HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΣΚΟΤΑΝΗ: Δραστηριότητες Συλλόγου Σκοταναίων (ΦΩΤΟ)

Mεγάλη επιτυχία σημείωσε η διήμερη εκδρομή–προσκύνημα που διοργάνωσε ο Σύλλογος Σκοταναίων στις 25 και 26 Οκτωβρίου 2015 για τον εορτασμό το...

Mεγάλη επιτυχία σημείωσε η διήμερη εκδρομή–προσκύνημα που διοργάνωσε ο Σύλλογος Σκοταναίων στις 25 και 26 Οκτωβρίου 2015 για τον εορτασμό του Πολυούχου, του χωριού, Αγίου Δημητρίου.
Φέτος, η καινοτομία, ήταν ότι η μετάβαση στο χωριό των συμμετοχόντων, την Κυριακή 25 Οκτωβρίου, περιελάμβανε,0 επίσκεψη και ξενάγηση στο εξαιρετικής σημασίας και ομορφιάς «Σπήλαιο Κάψια», καθώς και στην ιστορική Ιερά Μονή της Κερνίτσης.
Το «Σπήλαιο Κάψια» βρίσκεται 15 χιλιόμετρα από την Τρίπολη και 1,5 χμ βόρεια του χωριού Κάψια της Μαντινείας. Έξωθεν του Σπηλαίου βρίσκονται επίσης οι φυσικές κατακόμβες από τις οποίες το νερό που συλλέγεται από τα βουνά που περιβάλλουν τον κάμπο της Μαντινείας καταλήγει στο Κεφαλλάρι Αργολίδας, δηλαδή στη θάλασσα του Αργολικού κόλπου. Οι συμμετέχοντες στην εκδρομή ενημερώθηκαν για τη σημασία του «Σπηλαίου Κάψια», το οποίο θεωρείται από τους ειδικούς ως ένα από τα δέκα σημαντικότερα στη χώρα μας, συγκαταλέγεται στα εκατό κατάλληλα για αξιοποίηση σπήλαια του ελληνικού χώρου και το μοναδικό στην Ευρώπη με υπόγειες κατακόμβες, στις οποιες διοχευτεύονται τα νερά από τα γύρω βουνά. Ο φανταστικός εσωτερικός φυσικός διάκοσμος, από πολύχρωμους σταλαγμίτες και σταλακτίτες, εντυπωσίαν και προκάλεσαν δέος στους επισκέπτες. Το γεγονός δε ότι το Σπήλαιο μπορεί να είχε αποτελέσει χώρος προστασίας εκδιωχθέντων ή και τόπο λατρείας, όπως μαρτυρούν τα ανθρώπινα οστά και πήλινα αντικείμενα που βρέθηκαν σε αυτό, επέτεινε το δέος που αισθάνθηκαν οι εκδρομείς.
Στην συνέχεια, ακολουθήσαμε το δρόμο για την επίσκεψή μας στην Ι.Μ. Κερνίτσης, η οποία βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τη Βυτίνα κοντά στο χωριό Νυμφασία. Φαντάζει σαν να έχει φυτρώσει μέσα από την πυκνή βλάστηση που το περιβάλλει. «Υπάρχει» δε, ανεξάρτητα από τις καταστροφές τις οποίες έχει υποστεί, για 10 περίπου αιώνες και θεωρείται το αρχαιότερο της Αρκαδίας και ένα από τα πιο παλιά της Ελλάδας.
Οι επισκέπτες πληροφορήθηκαν από την ηγουμένη της Μονής την ιστορική του σημασία και τη συμβολή της Μονής στον απελευθερωτικό αγώνα, ενώ απόλαυσαν το πανέμορφο τοπίο στο οποίο βρίσκεται η Μονή και το φίλεμα που τους προσφέρθηκε από τις μοναχές.
Ανήμερα του Αγίου Δημητρίου, η Θεία Λειτουργία τελέσθηκε από τον συμπατριώτη μας ιερέα Αθανάσιο Κων. Κουμανιώτη και τους ιεροψάλτες: τον συμπατριώτη μας, Παναγιώτη Αθ. Τσιακούλια από τον Πόρο, τον Παναγιώτη Ρέππα και τον Πέτρο Οικονομόπουλο από το Πεύκο.
Η Πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Μαριάνθη Γ. Χρονοπούλου, ευχήθηκε Χρόνια Πολλά σ΄ όλους και ιδιαίτερα στους εορτάζοντες και κάλεσε όλους τους συμπατριώτες αλλά και τους κατοίκους από τα γειτονικά χωριά, να παρευρεθούν το μεσημέρι στο Πολιτιστικό Κέντρο του Συλλόγου για το εορταστικό γεύμα.
Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας μοιράστηκαν οι άρτοι, οι οποίοι ήταν προσφορά όλων των συμπατριωτών.
Τον πολυούχο του χωριού μας, τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιδήμαρχος Καλαβρύτων και κατά τόπον Αντιδήμαρχος για την Δημοτική Ενότητα Παϊων κ. Παναγιώτης Λάππας, ο οποίος έδειξε και εξαιρετικό ενδιαφέρον για τις ανάγκες του χωριού μας, που πρέπει να διευθετηθούν άμεσα και τον οποίο ευχαριστούμε θερμά και μέσω αυτού, το Δήμο Καλαβρύτων για τη συμπαράσταση που παρέχει στο όμορφο χωριό μας.
Koντά μας ήταν επίσης ο συμπατριώτης μας, Πρόεδρος του Συλλόγου Καλαβρυτινών Πειραιά και Επίτιμος Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ανάπτυξης κ. Αθανάσιος Π. Χρονόπουλος.
Το μεσημέρι, αφού συγκεντρωθήκαμε όλοι στο Πολιτιστικό κέντρο η Πρόεδρος του Συλλόγου Σκοταναίων ευχαρίστησε, για μια ακόμη φορά, όλους τους πατριώτες για την αθρόα συμμετοχή και στήριξή τους, τις πατριώτισσες που βοήθησαν στις ετοιμασίες του φαγητού, καθώς επίσης και όσους βοήθησαν στο σερβίρισμα του φαγητού, ευχόμενη και του χρόνου να είμαστε πάλι,όλοι μαζί αυτή τη γιορτινή ημέρα.
Παράλληλα, ο Σύλλογός μας είχε την δυνατότητα να προσφέρει και φέτος μέρος φαγητού στους ηλικιωμένους που φιλοξενούνται στο Καλλιμανοπούλειο Εκκλησιαστικό Διακονικό Κέντρο (ΚΕ.ΔΙ.Κ) Καλαβρύτων.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι Επίτιμοι Πρόεδροι του Συλλόγου Σκοταναίων κ.κ. Σταύρος Π. Μουγγολιάς και Γεώργιος Αθ. Σατολιάς και οι συμπατριώτες μας: o Πρόεδρος του Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων κ. Παύλος Φ. Σατολιάς και ο Τοπικός Πρόεδρος του χωριού μας κ. Πέτρος Μ. Ρηγόπουλος.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Σκοταναίων εύχεται και του χρόνου να υπάρχει ανάλογη συμμετοχή και ανταπόκριση, γιατί το χωριό μας για μια ακόμη φορά γέμισε με χαμόγελα και χαρά σ΄αυτήν την τόσο μεγάλη εορτή!
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΜΑΡΙΑΝΘΗ Γ. ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΩΝ. ΛΑΠΠΑΣ
ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΑΝΔΡΙΑΝΗ Β. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
ΑΝΑΠΛ.ΓΕΝ.ΓΡΑΜ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Β. ΖΗΚΟΣ
ΤΑΜΙΑΣ: ΔΕΣΠΟΙΝΑ Χ. ΚΑΝΤΙΦΕΛΗ
ΕΦΟΡΟΣ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Η.ΦΡΑΝΤΖΟΛΑΣ
ΜΕΛΟΣ: ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΘ.ΤΣΙΑΚΟΥΛΙΑΣ
ΜΕΛΟΣ: ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΡΗΓ.ΣΑΤΟΛΙΑΣ
ΜΕΛΟΣ: ANAΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΤΣΙΩΤΟΣ

[pgallery][/pgallery]

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.