευασμό, έως καταδίκη και κατάρα(!), ο νεαρός τότε οδοντίατρος αγνόησε κάθε κατεστημένο και πλησίασε τον πόνο χωρίς καμία Καλός Σαμαρείτης. Η πρώτη του κιόλας επίσκεψη ήταν αρκετή να καθορίσει τη μετέπειτα ανθρωπιστική πορεία του! Η για πολλές δεκαετίες στη συνέχεια ανιδιοτελής προσφορά του στους συνανθρώπους μας αυτούς, έγινε σκοπός της ζωής του. Παράλληλα, ένοιωσε πολλές φορές την ανάγκη να εξωτερικεύσει τα συναισθήματά του, τις εμπειρίες του και τις διαπιστώσεις του με γραπτά κείμενα, διατριβές και βιβλία, με τελευταίο τη «Σεβαστή».
Τόσο ως ΑΝΘΡΩΠΟΣ, όσο και ως ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ, όχι απλά με «Α» και «Ε» κεφαλαίο, αλλά με όλα τα γράμματα κεφαλαία, γλύκανε τον πόνο πολλών συνανθρώπων μας και ως άλλος Σίμων Κυρηναίος τούς βοήθησε να σηκώσουν το σταυρό τους. Και όχι μόνο το σταυρό του σωματικού πόνου, αλλά περισσότερο εκείνον του ψυχικού, που κάποιες φορές είναι πολύ βαρύτερος. 
Με το τελευταίο βιβλίο του αποδεικνύει περίτρανα ο Julien πως έχει το χάρισμα να μπαίνει μέσα στην ψυχή της «Σεβαστής», της κάθε Σεβαστής, να βιώνει ο ίδιος τις δικές της εμπειρίες της, να σκέπτεται με το δικό της μυαλό, να μιλάει με το δικό της στόμα και γράφει με το δικό της χέρι. Κι εδώ φαίνεται, πραγματικά, το μεγαλείο του συγγραφέα! Γιατί «Σεβαστή» θα μπορούσε να είναι κάθε πρόγονός μας, κάθε φίλος μας, κάθε συγγενής μας ή και ο καθένας από εμάς. «Κοινή γαρ η τύχη και το μέλλον αόρατον».
Η «Σεβαστή» μας διδάσκει, ακόμα, πως παρά την ανυπέρβλητη δοκιμασία της, βρήκε τη δύναμη να φανεί χρήσιμη σε άλλους συνανθρώπους της, κάτι που της δημιούργησε μεγάλα ενδιαφέροντα και τη γέμισε με τη χαρά της προσφοράς! Αυτό παίρνει ιδιαίτερη βαρύτητα στις μέρες μας, που διαπιστώνουμε πως η Αξία «Άνθρωπος» συνεχώς υποβαθμίζεται.
Το διήγημα είναι γραμμένο με τρόπο που καθόλου δεν κουράζει. Αντίθετα, καθηλώνει τον αναγνώστη, διαβάζεται απνευστί και τον κρατάει σε εγρήγορση, μέχρι την τελευταία παράγραφο. Η εκπληκτική περιγραφή, οι ολοζώντανες εικόνες που ξεπηδούν μπροστά στα μάτια του αναγνώστη, τα θαυμάσια σχήματα λόγου, η γλαφυρότητα και γενικά όλα τα λογοτεχνικά στοιχεία περισσεύουν. Με ανάλογο τρόπο ξεχειλίζουν και τα συναισθήματα, που σε συνεπαίρνουν και σε κάνουν να ταυτίζεσαι ή και να συμπάσχεις με τους πρωταγωνιστές. Είναι, παράλληλα, μια ακόμα περίτρανη απόδειξη της ευχέρειας με την οποία ο Julien χειρίζεται την Ελληνική Γλώσσα.
Το βιβλίο «Σεβαστή» παρουσιάστηκε στις 30 Νοεμβρίου 2016, σε αίθουσα της Δημοτικής Πινακοθήκης Πειραιά, υπό την αιγίδα της Ελβετικής Πρεσβείας στην Ελλάδα. Εκτός από τον ίδιο τον Πρέσβη, παρευρέθησαν προσωπικότητες της πολιτικής, των επιστημών, της λογοτεχνίας, εκπρόσωποι πολλών Φορέων, Συλλόγων και πολύς κόσμος.

Λίγα λόγια για το Συγγραφέα
Ο Julien Grivel γεννήθηκε στη Γενεύη το 1943 και σπούδασε οδοντιατρική στο Πανεπιστήμιο της ίδιας πόλης. Από το 1972 μέχρι το 1998 επισκεπτόταν για δύο δεκαπενθήμερα κάθε χρόνο το Νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα», τότε «Λοιμωδών», και προσέφερε αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες του σε ασθενείς με νόσο Hansen.
Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της μη κυβερνητικής οργάνωσης ACDAM στο Μαλί τη Αφρικής και ασχολήθηκε με την εκπαίδευση οδοντιάτρων και νοσοκόμων, ίδρυσε δύο κέντρα οδοντιατρικής, ένα χειρουργείο και εξασφάλισε τον εξοπλισμό πολλών μαιευτηρίων, τόσο στο χωριό Μπαρουέλι, όσο και στην πόλη του Σέγκου. Από τον Μάιο του 1997 υπήρξε μέχρι πρόσφατα συνεργάτης της οργάνωσης Carrefoure-rue, παρέχοντας οδοντιατρική εκπαίδευση. Παράλληλα, επισκέπτεται διάφορα σχολεία και μιλάει στους μαθητές για την αξία της προληπτικής οδοντιατρικής.
Το 1998 ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, μετά από εκπόνηση και υποστήριξη της διατριβής του «Η νόσος του Χάνσεν στην Ελλάδα και στην Κρήτη κατά τον εικοστό αιώνα».
Για την προσφορά του στους Έλληνες ασθενείς βραβεύτηκε από πολλούς Συλλόγους, τιμήθηκε το 1980 με το αργυρό μετάλλιο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, το 2008 με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών και έχει τον τίτλο του Φιλέλληνα. 
Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι ο Julien Grivel με την εξαίρετη σύζυγό του Χριστίνα είχαν επισκεφθεί/παρευρεθεί στο Μέγα Σπήλαιο και στα Καλάβρυτα, στην εκδήλωση αναπαράστασης της μάχης της Ιστορικής Μονής (12 Ιουνίου 2016). Εκεί ενθουσιάστηκαν τόσο πολύ από τη μοναδική επιβλητικότητα, το φυσικό κάλος του τοπίου και την εκδήλωση, που δήλωσαν ότι σύντομα θα το ξαναεπισκεφθούν!
Πολύ αγαπημένε και πολύτιμε φίλε Julien, στα είκοσι, σχεδόν, χρόνια επαγγελματικής συνεργασίας και στα πολλά περισσότερα ειλικρινούς και αμοιβαίας φιλίας, η λέξη «θαυμάζω» είναι πολύ λίγη να εκφράσω τα συναισθήματά μου στο μεγαλείο της ψυχής σου! Είσαι η προσωποποίηση του αποφθέγματος του Μενάνδρου «ως χαρίεν έστ’ άνθρωπος, όταν άνθρωπος ή»! Σε ευχαριστώ για την ανιδιοτελή, πολυετή και ανεκτίμητη προσφορά σου στη χώρα μου! Σε ευχαριστώ για την αληθινή προσωπική φιλία που μας συνδέει! Κάθε βήμα της ζωής σου είναι διδασκαλία για όλους μας! Σε ευχαριστώ και για την προσφορά του τελευταίου πνευματικού σου έργου «Σεβαστή», με την προσωπική/ιδιόχειρη αφιέρωσή σου, διανθισμένη όπως πάντα με την αγάπη σου!

Νίκος Παπακωνσταντόπουλος
Ο Νίκος Παπακωνσταντόπουλος γεννήθηκε στο Λειβάρτζι του Δήμου Καλαβρύτων. Πέραν του λειτουργήματός του (Διπλωματούχος Νοσηλευτής) δραστηριοποιείται και στο λογοτεχνικό χώρο, με εκδόσεις βιβλίων και δημοσιεύσεις άρθρων στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο. Είναι παντρεμένος με την Ελένη Γάλλιου από το Γοργόμυλο Πρέβεζας και έχουν δύο παιδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.