HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Δ. ΚΑΤΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: "Προσφυγικό πρόβλημα ή όταν ο λαϊκισμός πάει μπροστά

γράφει ο Δημήτρης Κατσικόπουλος Αναμφίβολα η προσφυγική κρίση είναι μια "βόμβα" στα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που απειλεί σο...


γράφει ο Δημήτρης Κατσικόπουλος
Αναμφίβολα η προσφυγική κρίση είναι μια "βόμβα" στα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που απειλεί σοβαρά τη συνοχή της και ίσως την παραπέρα πορεία της. Γιατί όμως φθάσαμε ως εδώ; Ποια είναι τα αληθινά αίτια; Και ποιοι μπορεί να είναι οι τρόποι αντιμετώπισης και επίλυσης αυτού του προβλήματος;
Προ δεκαετίας περίπου όταν άρχισαν οι προσφυγικές ροές, ουδείς αντιλάμβανετο που θα οδηγηθουμε. Η ΕΕ σφύριζε αδιάφορα οχυρωμένη πίσω απο μέτρα που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είχαν ψηφιστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και είχαν υιοθετηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Δηλαδή κυρίως από τη συνθήκη Δουβλίνο ΙΙ και τη FRONTEX.  Τα περισσότερα όμως Ευρωπαϊκά Κράτη δεν εκπλήρωναν τις υποχρεώσεις τους και παραέβλεπαν αποφάσεις που είχαν ληφθεί από κοινού. Σήμερα η ΕΕ κινδυνεύει να καταρρεύσει πιστεύοντας ψευδώς οτι υψώνοντας τείχη και κλείνοντας σύνορα θα λύσει το πρόβλημα. Και βέβαια το τραγικό για τη χώρα μας είναι οτι σκοπεύουν να κλείσουν σύνορα οχι της Ελλάδας, που είναι το φυσικό όριο - σύνορο της ΕΕ, αλλά της FYROM, που είναι χώρα μη μέλος της ΕΕ.
Ανατρέχοντας μια δεκαετία πίσω και δεδομένου οτι στην Πάτρα βιώσαμε και με το παραπάνω αυτό το πρόβλημα, ενθυμούμαι οτι σε τοπικό επίπεδο υπήρχε αλληλοσπαραγμός μεταξύ των πάντων, με όλους να υπερθεματίζουν υπερασπιζόμενοι τους πρόσφυγες, επιρρίπτοντας ευθύνες προς πάσα κατεύθυνση, χωρίς φυσικά να προτείνει κανείς μια λύση. Αφελώς κάποιοι πχ εκπολιτιστικοί σύλλογοι η κάτοικοι περιοχών που δέχονταν τα κύματα των προσφύγων, πονηρά σκεπτόμενοι, άλλοι που επένδυαν σε πολιτικές καριέρες, πλειοδοτούσαν σε λαϊκισμό και απευθύνονταν σε τοπικούς φορείς καλώντας τους μετ επιτάσεως, ορυωμενοι στα ΜΜΕ να λύσουν ένα πρόβλημα που όλοι ησαν ΑΝΑΡΜΟΔΙΟΙ. Εις μάτην τότε απαντούσα οτι το ζήτημα "είναι κυρίως και πρωτίστως αρμοδιότητα της ΕΕ και της κυβέρνησης" αλλά ουδείς συνεκινειτο.
Σήμερα το πρόβλημα αυτό απειλεί την ΕΕ, ελπίζω να έγινε αντιληπτό μετα δεκαετία ότι Περιφέρεια, Νομαρχία και Δήμος ήσαν ανήμποροι να αντιμετωπίσουν αυτό το τεράστιο πρόβλημα, αλλά τότε βόλευε όλους όσοι έκαναν πολιτικές επενδύσεις για το μέλλον. Θυμίζω επισκέψεις πολιτικών αρχηγών στον καταυλισμό της Ηρώων Πολυτεχνείου με πιο θορυβώδεις αυτές των κκ Τσίπρα και Καρατζαφέρη.
Υπάρχει βεβαίως και η άλλη άποψη που δέχεται οτι οι πρόσφυγες έρχονται εξαιτίας της Ιμπεριαλιστικής δράσης της πέραν του Ατλαντικού υπερδύναμης. Είναι έτσι η μήπως ο θρησκευτικός πόλεμος που μαίνεται στη Μέση Ανατολή στέλνει εδώ τα κύματα; Προσωπικά πιστεύω και τα δυο με κύρια όμως αιτία τον θρησκευτικό φανατισμό του Ισλαμικού κράτους, η τρομοκρατική οργάνωση ISIS (Ισλαμικό Κράτος Ιράκ Συρίας), γνωστοί ως Τζιχαντιστές, συνέχεια της Αλ Κάιντα και των Μουτζαχεντιν. Στόχο έχουν να κάνουν το μεγάλο Ισλαμικό Κράτος και μέσω της τρομοκρατίας στρέφονται κατά των ΗΠΑ και των Δυτικών χωρών. Όλο λοιπόν αυτό το εκρηκτικό μείγμα χτυπάει την πόρτα μας. Το παιχνίδι που παίζεται σε βάρος της Ελλάδας είναι άδικο και η απειλή εξόδου της χώρας από τη ΣΕΝΓΚΕΝ θα επιφέρει αν -απευκταίο- γίνει κάτι τέτοιο, τεράστια ζημιά στις οδικές μεταφορές, τις Ελληνικές εξαγωγές και φυσικά στον τουρισμό. Εκτιμάται ότι το κλείσιμο των χερσαίων συνόρων μπορεί να επιφέρει ζημιά στο ΑΕΠ άνω του ενός δις ΕΥΡΩ.
Τι μέλλει γενέσθαι; Κατ αρχήν πρέπει να εφαρμοσθούν όσα οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν συμφωνήσει. Ενίσχυση και θωράκιση ίσως και κάποιες βελτιωτικές αλλαγές στη συνθήκη Δουβλίνο ΙΙ. Βασική προϋπόθεση αποτελεί η συμμόρφωση των κρατών μελών στους κανόνες που έχουν συμφωνηθεί.
Η λύση βεβαίως δεν είναι η τιμωρία κράτους μέλους της ΕΕ, έστω κι αν ο πρωθυπουργός του μέχρι πρότινος ανήκε στη σφαίρα των ακτιβιστών και σήμερα προσγειώνεται στην πραγματικότητα.

Δημήτρης Κατσικόπουλος
δικηγόρος
τ. Βουλευτής και Νομάρχης
επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης Καλαβρύτων"ΔΕΚΑ"







Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.