HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Η φράση «θέλουν σφίξιμο τα λουριά» και η πιθανή προέλευσή της

Φωτο: Οι Λειβαρτζινοί παραδοσιακοί οργανοπαίκτες-δεξιοτέχνες του ταβουλιού και της πίπιζας στο απόγειό τους (δεκαετίες 1950-60). Από αρισ...

Φωτο: Οι Λειβαρτζινοί παραδοσιακοί οργανοπαίκτες-δεξιοτέχνες του ταβουλιού και της πίπιζας στο απόγειό τους (δεκαετίες 1950-60). Από αριστερά προς τα δεξιά: ο Ναπολέων (Νάπος) Κεφαλάς, ο Αλέξης Παρασκευόπουλος και ο Πάνος Μιχαλόπουλος.
γράφει ο Νίκος Παπακωνσταντόπουλος
Αρκετοί από τους μεγαλύτερούς μας στα χωριά μας μάς έλεγαν πως πρέπει να «σφίξουμε τα λουριά» για να πετύχουμε καλύτερο αποτέλεσμα στο σχολείο, στη δουλειά, στην κάθε προσπάθεια. Και σ’ αυτό επιχειρηματολογούσαν, φέρνοντας σαν παράδειγμα το ταβούλι, όπως λέμε στον τόπο μας το γνωστό κρουστό μουσικό όργανο νταούλι. 
Το παραδοσιακό ταβούλι ήταν κατασκευασμένο αποκλειστικά από τον ίδιο τον οργανοπαίκτη. Η επίπεδες πλευρές του είναι από δέρμα, ειδικά επεξεργασμένο, το οποίο είναι πολύ καλά τεντωμένο και γερά δεμένο στο «στεφάνι». Ελάχιστο, έστω, χαλαρό δέσιμο, δεν αποδίδει τον αναμενόμενο ήχο, κάτι που μεταφορικά σημαίνει πως χαλαρή προσπάθεια δεν έχει και την καλύτερη απόδοση. 
Θα λέγαμε πως το καλό-γερό δέσιμο στο ταβούλι μοιάζει με το κούρδισμα έγχορδων οργάνων, όπως π.χ. της κιθάρας.
Παρόμοια γνωστή έκφραση και «το ζόρι βγάνει λάδι», που σημαίνει πως κάποιος κουράζεται, ταλαιπωρείται πάρα πολύ για καλύτερο αποτέλεσμα στην προσπάθειά του.
Νίκος Παπακωνσταντόπουλος

Ο Νίκος Παπακωνσταντόπουλος γεννήθηκε στο Λειβάρτζι του Δήμου Καλαβρύτων. Πέραν του λειτουργήματός του (Διπλωματούχος Νοσηλευτής) δραστηριοποιείται και στο λογοτεχνικό χώρο, με εκδόσεις βιβλίων και δημοσιεύσεις άρθρων στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο. Είναι παντρεμένος με την Ελένη Γάλλιου από το Γοργόμυλο Πρέβεζας και έχουν δύο παιδιά. Από το 2014 είναι εκλεγμένο μέλος της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.