Page Nav

HIDE
TRUE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG
{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Ηρ.Ρούπας: Οι Δήμαρχοι πρέπει να συντονισθούν για βιώσιμη λύση στο θέμα των απορριμάτων

του Οικονομολόγου, Ηρακλή Ρούπα  Το Ελεγκτικό Συνέδριο δίνει το πράσινο φώς για την υπογραφή ΣΔΙΤ διαχείρισης αποβλήτων στην Πελοπόννη...

του Οικονομολόγου, Ηρακλή Ρούπα 
Το Ελεγκτικό Συνέδριο δίνει το πράσινο φώς για την υπογραφή ΣΔΙΤ διαχείρισης αποβλήτων στην Πελοπόννησο αλλά το Υπουργείο εν μέσω ιδεοληπτικών αγκυλώσεων αδυνατεί να αντιληφθεί ποια θα πρέπει να είναι η πραγματικότητα για την διαχείριση των αποβλήτων. Φαίνεται πως εκτός από την αδυναμία σχεδιασμού και υλοποίησης των οδικών αξόνων, υπάρχει αδυναμία σύλληψης του τρόπου διαχείρισης του σημαντικότερου τομέα και πηγή μελλοντικών προβλημάτων των Δήμων.
Το ελεγκτικό συνέδριο εξέδωσε απόφαση για την ολοκλήρωση του έργου ΣΔΙΤ στην Πελοπόννησο. Η απόφαση έχει σημαντικές προεκτάσεις για τον Νομό μας όμως, καθώς τα σχέδια που κατέθεσαν οι Δήμοι καθ¨ “υποχρέωση” του νόμου, είναι δυνατόν να αναιρεθούν στην βάση του γεγονότος ότι αυτός συντάχθηκε κατά “παράβαση των διατάξεων σειράς άρθρων” όπως αναφέρεται στην απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Πολλές φορές έχω αναφερθεί στον προγραμματισμό υλοποίησης του έργου διαχείρισης των αποβλήτων υποστηρίζοντας δημόσια πως οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί ούτε λειτουργικές, ούτε βιώσιμες είναι, ανεξάρτητα από τις …”μελέτες” που έχουν καταρτισθεί. Ολα τα πιο πάνω δεν συνάδουν με την ευρωπαϊκή πρακτική και εμπειρία αλλά προσκρούουν και στην κοινή λογική.
Η ανάγκη επεξεργασίας των απορριμμάτων πριν από την ταφή είναι αδήριτη και νομικά επιβεβλημένη σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες. Η ανάγκη ασφαλούς και περιβαλλοντικά ορθής λειτουργίας των εγκαταστάσεων οδηγεί σε ευρύτατες συνεργασίες ακόμα και διαπεριφερειακού χαρακτήρα, με στόχο την επίτευξη οικονομιών κλίμακας, δεδομένου ότι το κόστος διαχείρισης μετακυλίεται στους Δήμους και από εκεί στους πολίτες.
Οι εμπειρίες εδώ και στο εξωτερικό δείχνουν ότι η υλοποίηση έργων επεξεργασίας στερεών αποβλήτων δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν κλασική, κατασκευαστικού χαρακτήρα διαδικασία, αλλά σαν έργο του οποίου η αποτελεσματικότητα μετριέται με τις περιβαλλοντικές του επιδόσεις και την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων. Στο πλαίσιο αυτό είναι απαραίτητη η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, εφόσον η πολυπλοκότητα και ο βιομηχανικός χαρακτήρας των μονάδων επεξεργασίας καθιστούν αδύνατη τη λειτουργία τους από υπαλλήλους του σημερινού δημοσίου.
Εκτιμώ πως οι Δήμαρχοι πρέπει να συντονισθούν προκειμένου να “επιβάλλουν” την κατάρτιση νέων -βιώσιμων- σχεδίων με ΣΔΙΤ προκειμένου κάποια στιγμή να μην μας “πνίξουν” τα σκουπίδια. Προκειμένου να "επιβάλλουν" στην Κυβέρνηση την έξοδο από την ουτοπική της πραγματικότητα και την δογματική ανυπαρξία.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.