HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

"Κάθε κακό θυμίζεται, κάθε καλό ξεχνιέται", έλεγαν οι παλιοί Καλαβρυτινοί !

Αναβάθμισης  σιδηροδρομικής γραμμής Οδοντωτού Διακοπτού - Καλαβρύτων. γράφει ο Αλέξης Λεχουρίτης Με αφορμή την έναρξη των εκδηλώσεων για ...

Αναβάθμισης  σιδηροδρομικής γραμμής Οδοντωτού Διακοπτού - Καλαβρύτων.
γράφει ο Αλέξης Λεχουρίτης
Με αφορμή την έναρξη των εκδηλώσεων για να τιμήσουμε τα 120 χρόνια λειτουργίας του Οδοντωτού σιδηροδρόμου Διακοπτού - Καλαβρύτων δεν θα αναφερθώ στον Χαρίλαο Τρικούπη οραματιστή και δημιουργό του έργου (σε αυτόν αναφέρθηκαν εξάλλου όλοι οι ομιλητές της εκδήλωσης), αλλά σε τρεις συντοπίτες μου που πριν κάμποσα χρόνια και από το πόστο του ο καθένας τους, συνέβαλαν στην τελευταία ανακαίνιση του Οδοντωτού.
Αν δεν είχε γίνει αυτή η ανακαίνιση, εμείς σήμερα δεν θα είχαμε την ευκαιρία να γιορτάζουμε τα 120 χρόνια λειτουργίας του.
Ποτέ δεν ήμουν μηδενιστής και δεν θα γίνω τώρα που άσπρισαν τα μαλλιά μου.
Για το λόγο αυτό και δημόσια να ευχαριστήσω τους κ.κ. 
Κατσικόπουλου Δημήτριο (Νομάρχη Αχαιάς εκείνη την περίοδο), 
Φούρα Ανδρέα (Δήμαρχο Πατρέων εκείνη την περίοδο) και
Παπαδόπουλο Αθανάσιο (Δήμαρχο Καλαβρύτων εκείνη την περίοδο ) 
που από κοινού εργάστηκαν και το έργο αυτό προτάθηκε στην τότε Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και η οποία το συμπεριέλαβε στα Π.Ε.Π.
Σε αυτό το σημείο να μην ξεχάσω την αναπαλαίωση των σταθμών και στάσεων της διαδρομής (όλες οι εγκαταστάσεις εκατέρωθεν της σιδηροδρομικής γραμμής έχουν χαρακτηρισθεί ιστορικά μνημεία με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού) που έγινε κατά την τελευταία περίοδο ως Νομάρχου Αχαίας του κ. Κατσικόπουλου Δημήτριου.  
Θα αναφερθώ στις εργασίες της ανακαίνισης του Οδοντωτού το 2003 - 2004 και 2007 - 2008 για να καταλάβετε τη σημασία και αξία αυτού του έργου. 
Τεχνικό αντικείμενο του έργου
Αντικείμενο του έργου ήταν η αναβάθμισης της σιδηροδρομικής γραμμής Διακοπτού - Καλαβρύτων, με σκοπό την αύξηση της ασφάλειας κυκλοφορίας και της άνεσης των υπαρχόντων και των υπό παραλαβή νέων συρμών, καθώς και την αύξηση της ταχύτητας και της μεταφορικής ικανότητας των.
Το συμβατικό αντικείμενο χωρίζεται σε τέσσερις βασικές εργασίες: 
α) Την αλλαγή των εφεδράνων και την επισκευή των βάσεων τους σε δέκα γέφυρες. 
β) Την ενίσχυση των βάθρων των δέκα γεφυρών και μίας αμυντικής στοάς, με την μέθοδο παθητικών ελκυστήρων της Cintec 
γ) Την πλήρη ανακαίνιση της σιδηροδρομικής γραμμής στα τμήματα της οδόντωσης, μήκους 3.400 μέτρων. 
 δ) Ανακαίνιση γραμμής σε μήκος 19,5 χλμ., με αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου σκύρου της γραμμής, των ξύλινων στρωτήρων και των σιδηροτροχιών με νέες.  
Αναπαλαίωση  σταθμών και στάσεων της διαδρομής του Οδοντωτού
Οι δυσκολίες πολλές καθώς η δυσχερής πρόσβαση του έργου, η αδυναμία χρήσης οποιοδήποτε ανυψωτικού μηχανήματος επί τόπου, η μη δυνατότητα χρήσης χώρου αποθήκευσης και απόθεσης υλικών και μηχανημάτων, η εργασία σε μεγάλο ύψος και η παλαιά κατασκευή που υπέρβαινε τα εκατό έτη, έκαναν τους υπεύθυνους του έργου να χρησιμοποιήσουν τεχνικές που για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκαν στην Ελλάδα. 
Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι το έργο εκείνη τη περίοδο υπέστη ζημιές από την μεγάλη πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει  στο Αίγιο. Δυστυχώς, η πυρκαγιά πέρασε και στο φαράγγι του Βουραϊκού, με αποτέλεσμα να κάψει, εκτός από την πανέμορφη βλάστηση και εκτελεσμένα έργα και μηχανήματα σε μια αμυντική στοά και το σπουδαιότερο, ν΄αποσταθεροποιήσει τις πλαγιές και να προκαλέσει κατολισθήσεις και καταστροφές στην γραμμή σε μήκος 1,5 χλμ.. 
Αυτά τα λίγα προς το παρόν, διότι όλοι σας ξέρετε την “τρέλα” μου για τον Οδοντωτό μας.

Αλέξης Λεχουρίτης 
Δημιουργός - Διαχειριστής της ιστοσελίδας 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.