Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Το αριστούργημα "Ερωφίλη" του Χορτάτση στο θέατρο του Αρχαίου Κλείτορα

Μια εξαιρετική παράσταση θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει το θεατρόφιλο κοινό των Καλαβρύτων και όχι μόνο, το Σάββατο, 6 Αυγούστου...

Μια εξαιρετική παράσταση θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει το θεατρόφιλο κοινό των Καλαβρύτων και όχι μόνο, το Σάββατο, 6 Αυγούστου, στις 8:30 μ.μ., στο μαγικό μέρος του θεάτρου του Αρχαίου Κλείτορα, στην Κλειτορία Καλαβρύτων.
Πρόκειται για τo αριστούργημα του Γεωργίου Χορτάτση «Ερωφίλη», που θα παρουσιαστεί από τον Οργανισμό Ελληνικού θεάτρου «Αιχμή», στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας 2016. Η Ερωφίλη είναι μια από τις τρεις σωζόμενες τραγωδίες του Κρητικού Θεάτρου (οι άλλες δύο είναι ο «Βασιλεύς ο Ροδολίνος» του Ιωάννη Ανδρέα Τρωίλου και ο «Ζήνων» αγνώστου συγγραφέα. Το έργο γράφτηκε πιθανώς γύρω στο 1600  με επιρροές από την Ιταλική τραγωδία «Orbecche» του Giambattista Giraldi Cinthio, από τους κυριότερους εκπροσώπους της ιταλικής αναγεννησιακής τραγωδίας. Ήδη από τον 17ο αιώνα θεωρήθηκε κορυφαίο έργο για την εποχή του και είχε τεράστια επιτυχία. Ξεπερνά σε αισθητική αξία το πρότυπο του αφού απαλλάσσεται από τους ρητορικούς ακαδημαϊσμούς της ιταλικής αναγεννησιακής τραγωδίας.  
Η κεντρική ηρωίδα η βασιλοπούλα Ερωφίλη σε κάποιο σημείο του έργου, δεν διστάζει τολμηρά και με ειλικρίνεια να εξομολογηθεί τον έρωτά της:
Μα γη όμορφή ‘μαι γη άσκημη, Πανάρετε ψυχή μου, για σέναν εγεννήθηκε στον κόσμο το κορμί μου. Θα περάσουν πολλά χρόνια να ξανακούσουμε τέτοια τολμηρά και ειλικρινή λόγια από τα χείλη μιας γυναίκας. Τα τρία βασικά πρόσωπα έχουν ονόματα με κάποιο συμβολικό νόημα: Ερωφίλη, η φίλη του έρωτα- Πανάρετος, ο τελείως ενάρετος και ο Βασιλιάς λέγεται Φιλόγονος, με μία ειρωνική διαστρέβλωση της σημασίας στο αντίθετο, αφού μόνο το παιδί του δεν αγαπά. 
Στο έργο αυτό ο Έρωτας και ο Θάνατος δεν είναι μόνο αντιθέσεις, αλλά σχηματίζουν και μια συμβολική ενότητα. Οι ερωτευμένοι αφού ενώθηκαν στη ζωή, θα μείνουν ενωμένοι και στον θάνατο. Ο έρωτας των δύο πρωταγωνιστών που βρήκε εμπόδια στη ζωή θα είναι αιώνιος στον θάνατο… Τα υπόλοιπα επί σκηνής με τη σκηνοθετική μαεστρία του Γιάννη Νικολαίδη, ο οποίος ερμηνεύει και τον ρόλο του Βασιλιά. Συγκίνηση αναμένεται να προσφέρει η μοναδική ερμηνεία της Φωτεινής Φιλοσόφου στο ρόλο της Ερωφίλης. Μαζί της στο ρόλο του Πανάρετου ο Βασίλης Ασημακόπουλος, ο Γιάννης Τσιώμου στο ρόλο Καρποφόρου και η Τζένη Οικονόμου στον ρόλο της Χρυσόνομης.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.