Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Ωρα ανασχηματισμού...

Εντείνονται οι φήμες ότι ο ανασχηματισμός είναι πλέον ζήτημα ωρών, με κυβερνητικές πηγές να αναφέρουν ότι στο Μέγαρο Μαξίμου έχει ήδη αρ...

Εντείνονται οι φήμες ότι ο ανασχηματισμός είναι πλέον ζήτημα ωρών, με κυβερνητικές πηγές να αναφέρουν ότι στο Μέγαρο Μαξίμου έχει ήδη αρχίσει η διαδικασία της νέας κατανομής χαρτοφυλακίων. 
Με τις δομές των νέων υπουργείων να έχουν ήδη διαρρεύσει από τα σχέδια προεδρικών διαταγμάτων που είχαν υποβληθεί στο ΣτΕ, ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο πριν σηκώσει το ακουστικό του. Χαρακτηριστική είναι η έντονη κινητικότητα που παρατηρήθηκε καθ' όλη τη διάρκεια της Τρίτης, με πολλά στελέχη του υπουργικού συμβουλίου να βρίσκονται υπ' ατμόν ενόψει των πρωτοβουλιών του πρωθυπουργού, πολλά από τα οποία μάλιστα πέρασαν και το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου.
Το ενδεχόμενο αναβολής της Διάσκεψης των Προέδρων για το ΕΣΡ για την ερχόμενη Δευτέρα που εξέταζε το Μαξίμου το απόγευμα της Τρίτης εντείνει τα σενάρια που θέλουν τον πρωθυπουργό να προχωρά στις σχετικές ανακοινώσεις την Πέμπτη.
Πέραν του δομικού χαρακτήρα του, ο ανασχηματισμός αναμένεται να χαρακτηριστεί από την πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα, πέραν της διόρθωσης των δυστοκιών σε όσα χαρτοφυλάκια αυτά έχουν εντοπιστεί, και από την προώθηση προσώπων από τη νέα γενιά των "ψημένων" μετά από δύο χρόνια διαπραγμάτευσης και διακυβέρνησης 35άρηδων σε νευραλγικά κυβερνητικά πόστα.

Τα ονόματα και οι καραμπόλες του ανασχηματισμού
Το παζλ ωστόσο για τον Αλέξη Τσίπρα αποδεικνύεται δύσκολο, καθώς καλείται να συγκεράσει τις εσωκομματικές ισορροπίες που προέκυψαν από το δεύτερο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, αυτές με τον κυβερνητικό εταίρο, Ανεξάρτητους Έλληνες, την πρόθεση ανοίγματος στην Κεντροαριστερά και ανανέωσης του κυβερνητικού σχήματος, την προώθηση φρέσκων προσώπων και τη διόρθωση των κακώς κείμενων προκειμένου να περάσει ο κάβος της δεύτερης αξιολόγησης και να μπορέσει το νέο κυβερνητικό σχήμα να βάλει τη χώρα σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης.
Τόσο οι νέες δομές όσο και ο συνωστισμός προσώπων δείχνουν πως πιθανότατα ο Αλέξης Τσίπρας θα επιλέξει να προχωρήσει με ένα μεγάλο κυβερνητικό σχήμα.

Στο μπλοκάκι του Αλέξη Τσίπρα από τη νέα φουρνιά φιγουράρουν τα ονόματα του Δημήτρη Τζανακόπουλου, Δημήτρη Λιάκου καθώς και του σημερινού γγ Καταπολέμησης της Διαφθοράς, Γιώργου Βασιλειάδη.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στις θέσεις τους παραμένουν ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς καθώς και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ άγνωστο παραμένει ακόμα εάν η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη θα παραμείνει στο τιμόνι της εκπροσώπησης της κυβέρνησης ή θα αναλάβει κάποιο άλλο χαρτοφυλάκιο, με πιθανό αυτό της Υγείας.
Σταθερός στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας φαίνεται πως παραμένει ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, ενώ αριθμητικά στο ίδιο νούμερο αναμένεται να κινούνται οι προερχόμενοι από τους ΑΝΕΛ που θα υπουργοποιηθούν.
Αναβαθμισμένος αναμένεται να είναι ο ρόλος του Χριστόφορου Βερναρδάκη, ο οποίος διεκδικεί με αξιώσεις το αυτόνομο πλέον υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Ερωτηματικό παραμένει το πρόσωπο που θα ηγηθεί του υπουργείου Δικαιοσύνης, με τον Νίκο Παρασκευόπουλο να μην συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να παραμείνει επικεφαλής. Για τη θέση του ακούγονται τόσο ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος όσο και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής που πιθανότατα να μετακινηθεί από το Εσωτερικών.
Επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών αναμένεται να παραμείνει ο Νίκος Κοτζιάς, προερχόμενος από την κίνηση ΠΡΑΤΤΩ, ενώ αναβαθμισμένος θα είναι και ο ρόλος του νυν γγ του υπουργείου, Γιώργου Τσίπρα. Ο Νίκος Ξυδάκης πιθανότατα να μετακομίσει στο υπουργείο Πολιτισμού, ενώ εκτός κυβερνητικού σχήματος φαίνεται πως θα βρεθεί ο Δημήτρης Μάρδας.
Άγνωστη παραμένει η στάση που θα κρατήσει ο πρωθυπουργός στο Παιδείας, με τον Νίκο Φίλη να βρίσκεται σε φάση αποκλιμάκωσης της έντασης με την Εκκλησία αλλά συνάμα να είναι εμφανώς ενισχυμένος από τις εσωκομματικές διαδικασίες του Συνεδρίου.
Το ενδιαφέρον παράλληλα επικεντρώνεται στο πρόσωπο του Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος μετά το τετ α τετ με τον Αλέξη Τσίπρα την περασμένη εβδομάδα στο Μαξίμου έχει κατεβάσει τους τόνους της εσωκομματικής κριτικής. Ωστόσο το σπάσιμο του ΠΑΠΕΝ σε Ενέργειας και Περιβάλλοντος, το οποίο είχε διαμηνύσει ο πρώτος ότι δεν θέλει, καθιστά αμφίβολη τη συμμετοχή του στο νέο σχήμα σε αυτό τουλάχιστον το πόστο.
Επιπλέον, στο πρωθυπουργικό μπλοκάκι βρίσκονται τόσο οι Φώτης Κουβέλης και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου για το άνοιγμα στην Κεντροαριστερά όσο και τα ονόματα βουλευτών που έχουν επιδείξει σημαντικό έργο στις μάχες στο κοινοβούλιο, όπως αυτά του Σωκράτη Φάμελλου, του Νεκτάριου Σαντοριναίου και της Ολυμπίας Τελιγιορίδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.