HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Ριζικές αλλαγές στον Καλλικράτη

Την έλευση νομοσχεδίου  που θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στον Καλλικράτη, εξήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών Π. Κουρουμπλής μιλώντας στον...

Την έλευση νομοσχεδίου  που θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στον Καλλικράτη, εξήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών Π. Κουρουμπλής μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha
Ο κ Κουρουμπλής, μίλησε για ένα διαφορετικό τοπίο σε σχέση με ότι γνωρίζαμε έσω σήμερα.. «Εκ των ουκ άνευ ότι θα "σπάσουν" οι περιφέρειες. Με το σημερινό σύστημα νοθεύεται η ίδια η Δημοκρατία κι ευνοούνται συγκεκριμένα πρόσωπα και κόμματα», είπε ο Υπ. Εσωτερικών προαναγγέλλοντας, επίσης, διασφαλισμένες προκριματικές διαδικασίες για την επιλογή των υποψηφίων των κομμάτων.
«Από κάθε άποψη θα λειτουργήσει η Δημοκρατία στον τόπο. Μεγάλο μέρος της παθογένειας του πολιτικού συστήματος είναι η έλλειψη εσωκομματικής Δημοκρατίας. Η επιλογή υποψηφίων θα είναι μέσα από διασφαλισμένη διαδικασία προκριματικών εκλογών. Θα φέρει αλλαγή στα ήθη στα κόμματα και θα περιορίσει την ηγεμονία του εκάστοτε ηγέτη. Θα έρθουν αλλαγές από τις οποίες θα δυσκολευτούν τα κόμματα. Η προσπάθεια αυτή θα στοχεύσει στο 40% των νέων ανθρώπων που αποστρέφονται την πολιτική και δεν τους αγγίζει. Είμαι της βασικής αρχής, ότι πρέπει να ψηφίζεται ο εκλογικός νόμος πρώιμα, μακριά από την περίοδο των εκλογών, για να είναι πειστικό το επιχείρημα απέναντι στην αντιπολίτευση. Αν γίνει παραμονές εκλογών, δεν είναι εύκολο να πείσεις κανέναν για τις διαθέσεις σου. Οι θεσμοί της Δημοκρατίας, τα κόμματα, πρέπει να είναι οι συντελεστές»..
Καλλικράτης
Ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζει η πρόταση για τον Καλλικράτη στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς τόσο το υπουργείο Εσωτερικών όσο και η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα. Η εναλλακτική πρόταση θα πρέπει να συνίσταται στην ανατροπή του συγκεντρωτικού μοντέλου διοίκησης της χώρας και τη θέσπιση ενός πλαισίου που θα οδηγήσει σε μια ουσιαστική αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, πόρων και εξουσιών και, συνεπώς, σε μια ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση. Και βέβαια, το ζητούμενο είναι το θεσμικό πλαίσιο το οποίο δεν είναι λειτουργικό, όπως και η ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέσω της ανατροπής του συγκεντρωτικού μοντέλου που ισχύει σήμερα, στο οποίο όλες οι εξουσίες είναι συγκεντρωμένες στα πρόσωπα των περιφερειαρχών και των δημάρχων, καθώς και τη ενίσχυση της λαϊκής συμμετοχής. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην εμπλοκή των θεσμών της Τ.Α. στις δομές της κοινωνικής οικονομίας. 
Ο Παν. Κουρουμπλής είναι έτοιμος να παρουσιάσει σύντομα στο υπουργικό συμβούλιο το σχέδιο νόμου για την τοπική αυτοδιοίκηση με την επαναθεσμοθέτηση του Καλλικράτη, νέες λειτουργίες αμεσοδημοκρατικές αλλά και μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων στους ΟΤΑ. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν μέλη του Τμήματος Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ, εντός των θεσμικών αλλαγών περιλαμβάνεται ακόμη και η αύξηση του αριθμού των δήμων κατά μερικές δεκάδες (αναφέροντας τον αριθμό 380, δηλαδή, 65 παραπάνω από τους 325 που είναι σήμερα) χωρίς να αποκλείουν να επανέλθουμε ακόμη και στο προ Καλλικράτη μοντέλο των 1000 δήμων! Και οι πληροφορίες μιλούν για σπάσιμο Δήμων όπως αυτοί των Ρόδου,. Σάμου, Λέσβου και Κεφαλλονιάς... 
Και όπως τονίζει ο υπουργός εσωτερικών «θα έρθει νόμος για την επαναθεσμοποίησή του και θα επιχειρεί ριζική ανατροπή και αλλαγή του μοντέλου του κράτους. Εκεί θα δοκιμαστούμε όλοι και εκεί θα αποδείξουμε πόσο δεν θα υποκύψουμε στον πειρασμό ως υπουργοί να κρατούμε διαχειριστικά μεγέθη». Να σημειωθεί ότι ήδη λειτουργεί στο υπουργείο Εσωτερικών 25μελής Επιτροπή που εξετάζει τις αλλαγές στον Καλλικράτη συμπεριλαμβανομένου και του χωροταξικού το οποίο πάντως, όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr,  δεν θα αλλάξει σημαντικά. Οι αλλαγές αυτές αναμένεται να γίνουν με νομοσχέδιο που προγραμματίζεται να κατατεθεί στη Βουλή προς τα τέλη του 2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.