HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Ενδιαφέρον Πούτιν για Σιδηρόδρομο - Υποδομές - Τουρισμό - Ενέργεια

Στην στρατηγική επιλογή της συνεργασίας της χώρα μας με τη Ρωσία έμεινε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας με δηλώσεις του κατά τη συνάντ...

Στην στρατηγική επιλογή της συνεργασίας της χώρα μας με τη Ρωσία έμεινε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας με δηλώσεις του κατά τη συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν
«Η συνεργασία με τη Ρωσία αποτελεί στρατηγική επιλογή για την Ελλάδα, αλλά και στοιχείο της σύγχρονης εξωτερικής πολιτικής της χώρας», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανοίγοντας τις κοινές δηλώσεις με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει σταθερή συμμετοχή στην Ευρώπη, αλλά δεν διστάζει να ανοίξει τα κλαδιά της προς όλες τις κατευθύνσεις. «Η επίσκεψη Πούτιν έρχεται σε μια σημαντική συγκυρία, με την επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, στιγμή κατά την οποία αφήνουμε πίσω μας την αβεβαιότητα». Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις συμφωνίες που υπογράφηκαν, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας, τον τουρισμό, τον πολιτισμό, την επιστήμη και την τεχνολογία, εκφράζοντας την ικανοποίησή του.
«Η ενέργεια αποτελεί κεντρικό τομέα οικονομικής ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή και την Ελλάδα και έχουμε στρατηγική επιδίωξη η Ελλάδα να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο», είπε ο πρωθυπουργός. Είμαστε ανοιχτοί στη δυνατότητα συνεργασίας και στο βαθμό που υπάρχουν δυνατότητες θα τις αξιοποιήσουμε κοιτώντας το εθνικό μας συμφέρον και με την γνώμη ότι οι αγωγοί είναι γέφυρες συνεργασίας». Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «εκτός του τομέα του φυσικού αερίου, υπάρχουν και άλλες δυνατότητες συνεργασίας όπως στις ανανεώσιμες πηγές, στο πετρέλαιο, γιατί πιστεύουμε ότι η ενέργεια πρέπει να αποτελεί γέφυρα συνεργασίας και όχι εφαλτήριο συγκρούσεων». Τόνισε επίσης τη σημασία του αφιερωματικού έτους Ελλάδας-Ρωσίας που περιλαμβάνει εμβληματικές πολιτιστικές εκδηλώσεις και στις δύο χώρες, εκδηλώσεις που αναδεικνύουν τις διαχρονικές σχέσεις των δύο χωρών.

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας είπε ότι υπήρξε μία πολύ εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων για περιφερειακά και διεθνή θέματα, για τα οποία υπογράφηκε κοινή διακήρυξη που θέτει το γενικότερο πλαίσιο όχι μόνο της διμερούς συνεργασίας αλλά και του πολιτικού διαλόγου για διεθνή και περιφερειακά ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. «Η αναβάθμιση αυτού του διαλόγου μπορεί να συμβάλλει στην προώθηση των σχέσεων ΕΕ - Ρωσίας και ΝΑΤΟ-Ρωσίας και στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ». Για το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι σταθερή η υποστήριξη της Ρωσίας για μία λύση σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Συζητήθηκαν επίσης οι εξελίξεις στη Συρία και η κρίση στην Ουκρανία. Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στον ρόλο της Ελλάδας, είπε ότι «έχει σταθερές συμμαχίες στη δύση, αλλά δεν διστάζει να ανοίγει τα κλαδιά της και στο βορρά, στα Βαλκάνια, στην ευρύτερη παρευξείνια γειτονιά μας, στο νότο, στη Β. Αφρική, στη Μέση και Άπω Ανατολή».
«Η Ελλάδα είναι μια χώρα που τηρεί τις δεσμεύσεις της στους οργανισμούς που συμμετέχει, είναι μια χώρα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ αλλά είναι και μια χώρα που εξαιτίας των παραδοσιακών της σχέσεων με τη Ρωσία είναι εξαιρετικά χρήσιμη και για την ΕΕ και για την Ρωσία», δήλωσε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει μέλλον για την ευρωπαϊκή ήπειρο με την ΕΕ και τη Ρωσία σε αντιπαλότητα. «Η Ελλάδα είναι μια χώρα που η χρησιμότητά της έγκειται στο ότι μπορεί να είναι η γέφυρα φιλίας και συνεργασίας και να εξαντλεί κάθε περιθώριο σε όλους τους διεθνείς που ανήκει για την άμβλυνση της αντιπαλότητας και προκειμένου να υπάρξουν αποφάσεις που συγκλίνουν ΕΕ και Ρωσία», είπε ο πρωθυπουργός. Ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα τοποθετηθεί ότι δεν αποτελεί λύση ο φαύλος κύκλος της στρατιωτικοποίησης, της ψυχροπολεμικής ρητορικής και των κυρώσεων, αλλά λύση είναι ο διάλογος».
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε λόγο για «πολύ ουσιαστικές συνομιλίες» επί ενός ευρύτατου φάσματος διμερών και διεθνών θεμάτων, έκανε δε ιδιαίτερη αναφορά στο Αφιερωματικό Έτος Ελλάδας-Ρωσίας. Επισήμανε το πακέτο συμφωνιών που υπεγράφη απόψε, σημειώνοντας ότι οι ρωσοελληνικές σχέσεις συνεργασίας συνεχίζουν με προοδευτική τάση. «Υπάρχουν μεγάλα περιθώρια συνεργασίας στην ενέργεια», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος και προς την κατεύθυνση της εμβάθυνσης της σχέσης αυτής θα προσφέρει το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφτηκε. Τόνισε ότι συμφωνήθηκε επίσης να δοθεί έμφαση και στον τομέα των επενδύσεων, τονίζοντας ότι οι επενδύσεις στην Ελλάδα από ρωσικής πλευράς είναι 700 εκατ. δολάρια και πως υπάρχουν κι άλλα περιθώρια όπως και στον τομέα των μεταφορών. Ο κ. Πούτιν αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον της ρωσικής πλευράς σε ιδιωτικοποιήσεις που γίνονται στην Ελλάδα και ειδικά την αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ROSCO, καθώς και του ΟΛΘ. Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε και στον τουρισμό, όπου υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον και περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης της συνεργασίας.
Λίγο νωρίτερα οι αντιπροσωπείες των δύο πλευρών, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, υπέγραψαν τις συμφωνίες συνεργασίας Ελλάδας - Ρωσίας μετά την ολοκλήρωση των διευρυμένων επαφών. Οι συμφωνίες που υπογράφηκαν αφορούν:
-Πολιτική Διακήρυξη για ελληνο-ρωσικό διάλογο επί διεθνών και περιφερειακών θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, και
-Διακήρυξη Εταιρικής Σχέσης για Εκσυγχρονισμό (σχετικά με οικονομική συνεργασία)
-Επίσης υπογράφονται συμφωνίες συνεργασίας (μεταξύ υπουργείων) για Επιστήμη και τεχνολογία, Τουρισμό και Μετεωρολογία.
-Συμφωνίες συνεργασίας υπογράφηκαν και μεταξύ φορέων: Enterprise Greece – Invest in Russia, ΕΛΠΕ – Rosneft, Πανεπιστήμιο Πειραιά – Πανεπιστήμιο Ουραλίων, Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – Ρωσικό Ινστιτούτο Ενέργειας

Η Πολιτική διακήρυξη Ελλάδας - Ρωσίας που συνυπογράφουν Πούτιν - Τσίπρας
Ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας επισκέφθηκε την Ελλάδα στις 27-28 Μαΐου 2016, στη συνέχεια πρόσκλησης που του απηύθυνε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.  Στο πλαίσιο της επίσκεψης o Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Αλέξης Τσίπρας είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις επί της πορείας των διμερών σχέσεων και για τις περιφερειακές εξελίξεις. Με την ευκαιρία των συνομιλιών τους, ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας διαπίστωσαν με ικανοποίηση το υψηλό επίπεδο των σχέσεων των δύο χωρών, που βασίζονται διαχρονικά στα σταθερά θεμέλια ισχυρών ιστορικών, πολιτιστικών και πνευματικών δεσμών, καθώς και στον αμοιβαίο σεβασμό. Υπογράμμισαν, τον κεντρικό ρόλο της Ρωσικής Ομοσπονδίας για τις διεθνείς εξελίξεις και για την εξασφάλιση ειρήνης και σταθερότητας σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο, καθώς και την σημαντική συμβολή της Ελλάδας στην προσπάθεια διασφάλισης της ειρήνης και σταθερότητας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.  Τόνισαν την σπουδαιότητα που έχει για τις διμερείς σχέσεις το Αφιερωματικό Έτος 2016 Ρωσίας-Ελλάδος, εκτιμώντας ότι οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στις δύο χώρες θα συμβάλουν σημαντικά στην περαιτέρω ενίσχυση των φιλικών δεσμών των δύο λαών. Η Ελλάδα χαιρετίζει τη συμμετοχή της Ρωσίας ως τιμώμενης χώρας στην Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης τον προσεχή Σεπτέμβριο.  Οι δυο πλευρές προτίθενται να ενισχύσουν τη διμερή τους συνεργασία, δυνάμει και του Κοινού Προγράμματος Δράσης 2015-2016, αποδίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στον πολιτικό διάλογο, την οικονομική και εμπορική συνεργασία, τον τουρισμό, την ενέργεια, τις μεταφορές, τις επενδύσεις, καθώς επίσης και στην διεύρυνση των σχέσεων στον πολιτιστικό και επιστημονικό τομέα. Ειδικότερα, εκφράζουν την επιθυμία για εντατικοποίηση της διμερούς συνεργασίας στους εξής τομείς:    
 1. Πολιτική Συνεργασία 
 Οι δύο πλευρές είναι ικανοποιημένες με την ενίσχυση των διμερών σχέσεων κατά το 2015, όπου καταγράφηκε μια ξεχωριστή κινητικότητα από πλευράς συναντήσεων σε υψηλό πολιτικό επίπεδο και διεξήχθησαν ουσιαστικές και εποικοδομητικές πολιτικές διαβουλεύσεις για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.  Επιβεβαιώνεται η σημασία του Κοινού Προγράμματος Δράσης για τη διετία 2015-2016, το οποίο καλύπτει το σύνολο του φάσματος των σχέσεων των δύο χωρών, καθώς και της Κοινής Δήλωσης με την ευκαιρία της 70ης Επετείου της Νίκης στο Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο 1941-1945 που αποδίδει φόρο τιμής στις θυσίες των δύο λαών και στην συμβολή τους στην συμμαχική νίκη κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, που υπεγράφησαν κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ελληνικής Δημοκρατίας στη Μόσχα, στις 8-9 Απριλίου 2015. Η αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή επιτάσσει την περαιτέρω ανάπτυξη σταθερών διαύλων επικοινωνίας και την ενίσχυση του διαλόγου ανάμεσα στις δύο χώρες. Στο πνεύμα αυτό, η Ρωσική Ομοσπονδία και η Ελλάδα θα διαβουλεύονται τακτικά, με σκοπό την ενίσχυση των διμερών σχέσεων και τη συμβολή στην αποκατάσταση της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας, στην προώθηση, μεταξύ άλλων, των σχέσεων Ρωσίας-ΕΕ και Ρωσίας-ΝΑΤΟ και στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας στη βάση του κεκτημένου του ΟΑΣΕ. Η Ρωσική Ομοσπονδία εκτιμά τις πρωτοβουλίες συνεργασίας που η Ελλάδα έχει αναλάβει, καθώς και την υπεύθυνη στάση που τηρεί στις περιφερειακές εξελίξεις. Η Ρωσική Ομοσπονδία αναγνωρίζει, επίσης, το δυσανάλογο βάρος που έχει επωμισθεί η Ελλάδα λόγω της προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης και αποδίδει τα δέοντα στις προσπάθειες που καταβάλλει για την διαχείριση αυτής με ανθρωπισμό και αποτελεσματικότητα, παρά την πολυετή οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει. Στο Κυπριακό, η Ελλάδα εκτιμά τη σταθερή και συνεπή στάση της Ρωσικής Ομοσπονδίας και τον θετικό ρόλο της, διαχρονικά, στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Οι δύο πλευρές υποστηρίζουν την επίτευξη συμφωνημένης, βιώσιμης και συνολικής λύσης του Κυπριακού στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αναπόσπαστο μέρος μίας τέτοιας λύσης είναι η αποχώρηση όλων των κατοχικών στρατευμάτων και η κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των Εγγυήσεων του 1960. Η Ρωσική Ομοσπονδία και η Ελλάδα υποστηρίζουν την ανεξαρτησία, κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παραμένουν απόλυτα προσηλωμένες στο γράμμα και το πνεύμα των Αποφάσεων 541 (1983) και 550 (1984) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η Ρωσική Ομοσπονδία και η Ελληνική Δημοκρατία υποστηρίζουν την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και τις προσπάθειες του Ειδικού Απεσταλμένου του ΟΗΕ Staffan de Mistura, για εξεύρεση πολιτικής λύσης του Συριακού με βάση τις Αποφάσεις 2254 (2015) και 2268 (2016) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τις δηλώσεις της Διεθνούς Ομάδας Υποστήριξης της Συρίας και το Ανακοινωθέν της Γενεύης του 2012, για τερματισμό των δεινών και των επιθέσεων κατά των αμάχων, συμπεριλαμβανομένων των διώξεων σε βάρος χριστιανικών και άλλων κοινοτήτων, για ειρήνη και για σταθερότητα, καθώς και κάθε διπλωματική πρωτοβουλία προς αυτήν την κατεύθυνση. Η Ελλάδα αναγνωρίζει τον κρίσιμο ρόλο της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην εξασφάλιση κατάπαυσης πυρός στη Συρία. Οι δύο πλευρές δηλώνουν την ετοιμότητά τους να συνεργαστούν στενά για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας στην περιοχή και υπογραμμίζουν την ανάγκη συντονισμού της δράσης όλων των δυνάμεων κατά αυτής της απειλής σε πλήρη συμμόρφωση με τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.  Η Ρωσική Ομοσπονδία και η Ελλάδα τονίζουν ότι μοναδική βάση για την ειρήνευση στην ανατολική Ουκρανία είναι το Σύνολο των μέτρων για την υλοποίηση των Συμφωνιών του Μίνσκ που επικροτήθηκε με τη Διακήρυξη των αρχηγών των τεσσάρων χωρών του σχήματος Νορμανδίας και υιοθετήθηκε με το ψήφισμα 2202 (2015) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η Ρωσική Ομοσπονδία και η Ελλάδα εκφράζουν την σταθερή στήριξή τους σε μια λύση του Μεσανατολικού που θα εξασφαλίζει την ειρηνική συνύπαρξη του κράτους του Ισραήλ με ένα βιώσιμο και κυρίαρχο κράτος του Παλαιστινιακού λαού.  
 2. Οικονομική Συνεργασία-Εμπόριο-Τουρισμός 
 Η Ρωσική Ομοσπονδία και η Ελλάδα θα ενισχύσουν τις προσπάθειές τους για την ανάπτυξη των διμερών οικονομικών και ενεργειακών τους σχέσεων, σε αμοιβαία επωφελή βάση. Ο ενεργειακός τομέας συνιστά βασικό πεδίο συνεργασίας των δύο χωρών. Στο πλαίσιο αυτό, το Πρωτόκολλο της 9ης Συνόδου της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής για την Οικονομική, Βιομηχανική, Επιστημονική και Τεχνολογική Συνεργασία (Σότσι, 23-24 Νοεμβρίου 2015) προβλέπει την ενίσχυση των από κοινού ενεργειών στους τομείς του φυσικού αερίου, του πετρελαίου, της ηλεκτρικής ενέργειας, των ανανεώσιμων πηγών και της εξοικονόμησης ενέργειας εν γένει. Παράλληλα, οι δύο πλευρές εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την υπογραφή του Μνημονίου Κατανόησης ανάμεσα στην GAZPROM, την EDISON και τη ΔΕΠΑ για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Μαύρης Θάλασσας και μέσω τρίτων χωρών, προς την Ελλάδα και από την Ελλάδα στην Ιταλία.  Η Ρωσική Ομοσπονδία και η Ελλάδα συμφωνούν να αξιοποιήσουν τις σημαντικές δυνατότητες επενδύσεων στον ιδιωτικό και ευρύτερο δημόσιο τομέα των οικονομιών των δύο χωρών, μεταξύ άλλων, στους τομείς της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας και των λιμένων, στη μεταλλευτική βιομηχανία, στις μεταφορές, στη φαρμακοβιομηχανία και στις αγροτο-διατροφικές συμπράξεις.  Η σύσταση κοινών επιχειρήσεων ανάμεσα στον ιδιωτικό τομέα των οικονομιών των δύο χωρών μπορεί να δώσει σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη των διμερών οικονομικών σχέσεων και νέων κατευθύνσεων της διαπεριφερειακής συνεργασίας. Οι δύο πλευρές εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την υπογραφή του Μνημονίου Κατανόησης για την Διαπεριφερειακή Συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες. Η Ρωσική Ομοσπονδία και η Ελλάδα θα αναπτύξουν περαιτέρω τη συνεργασία τους στον τομέα του τουρισμού, διευκολύνοντας με κάθε δυνατό τρόπο την ενίσχυση των τουριστικών ροών και προωθώντας εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Στο πλαίσιο της ΕΕ, η Ελλάδα θα υποστηρίξει την επανέναρξη του διαλόγου για την φιλελευθεροποίηση του καθεστώτος θεωρήσεων για τους πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Η Ελλάδα θεωρεί ότι η Ευρασιατική Οικονομική Ένωση, που ιδρύθηκε στις αρχές του 2015, μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό πλαίσιο για την προώθηση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεών της με τα κράτη μέλη του Οργανισμού αυτού.  Η Ελλάδα επισημαίνει την επίκαιρη σημασία της εποικοδομητικής διεθνούς συνεργασίας στην Αρκτική. Η Ελλάδα εκφράζει το ενδιαφέρον της για την απόκτηση καθεστώτος παρατηρητή στο Αρκτικό Συμβούλιο και πρόθεση να συμβάλει στη δραστηριότητά του. Η Ρωσία με την σειρά της χαιρετίζει την επιθυμία της Ελλάδας να συνεισφέρει στην σταθερή ανάπτυξη της περιοχής της Αρκτικής. 
 3. Πολιτιστική-Επιστημονική Συνεργασία 
 Με έναυσμα το φετινό Αφιερωματικό Έτος Ελλάδας-Ρωσίας, οι δύο χώρες θα εντείνουν τη συνεργασία τους στους τομείς του πολιτισμού, της παιδείας, της επιστήμης και της τεχνολογίας. Στο πλαίσιο αυτό θα υποστηριχθούν ενεργά πρωτοβουλίες για την περαιτέρω ενίσχυση των ανταλλαγών μεταξύ επιστημονικών φορέων, ερευνητικών Κέντρων, καθώς και Πανεπιστημιακών και Πολιτιστικών Ιδρυμάτων των δύο χωρών. Παράλληλα, θα υποστηριχθεί ενεργά η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού σε ρωσικά εκπαιδευτικά ιδρύματα και η αντίστοιχη εκμάθηση της ρωσικής στην Ελλάδα προς όφελος της ενίσχυσης των επιστημονικών επαφών και της περαιτέρω προσέγγισης των δύο φίλων λαών.   

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.