HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Εκδήλωση στην Δάφνη από το ΚΚΕ (ΚΟΒ) Καλαβρύτων

Εκδήλωση διοργανώνει την Κυριακή 29 Μάη, η ΚΕ του ΚΚΕ στα Τρόπαια Αρκαδίας για το Λαϊκό Διδασκαλείο Πελοποννήσου, την «Παιδαγωγική Ακαδη...

Εκδήλωση διοργανώνει την Κυριακή 29 Μάη, η ΚΕ του ΚΚΕ στα Τρόπαια Αρκαδίας για το Λαϊκό Διδασκαλείο Πελοποννήσου, την «Παιδαγωγική Ακαδημία» του ΔΣΕ, τιμώντας τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού.
Οι εκδηλώσει που έχουν προγραμματιστεί σε πολλά μέρη, θα γίνουν και στα Καλάβρυτα.
Συγκεκριμένα, η ΚΟΒ Καλαβρύτων διοργανώνει ομιλία - συζήτηση με θέμα «Το Λαϊκό Διδασκαλείο Πελοποννήσου και οι Καλαβρυτινοί μαθητές του - Ο ρόλος του εκπαιδευτικού στη διαπαιδαγώγηση της νέας γενιάς», στην πλατεία Δάφνης, ΣΑΒΒΑΤΟ 4/6  στις 8 μ.μ., με ομιλητή τον Ρεκούτη Παναγιώτη.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση των Οργανώσεων ΚΚΕ - ΚΝΕ Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας:
«Τιμάμε τα 70χρονα από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας!
Καλούμε το λαό της Πελοποννήσου, τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους μικρομεσαίους της πόλης και του χωριού. Απευθυνόμαστε ιδιαίτερα στη νεολαία και τους εκπαιδευτικούς να πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις για τα 70χρονα του ΔΣΕ και για την ηρωική 3η Μεραρχία που φωτίζουν μια από τις πιο λαμπρές σελίδες της ιστορίας μας. Να τιμήσουμε ιδιαίτερα ένα από τα σπουδαία επιτεύγματα της εποχής αυτής, την οργάνωση της λαϊκής εξουσίας και ειδικά του Λαϊκού Διδασκαλείου Πελοποννήσου
Στα τέλη του 1947, μετά την απελευθέρωση μεγάλων περιοχών σε όλη την Ελλάδα, αποφασίζεται η δημιουργία της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης (ΠΔΚ).
Το 1948 στην Πελοπόννησο ο ΔΣΕ έχει εδραιώσει την κυριαρχία του σε μια μεγάλη ελεύθερη περιοχή που καταλαμβάνει τα 2/3 της Πελοποννήσου, με τον αντίπαλο να έχει οχυρωθεί αναγκαστικά σε 36 βάσεις (κυρίως σε αστικά κέντρα) περιοριζόμενος σε αμυντική τακτική. "Δημιουργείται στην καρδιά της Πελοποννήσου μια λεύτερη περιοχή πολύ πιο μεγάλη και πολύ πιο σημαντική από την περιοχή του Γράμμου", όπως σημείωνε ο Νίκος Ζαχαριάδης σε άρθρο του στο περιοδικό "Δημοκρατικός Στρατός" τον Αύγουστο του 1948.
Με απόφαση της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης οργανώνεται η κυβερνητική - διοικητική λειτουργία. Στις αρμοδιότητες τους υπάγονται: η Τοπική Διοίκηση, οι Επιτροπές Διαφώτισης, η Λαϊκή Δικαιοσύνη, η Λαϊκή Πολιτοφυλακή, η Υπηρεσία Πληροφοριών και Τηλεφωνικών Επικοινωνιών, οι ομάδες Πολιτικών Επιτρόπων Πόλεων, η Επιμελητεία του Αντάρτη και, βεβαίως, η Λαϊκή Παιδεία.
Μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, η φροντίδα για τις επείγουσες λαϊκές ανάγκες αποκτά άμεση προτεραιότητα. Στο πλαίσιο αυτό, θεσπίζεται εξάχρονη, υποχρεωτική και δωρεάν στοιχειώδης εκπαίδευση. Τα λαϊκά συμβούλια υποχρεώνονταν να οργανώσουν σχολεία σε κάθε χωριό ακόμα και αν δεν υπήρχαν διπλωματούχοι δάσκαλοι. Για να καλυφθούν τα κενά παίρνονται άμεσα μέτρα όπως η ενθάρρυνση όσων δασκάλων δεν έχουν φύγει να παραμείνουν στις θέσεις τους και να διδάξουν, η απόσπαση στα σχολεία δασκάλων που υπηρετούν στα ένοπλα τμήματα του ΔΣΕ, ο διορισμός ως δασκάλων ανθρώπων που αν και δεν είναι πτυχιούχοι, η κατάρτισή τους τούς επιτρέπει να εκτελέσουν χρέη δασκάλου.
Αποφασίζεται η ίδρυση σχολής, ένα είδος Παιδαγωγικής Ακαδημίας, που θα πραγματοποιεί επιμόρφωση δασκάλων. Εκπαίδευσε πάνω από 70 δασκάλους με πτυχία και διοριστήρια.
Μόνιμη έδρα του διδασκαλείου ορίζονται τα Τρόπαια (όπου έχουν την έδρα τους και άλλες υπηρεσίες του ΔΣΕ). Τη θέση του διευθυντή αναλαμβάνει ο Πάνος Γεωργόπουλος, δικηγόρος, γυμναστής και λοχαγός του ΔΣΕ, από την Κερπινή Αρκαδίας.
Tα μαθήματα είχαν τη μορφή ταχύρυθμης εκπαίδευσης πάνω στις θεμελιώδεις ενότητες της εκπαιδευτικής διαδικασίας, όπως ήταν: τα Παιδαγωγικά, η Διδακτική, η Ψυχολογία, παράλληλα με τις κοινωνικές επιστήμες, όπως ήταν η Ιστορία και η Φιλοσοφία.
Απευθύνουμε ιδιαίτερο κάλεσμα στις οικογένειες που έχουν νεκρούς, που έχουν υποστεί διώξεις γιατί οι πρόγονοί τους συμμετείχαν σε αυτό το σκληρό, άνισο αλλά δίκαιο αγώνα της περιόδου '40-'49, να τιμήσουν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις. Τους καλούμε ιδιαίτερα να συμβάλουν στη διάδοση αυτής της ένδοξης ιστορίας, ώστε να γνωρίσει την αλήθεια ο λαός και η νεολαία της Πελοποννήσου».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.