HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Το ασφαλιστικό, οι κινητοποιήσεις και η πρόταση της κυβέρνησης

γράφει ο Βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ριζούλης Πριν λίγες μέρες στη συζήτηση για το ασφαλιστικό στη βουλή, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκ...

γράφει ο Βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ριζούλης
Πριν λίγες μέρες στη συζήτηση για το ασφαλιστικό στη βουλή, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για ταξικό μίσος, αναφερόμενος στο σχέδιο της για το ασφαλιστικό. Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για πρόταση που είναι μεροληπτική υπέρ των αδυνάτων.
Από τη άλλη μεριά στην απεργία της Πέμπτης είδαμε εργαζόμενους ιδιωτικούς υπαλλήλους με τους εργοδότες τους, μεγαλοδικηγόρους με νέους συναδέλφους τους να διαδηλώνουν από κοινού. Νέους δικηγόρους που αμείβονται, όσοι αμείβονται, με μισθούς πείνας από τους πρώτους και βέβαια αμφότεροι πληρώνουν 4.000 ευρώ για ασφάλιση το χρόνο. 
Ακούσαμε αγρότες να λένε από τα μπλόκα,. πως δεν τους ενδιαφέρει η σύνταξη. Λες και ο μικρός αγρότης μπορεί να παραδώσει τον κλήρο του στα παιδιά του και στα 67 χρόνια να ζει ευτυχισμένος με τα 300 ευρώ σύνταξη.
Είδαμε τα λεγόμενα συστημικά  ΜΜΕ, εκεί που τα προηγούμενα χρόνια κατήγγειλαν τους αποκλεισμούς δρόμων και να συνεισφέρουν με τον καλύτερο τρόπο στον κοινωνικό αυτοματισμό, βάζοντας τη μια επαγγελματική τάξη ενάντια στην άλλη, ουσιαστικά να σιγοντάρουν. 
Τελικά τι ακριβώς συμβαίνει;
Μήπως τρελάθηκε η κυβέρνηση και προτείνει ένα ασφαλιστικό και ένα φορολογικό νομοσχέδιο που πλήττει εργαζόμενους και εργοδότες, ισχυρούς και αδυνάτους με τον ίδιο τρόπο;
Μήπως διακατέχεται από ταξικό μίσος  και πλήττει βάναυσα τους έστω και λίγα έχοντες υπέρ των προλετάριων, όπως άφησε να εννοηθεί ο κ. Μητσοτάκης;
Ούτε το ένα ισχύει, ούτε το άλλο.
Τα αποθεματικά των ταμείων κατασπαταλήθηκαν με τον τρόπο που όλοι γνωρίζουμε. Η βιωσιμότητα του συστήματος αν παραμείνει έτσι, έχει ημερομηνία λήξης, η οποία μάλιστα είναι και άμεση. 
Η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει λύση ώστε να εξασφαλιστεί η σύνταξη όλων.
Αυτό μπορεί να γίνει με ένα τρόπο. Αυτοί που έχουν περισσότερα θα πρέπει να πληρώσουν κάτι παραπάνω για να έχουν αξιοπρεπή σύνταξη όλοι. 
Κατά τα άλλα οι λίστες βγήκαν από τα συρτάρια, ελέγχονται και βλέπουμε ότι ένας – ένας αρχίζουν και περνούν από το ταμείο.
Και τα ΜΜΕ; Γιατί τέτοια στάση. 
Γιατί ήρθε η ώρα να πληρώσουν. 
Η παραμονή τους σαν ένας από τους πόλους της εξουσίας και της διαπλοκής τελειώνει. 
Η πρόταση της κυβέρνησης λοιπόν είναι ότι το καλύτερο θα μπορούσε να κάνει;
Προφανώς και όχι. Δεν είναι όμως τελεσίδικη. Δεν είναι νόμος, είναι σχέδιο νόμου. Γι αυτό και καλεί όλους τους κοινωνικούς εταίρους σε συζήτηση.
Η πρόταση χρειάζεται βελτιώσεις κυρίως και ήδη κάποιες έχουν γίνει. Η πρόταση της κυβέρνησης όμως δεν θα πάψει να ευνοεί τους αδυνάτους διαταξικά σε όλους τους κλάδους. 
Ναι θέλουμε με 15 και 20 χρόνια ασφάλισης να έχουμε αξιοπρεπείς συντάξεις. Σε μια εποχή κρίσης που λόγω της μακροχρόνιας κρίσης εκατοντάδες χιλιάδες δεν έχουν για χρόνια εργασία, θα πρέπει να φροντίσουμε και γι αυτούς. 
Ε, λοιπόν θα πληρώσουν κάτι παραπάνω αυτοί που έχουν. 
Θέλουμε οι αγρότες στα 67 τους να έχουν αξιοπρεπή σύνταξη όπως και οι υπόλοιποι Έλληνες. Αυτό θα γίνει με μια μικρή επιβάρυνση που καμιά σχέση δεν έχει με όσα τα παπαγαλάκια φωνάζουν.
Την άλλη πρόταση την ακούσαμε στη Βουλή από το στόμα του κ. Μητσοτάκη. 
Πρότεινε, ιδιωτική ασφάλιση. Ποιοι άραγε έχουν τη δυνατότητα να την πληρώνουν; Πρότεινε επίσης οι ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών να παρακρατούνται από τις επιδοτήσεις!
Και αν μιλάμε για ταξικό μίσος, ας θυμηθούμε τις 12 μειώσεις συντάξεων. Την κατάργηση των εργασιακών σχέσεων, τις ομαδικές απολύσεις. Να θυμηθούμε την προσωποκράτηση για χρέη της τάξης του ενός με δύο χιλιάρικα.
Αν η ΝΔ θεωρεί πως η κυβέρνηση διακατέχεται από ταξικό μίσος, γιατί καλεί κάποιους που έχουν περισσότερα να συμβάλουν, εμείς το λέμε κοινωνική δικαιοσύνη.
Το σχέδιο για το ασφαλιστικό έχει αδυναμίες. Χρειάζονται κάποιες διορθώσεις κυρίως στους ελεύθερους επαγγελματίες σε σχέση με τα εισοδηματικά όρια και την προστασία τους. Επίσης στους αγρότες μια παράταση  χρονικής προσαρμογής μεγαλύτερη από αυτή που προτείνεται. 
Για τη ΝΔ είπαμε.
Όποιος άλλος έχει καλύτερη πρόταση να την παρουσιάσει.
Το θέμα δεν τελειώνει με το σχέδιο-πρότασης της κυβέρνησης. 
Υπάρχει η διαπραγμάτευση που δεν θα είναι εύκολη. Εκεί οι γνωστοί κύκλοι αντιλαμβάνονται τι εννοεί ο κ. Μητσοτάκης ταξικό μίσος. 
Εκεί θα υπάρχει μια κυβέρνηση που θα διαπραγματευτεί προστατεύοντας τους αδυνάτους.
Υπάρχει μια κυβέρνηση που μπορεί να έχασε μια μάχη το καλοκαίρι αλλά δεν πέταξε τα όπλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.