HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Κάδη με ξύλινα στεφάνια!

γράφει ο Νίκος Παπακωνσταντόπουλος Η κάδη είναι ξύλινο ανοιχτό βαρέλι και ανάλογα με το μέγεθός της τη χρησιμοποιούσαν σε διάφορες ανάγ...

γράφει ο Νίκος Παπακωνσταντόπουλος
Η κάδη είναι ξύλινο ανοιχτό βαρέλι και ανάλογα με το μέγεθός της τη χρησιμοποιούσαν σε διάφορες ανάγκες/εργασίες του σπιτιού, π.χ. για το άρμεγμα (καρδάρι), για την παραγωγή βουτύρου [μικρή κάδη ή «καδούλι (το)], στον τρύγο για το πάτημα των σταφυλιών (μεγάλη κάδη) κλπ. 
Η κατασκευή ξύλινων στεφανιών και γενικά το «δέσιμο» του βαρελιού ή της κάδης με αυτά, σίγουρα απαιτούσε ιδιαίτερες γνώσεις, δεξιοτεχνία, εξυπνάδα, επιλογή κατάλληλου ξύλου, πολλή υπομονή και, οπωσδήποτε, σημασία στη λεπτομέρεια. 
Το χρονικό διάστημα που δεν τη χρησιμοποιούσαν, έπρεπε να τη συντηρούν κατάλληλα για να μη «φυράνει» και διαλυθεί. 
Κατασκευές βαρελιών με ξύλινα στεφάνια, που απόλυτα δικαιολογημένα κερδίζουν σήμερα το θαυμασμό μας στα μουσεία, συναντάμε εποχές κατά τις οποίες τα μεταλλικά ήταν ακόμη άγνωστα ή εξαιρετικά δυσεύρετα. Έτσι, οι βαρελάδες κατασκεύαζαν τα προϊόντα τους μόνο με υλικά από τη φύση (19ος αιώνα ή και προγενέστερα)!
(Φωτογραφία: Από τη συλλογή/μουσείο του «Πανελληνίου Συλλόγου Φίλων του Γνήσιου Δημοτικού Τραγουδιού και της Παράδοσης Η ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ»).
Διαβάστε περισσότερα για την παραγωγή βουτύρου εδώ: 
(Φωτογραφία: Από τη συλλογή/μουσείο του «Πανελληνίου Συλλόγου Φίλων του Γνήσιου Δημοτικού Τραγουδιού και της Παράδοσης Η ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ»)

Νίκος Παπακωνσταντόπουλος

Ο Νίκος Παπακωνσταντόπουλος γεννήθηκε στο Λειβάρτζι του Δήμου Καλαβρύτων. Πέραν του λειτουργήματός του (Διπλωματούχος Νοσηλευτής) δραστηριοποιείται και στο λογοτεχνικό χώρο, με εκδόσεις βιβλίων και δημοσιεύσεις άρθρων στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο. Είναι παντρεμένος με την Ελένη Γάλλιου από το Γοργόμυλο Πρέβεζας και έχουν δύο παιδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.