HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Επίδειξη δύναμης από τον... Σουλτάνο

γράφει ο Νίκος Κυριαζής Ήταν λίγο μετά τις έντεκα το βράδυ της 15ης Ιουλίου, όταν στη γειτονική Τουρκία ξεκινά η απόπειρα πραξικοπήμα...

γράφει ο Νίκος Κυριαζής
Ήταν λίγο μετά τις έντεκα το βράδυ της 15ης Ιουλίου, όταν στη γειτονική Τουρκία ξεκινά η απόπειρα πραξικοπήματος. Στρατιώτες στην Κωνσταντινούπολη κλείνουν μέρος της γέφυρας του Βοσπόρου τη στιγμή που ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ κάνει λόγο για προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα μια ομάδα που αυτοαποκαλείται «Συμβούλιο Ειρήνης» κηρύττει την επιβολή στρατιωτικού νόμου και την απαγόρευση κυκλοφορίας ενώ στρατεύματα αναπτύσσονται στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, την Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα.
Με μια λιτή ανακοίνωση που προκάλεσε ανατριχίλα, ο στρατός της Τουρκίας επιβεβαίωσε πως δικές τους δυνάμεις βρίσκονται πίσω από το πραξικόπημα. Στην ανακοίνωση που διαβάστηκε από τα κανάλια της τουρκικής κρατικής τηλεόρασης, ο στρατός ανέφερε ότι έχει αναλάβει τον έλεγχο της χώρας για να επαναφέρει την ελευθερία και τη δημοκρατία, έκανε λόγο για προδοσία του Ερντογάν και ότι όσοι ευθύνονται για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη.
Όλα έδειχναν ότι οι πραξικοπηματίες κέρδιζαν το "στοίχημα" και επικρατούσαν με την δύναμη τον όπλων. Πολύ γρήγορα όλοι διαπίστωσαν οτι πρόκειται για μια εντελώς ερασιτεχνική δουλειά αφού δεν ακολούθησαν σε καμία περίπτωση τους... κανόνες ενός πραξικοπήματος. Τι δεν έκαναν; Τα αυτονόητα, δεν κατέλαβαν πρωτα απ' όλα κομβικά κυβερνητικά σημεία, δεν πήραν στα χέρια τους τις τηλεπικοινωνίες, και τα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης. Ούτε καν το αεροδρόμιο δεν κατάφεραν να θέσουν στην κυριαρχία τους και κυρίως δεν είχαν καμία στήριξη από... έξω.
Αντίθετα ο το στρατόπεδο του Προέδρου Ερντογάν, ήταν απόλυτα έτοιμο και μάλλον δεν έδειξε αιφνιδιασμό. Οι δυνάμεις του Ερντογάν, μετά από το ηλεκτρονικό κάλεσμα του "σουλτάνου" τους, Βγαίνουν μαζικά στους δρόμους.
Οι οπαδοί του κόμματος ΑΚΡ του Ταγίπ Ερντογάν δουλεύουν ιδιαίτερα μεθοδικά και σε πλήρη ετοιμότητα. Μέσα σε λιγότερο από τέσσερις ώρες ανατρέπουν τα δεδομένα. Συλλαμβάνουν -και ενίοτε λιντσάρουν- τους απλούς στρατιώτες και υπαξιωματικούς που πήραν μέρος στο αποτυχημένο πραξικόπημα.
Έτσι, το πέμπτο πραξικόπημα στην σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας - μετά από αυτά που έλαβαν χώρα το '60, το ' 71, το ´80 αλλά και το '97 που είχε ως «θύμα» τον Ερμπακάν, τον πρώτο ισλαμιστή πρωθυπουργό - δεν έγινε τελικά πραγματικότητα.
Η διεθνής κοινότητα τις πρώτες ώρες παρέμενε σε πλήρη αδράνεια. Περίμενε τις εξελίξεις για να... πάρει θέσει και μόλις φάνηκε προς τα που γέρνει η πλάστιγγα, δηλώνουν μαζικά την στήριξη τους στην... δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση.
Έτσι ο Ερντογάν κερδίζει κατά κράτος σε εντυπώσεις, αποκτά περισσότερη δύναμη και νομιμοποίητε πλέον στην άμεση εκκαθάριση του στρατού, του δικαστικού σώματος και όλων των αντιφρονούντων, χωρίς κανείς πλέον να μπορεί να τον κατηγορήσει. Με λίγα λόγια ο “σουλτάνος” με τους βαριά οπλισμένους μπράβους του έκανε, την ώρα που “σαρώνει” Ένοπλες Δυνάμεις και δικαστικό σώμα, μια ακόμα επίδειξη δύναμης! Του λύνει έτσι τα χέρια για την ολοκλήρωση της πολιτικής του που δεν είναι άλλη από το να ηγηθεί του ισλαμικού κόσμου στηρίζοντας τζιχαντιστικά κινήματα και να ελέγχει με απολυταρχικό - συγκεντρωτικό τρόπο το εσωτερικό της χώρας.
Αυτά βέβαια σε πρώτο χρόνο, γιατί μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα θα κληθεί να αντιμετωπίσει μια βαθιά διχασμένη Τουρκία με πολλά μέτωπα ανοικτά εντός και εκτός συνόρων. Θα κληθεί επίσης άμεσα να επιλέξει την σχέση του με τον έξω κόσμο με βάση την αρνητική ανάγνωση των αρχικών αντιδράσεων της διεθνούς κοινότητας η την μετέπειτα μαζική στήριξη που του παρείχαν...
Σε σχέση με την Ελλάδα, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα απολύτως αφού τα ελληνοτουρκικά δεν επηρεάζονται ποτέ μα ποτέ από το τι συμβαίνει στο εσωτερικό της Τουρκίας. Αυτά που θέλουν οι Τούρκοι θα τα διεκδικήσουν, με όποια κυβέρνηση και με όποιον... Σουλτάνο...



Νίκος Κυριαζής. Θεολόγος, δημοσιογράφος, πολιτικός συντάκτης στην ηλ. εφ. sportotal και εκδότης του ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.