Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Εικόνες αποκάλυψης στην Ιταλία - Δεκάδες νεκροί και αγνοούμενοι

Αντιμέτωπη με μία μεγάλη τραγωδία είναι η Ιταλία. Ο σεισμός των 6,2 Ρίχτερ που τα ξημερώματα συγκλόνισε τις κεντρικές περιοχές της χώρα...

Αντιμέτωπη με μία μεγάλη τραγωδία είναι η Ιταλία. Ο σεισμός των 6,2 Ρίχτερ που τα ξημερώματα συγκλόνισε τις κεντρικές περιοχές της χώρας έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 38 ανθρώπους. Σοκ προκαλεί ο αριθμός των αγνοούμενων που ξεπερνάει τους 150, όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τετάρτης η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, 27 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην ευρύτερη περιοχή της πόλης Ριέτι, ενώ 10 νεκροί ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια στην περιφέρεια Μάρκε της κεντρικής Ιταλίας. Οι προσπάθειες απεγκλωβισμού πολλών τραυματιών βρίσκονται σε εξέλιξη σε τουλάχιστον πέντε χωριά της κεντρικής Ιταλίας.
Επίκεντρο το χωριό Ακκούμουλι
Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται δύο χιλιόμετρα από το χωριό Ακκούμουλι που βρίσκεται 109 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Ρώμης και 14 χιλιόμετρα ανατολικά του Maltignano. 
Όπως μετέδωσε η δημόσια ραδιοφωνία RAI, η δόνηση διήρκεσε 20 δευτερόλεπτα και είχε εστιακό βάθος μόλις τέσσερα χιλιόμετρα. 
Μία ώρα αργότερα ακολούθησαν δύο ισχυροί σεισμοί μεγέθους 5,5 και 5,1 Ρίχτερ. Στα χωριά Αματρίτσε (3.000 κάτοικοι) και Ακκούμουλι (700 κάτοικοι) πολλά κτήρια κατέρρευσαν. Μια γέφυρα κατέρρευσε στο Αματρίτσε.
Μέχρι στιγμής οι πληροφορίες κάνουν λόγο για 38 νεκρούς (11 εκ των οποίων στην επαρχία Λάτσιο) και 150 αγνοούμενους.  «Μέχρι στιγμής δεν προκύπτει να υπάρχουν Έλληνες πολίτες μεταξύ των θυμάτων ή των τραυματιών από τον σεισμό» στην κεντρική Ιταλία, αναφέρει η ελληνική πρεσβεία στη Ρώμη, με ανάρτησή της στο facebook. Η πρεσβεία ενημερώνει επίσης τους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές «για την έκκληση των ιταλικών Αρχών για δωρεά αίματος όλων των ομάδων».
Μια τετραμελής οικογένεια βρίσκεται εγκλωβισμένη κάτω από τα συντρίμμια του σπιτιού της στο χωριό Ακκούμουλι. Σύμφωνα με μαρτυρίες γειτόνων, δεν ακούγεται τίποτε κάτω από τα χαλάσματα. Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο και για εγκλωβισμένα παιδιά.
Στα νοσοκομεία γενικώς η κατάσταση είναι δύσκολη. Ολες οι μονάδες της περιοχής έχουν γεμίσει τραυματίες, ενώ συγκλονιστική είναι η εικόνα που δείχνει ανθρώπους να δημιουργούν ουρές για να δώσουν αίμα.

Το διάγγελμα Ρέντσι
«Δεν πρόκειται να μείνει κανένας μόνος του και αβοήθητος» δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι σε τηλεοπτικό μήνυμά του, με το οποίο εξέφρασε τη συμπαράστασή του στις οικογένειες των θυμάτων και τους άστεγους που προκάλεσε ο σεισμός.
«Σε στιγμές μεγάλης δυσκολίας η Ιταλία δείχνει το καλύτερό της πρόσωπό» πρόσθεσε ο κ. Ρέντσι, ο οποίος ευχαρίστησε για τη γενναιόδωρη συμβολή της την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, αλλά και το σύνολο των εθελοντών.
«Πρέπει να προετοιμαστούμε για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης των επόμενων ημερών, αλλά τώρα η απόλυτη προτεραιότητα είναι να σωθούν ζωές σκάβοντας στα συντρίμμια» δήλωσε ακόμη ο Ιταλός πρωθυπουργός, ο οποίος ανακοίνωσε ότι αργά το απόγευμα της Τετάρτης θα επισκεφθεί τις περιοχές που επλήγησαν από τον εγκέλαδο.
«Είχαμε πάρα πολλά θύματα, πρέπει να προσευχηθούμε για όλους αυτούς τους ανθρώπους» είπε ο πάπας Φραγκίσκος στο μήνυμά του από την πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό.
«Μεγάλο μέρος του Αματρίτσε δεν υπάρχει πια»
Μιλώντας στο ειδησεογραφικό κανάλι RaiΝews 24, o Σέρτζιο Πιρότσι, δήμαρχος του χωριού Αματρίτσε δήλωσε ότι οι ζημιές είναι σοβαρές και χρησιμοποίησε την λέξη «δράμα» για να περιγράψει την κατάσταση, προσθέτοντας ότι «μεγάλος μέρος του χωριού δεν υπάρχει πια». Οι κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους. Ο δήμαρχος του Αματρίτσε δήλωσε επίσης στη RAI ότι η σεισμική δόνηση προκάλεσε υλικές ζημιές που διέκοψαν την πρόσβαση σε δρόμους του χωριού.
Στο νοσοκομείο της πόλης επικρατεί το αδιαχώρητο, οι τραυματίες στοιβάζονται σε φορεία στους διαδρόμους, ακόμη κι έξω από το κτήριο. Άλλοι τραυματίες μεταφέρονται στην πρωτεύουσα της επαρχίας, το Ριέτι, ενώ οι ήδη νοσηλευόμενοι ασθενείς διακομίζονται σε άλλα νοσοκομεία.
Υπεύθυνοι της Ιταλικής Πολιτικής Προστασίας προσθέτουν ότι σημειώθηκαν καταρρεύσεις σε κατοικημένα κτήρια και αναφέρουν ότι πρόκειται για σεισμό που μπορεί να συγκριθεί με εκείνο της Λ' Άκουϊλα, του 2009, αλλά ο οποίος σημειώθηκε σε περιοχή λιγότερο πυκνοκατοικημένη.
Η ιταλική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την Υπηρεσία Προστασίας Πολιτών, μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση, είπε ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι στο Twitter.
Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας και η πυροσβεστική έχουν δεχθεί δεκάδες κλήσεις τρομαγμένων πολιτών. Στις επιχειρήσεις διάσωσης έχουν κινητοποιηθεί και συνδράμουν στρατιωτικές δυνάμεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.