HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Μονομερώς από την Κυβέρνηση τα νομοσχέδια για ασφαλιστικό και φορολογικό

Συνέντευξη Τύπου, στη διάρκεια της οποίας ενημερώνουν για την πορεία των διαπραγματεύσεων, παραχώρησαν πριν από λίγο τα μέλη του οικονομ...

Συνέντευξη Τύπου, στη διάρκεια της οποίας ενημερώνουν για την πορεία των διαπραγματεύσεων, παραχώρησαν πριν από λίγο τα μέλη του οικονομικού επιτελείου.
Μετά την χθεσινή ολονύκτια διαπραγμάτευση και την διακοπή των συνομιλιών ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης εξηγούν τις απόψεις του οικονομικού επιτελείου και της κυβέρνησης. Η συνέντευξη δίνεται στο υπουργείο Οικονομίας.
Το οικονομικό επιτελείο στην συνέντευξη τύπου επέμεινε στις κόκκινες γραμμές και «σηκώνει το γάντι» καταθέτοντας δύο σχεδίων νόμου στη Βουλή, παρά τις απόψεις των δανειστών. Το ένα σχέδιο νόμου αφορά τη φορολογία εισοδήματος και περιέχει τις θέσεις της κυβέρνησης -σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών- ενώ το άλλο περιλαμβάνει τις προτάσεις για το ασφαλιστικό.

Τσακαλώτος: : «Διατηρούμε ως κυρίαρχη χώρα την επιθυμία η τελευταία λέξη να είναι της Ελλάδας»
Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι και τα δύο σχέδια νόμου δεν θα έρθουν με την μορφή κατεπείγοντος αλλά θα συζητηθούν στη Βουλή και θα ληφθούν υπ όψη οι θέσεις των κοινωνικών φορέων με γνώμονα το συμφέρον του χαμηλόμισθων, χαμηλοσυνταξιούχων και ευπαθών ομάδων.
«Δεν διαπραγματευόμαστε με ένα παίκτη ένα θέμα. Σε μια διαπραγμάτευση λίγο πριν το τέλος κανείς δεν λέει το τελευταίο του χαρτί». τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και πρόσθεσε: «Διατηρούμε ως κυρίαρχη χώρα την επιθυμία η τελευταία λέξη να είναι της Ελλάδας».

Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε πως τα βασικά ζητήματα που είχαν τεθεί στην ατζέντα τη διαπραγμάτευσης ήταν τέσσερα:
-Τα «κόκκινα» δάνεια
-Το ασφαλιστικό
-Το δημοσιονομικό πακέτο 1% του ΑΕΠ
-Η αναδιαμόρφωση της φορολογίας εισοδήματος.
Εξηγώντας τον λόγο διακοπής των διαπραγματεύσεων, ο κ. Τσακαλώτος επεσήμανε πως «κάποια στιγμή διαπιστώσαμε πως ενώ ήμαστε αρκετά κοντά, υπήρχαν άλλα θέματα με μικρές διαφορές [ανεξαρτησία ΓΓΔΕ, αγορές προϊόντων κλπ] για τα οποία μέσα σε 10 -15 ώρες να φτάσουμε σε συμφωνία για τα κείμενα».
«Επομένως, από κοινού κυβέρνηση και θεσμοί κάναμε συζήτηση για το πώς πρέπει να προχωρήσουμε και είπαμε πως εφόσον υπάρχει η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ να διακόψουμε και να γυρίσουν τη Δευτέρα οι θεσμοί για να έχουμε συμφωνία μέχρι το Eurogroup» είπε και διαβεβαίωσε πως «το χρονοδιάγραμμα δεν αλλάζει».
Διευκρίνισε πως το πιθανότερο είναι οι οριστικές αποφάσεις να ληφθούν σε έκτακτο Eurogroup στις 25 ή 26 Απριλίου. Στην Ουάσιγκτον θα συζητηθούν είπε τόσο το χρέος όσο και η πρόοδος στις συζητήσεις.
«Στα 4 ζητήματα είμαστε πολύ κοντά, έχουμε αξιόπιστο πακέτο. Με το 1% από τις συντάξεις, το 1% από τη φορολογία εισοδήματος και το 1% των δημοσιονομικών μέτρων είμαστε πολύ κοντά σε ένα αξιόπιστο πακέτο» είπε και συνέχισε:
Προσπαθήσαμε να βρούμε συμφωνία με θεσμούς και σεβαστήκαμε τις διαφορές που έχουν μεταξύ μας. Θεωρούμε ότι είμαστε κυρίαρχη κυβέρνηση, είναι σωστό ότι έχουμε στόχους από το μνημόνιο, είναι σωστό να ακούμε τη γνώμη των θεσμών, αλλά συγχρόνως διατηρούμε την επιλογή να έχουμε την τελευταία λέξη για το πώς θα εκπληρώσουμε τους στόχους.
Προανήγγειλε σε αυτό το πλαίσιο πως θα ετοιμαστούν και θα εισαχθούν τη ερχόμενη εβδομάδα δύο νομοσχέδια, για τον φόρο εισοδήματος και για το ασφαλιστικό. «Τα δύο νομοσχέδια θα πάνε στη Βουλή με κανονικές διαδικασίες, άρα θα ψηφιστούν στα τέλη του μήνα. Είμαστε ανοιχτοί στις όποιες παρατηρήσεις των θεσμών αυτή την εβδομάδα μέχρι να κατατεθούν τα νομοσχέδια. Αλλά και στη συζήτηση στη Βουλή είμαστε ανοιχτοί σε τροποποιήσεις» είπε.

Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για τη φορολογία
Όπως είπε ο υπουργός, «το εισόδημα από μισθούς/συντάξεις θα φορολογείται αθροιστικά» και πρόσθεσε:Η έκπτωση φόρου ανέρχεται σε 2.000 ευρώ και μειώνεται από 100 για κάθε χίλια ευρώ από εισόδημα 20.000 ευρώ και κάτω. Ταυτόχρονα, σημείωσε πως τα εισοδήματα μέχρι 40.000 ευρώ θα έχουν σημαντική μείωση στο φόρο εισοδήματος. Ως προς τα ενοίκια, αυτά θα φορολογούνται αυτοτελώς με 3 συντελεστές.

Κατρούγκαλος: «Θα θιγούν λιγότεροι από το 10% των σημερινών συνταξιούχων»
Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες της πρότασης που θα καταθέσεις προς ψήφιση στη Βουλή λέγοντας ότι βρισκόμαστε σε μια φάση ποσοτικοποίησης και ανταλλαγής στοιχείων με την Τρόικα. Επί της ουσίας όμως ο κ. Κατρούγκαλος παραδέχθηκε ότι οι αλλαγές θα θίξουν τους μελλοντικούς συνταξιούχους. «Θα θιγούν λιγότεροι από το 10% των σημερινών συνταξιούχων» είπε ο κ. Κατρούγκαλος.
Δεν θεωρώ ότι είναι παραγωγικό να αποδεσμεύσω άλλες λεπτομέρειες, τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος και με στόμφο δεσμεύθηκε: Το βασικό είναι ότι δεν θα θιγούν άλλο οι συνήθεις ύποπτοι.
Ο υπουργός διαβεβαίωσε πως θα υπάρξει απόλυτη προστασία των κύριων συντάξεων και μετά το 2018. Και όπως είπε «θα αυξάνονται μάλιστα όταν ευθυγραμμιστούν με τις νέες συντάξεις». Ταυτόχρονα σημείωσε ότι «η εθνική σύνταξη κλείδωσε στα 384 ευρώ».
Ανακοίνωσε οτι θα υπάρξουν περικοπές στις επικουρικές συντάξεις αλλά μόνο στο 10% των δικαιούχων, είπε και αναφέρθηκε ειδικότερα στα τρία μέτρα για το δομικό έλλειμμα του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης:
Χρήση πολύ περιορισμένων περικοπών στις επικουρικές συντάξεις και συγκεκριμένα για το 10% των συνταξιούχων.
Χρήση αποθεματικών.
Δυνατότητα χρήσης της επιλογής που συμφωνήθηκε με τους εργοδότες, λελογισμένη αύξηση δηλαδή των εργοδοτικών εισφορών.
«Το 80% των αυτοαπασχολούμενων θα έχει λιγότερες εισφορές σε σχέση με το παρελθόν» είπε και πρόσθεσε:
Και για τους μισθωτούς, το νέο σύστημα (συνδυασμός εθνικής σύνταξης και ποσοστά αναπλήρωσης) στο 80% θα λάβουν υψηλότερες από τις σημερινές συντάξεις.

Σταθάκης: «κόκκινα δάνεια» με δίκτυ προστασίας για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.
Ο κ. Σταθάκης ερωτηθείς για τα «κόκκινα δάνεια» τόνισε ότι το ζήτημα έχει παγώσει για ένα μήνα έως ότου επέλθει η συμφωνία. Με γνώμονα τα συμφωνηθέντα θα γίνουν και οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις αλλά σταθερή της κυβέρνησης όπως τόνισε ο κ. Σταθάκης, είναι η να υψωθεί δίκτυ προστασίας για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.
Να θυμίσουμε ότι το κουαρτέτο αναχώρησε σήμερα για την Ουάσιγκτον και αύριο ακολουθεί ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, ενώ την Πέμπτη αναχωρεί και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και όλοι μαζί θα συναντηθούν στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας που πραγματοποιείται στα τέλη της εβδομάδας.

Η 22 Απριλίου ή νέο Eurogroup
Αρχικός στόχος της Κυβέρνησης ήταν η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων ως σήμερα, ώστε στο Eurogroup της 22ας Απριλίου να επικυρωνόταν η επίτευξη συμφωνίας. και να "έτρεχαν" την αξιολόγηση. Όπως δήλωσε στην σημερινή συνέντευξη τύπου ο κ. Τσακαλώτος, αν δεν υπάρχει συμφωνία εως την 22α Απριλίου -που αντικειμενικά είναι δύσκολη σημειώνου εμείς-, θα υπάρξει νέο έκτακτο Eurogroup.
Υπενθυμίζεται ότι οι διαπραγματεύσεις σήμερα τα ξημερώματα, χωρίς συμφωνία, θα συνεχιστούν μετά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον, στις 14-16 Απριλίου.
Πιο συγκεκριμένα, οι επικεφαλής της Τρόικας αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα στις 18 Απριλίου, με αρχικό στόχο οι συνομιλίες να καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι τις 22 του μηνός, όταν και είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσει το Eurogroup.

για το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS και το sportotal.gr
Νίκος Κυριαζής και Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.