HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Mε Πούτιν και Πατριάρχη Ρωσίας o Μητρ. Αμβρόσιος και ο Ηγούμενος του Μ.Σπηλαίου

Στην Ρωσική πρωτεύουσα βρέθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ.κ. Αμβρόσιος , εκπροσωπώντας την Ελλαδικ...


Στην Ρωσική πρωτεύουσα βρέθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ.κ. Αμβρόσιος, εκπροσωπώντας την Ελλαδική Εκκλησία στις εορταστικές εκδηλώσεις αφιερωμένες στα 1000 χρόνια από το θάνατο του Βλαδίμηρου του Μέγα, γνωστού για τον εκχριστιανισμό των Ρως. 
Ο σεβασμιώτατος Καλαβρύτων που συνοδευόταν από τον Ηγούμενο του Μεγάλου Σπηλαίου Αρχιμανδρίτη Ιερώνυμο Κάρμα τον Αρχιμανδρίτη Ιερώνυμο Νικολόπουλο, γραμματέα της Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και τον Αρχιμανδρίτη Ιωακείμ Βενιανάκη  συμμετείχε στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία αλλά και στην δεξίωση που παρέθεσε το Πατριαρχείο Ρωσίας παρουσία του Προέδρου της Ρωσίας κ. Βλαντίμιρ Πούτιν.  Στην Θεία Λειτουργία χοροστάτησε ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος και δεκαπέντε εκπρόσωποι της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η Ελληνική αντιπροσωπία επιστρέφει αυριο Τετάρτη 29 Ιουλίου στην Ελλάδα και ο Σεβασμιώτατος Καλαβρύτων την ίδια μέρα θα βρεθεί στην θερινή του έδρα τα Καλάβρυτα, όπου και θα παραμείνει έως αρχές Σεπτεμβρίου.
  
Στην ομιλία του ο  Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν  τόνισε:
"Η Ρωσία βασίστηκε στη βούληση του πρίγκιπα Βλαδίμηρου να δημιουργήσει μια αρχή (σ.σ. την Ορθοδοξία) ικανή να ενώσει τους λαούς της Ρωσίας και τα εδάφη τους". Με τον εκχριστιανισμό της Κιεβινής Ρωσίας —του λίκνου της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας— ο Μέγας Πρίγκιψ του 10ου αιώνα "θεμελίωσε τη χώρα του πάνω στην αρχή της αγάπης για την πατρίδα. Έβαλε τέλος στις εσωτερικές έριδες και συνέτριψε τους ξένους εχθρούς", υπογράμμισε ο Πούτιν προσθέτοντας ότι, χάρη στην Ορθοδοξία, ο Βλαδίμηρος Α΄ μπόρεσε "να διαπραγματευτεί ισότιμα με τους γείτονές του" καταλήγοντας οτι "Τα σημερινά γεγονότα υπογραμμίζουν την ανάγκη να ενισχύσουμε την ενότητα και την αλληλοϋποστήριξη των σλαβικών λαών", είπε από την πλευρά του ο πατριάρχης Κύριλλος, μετά τη λειτουργία που τελέστηκε σε μία από τις εκκλησίες του Κρεμλίνου.
Ο προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Πατριάρχης Κύριλλος, τόνισε το μήνυμα του Βλαδίμηρου αποτελεί πολύτιμη κληρονομιά και είναι πάντα επίκαιρο καθιστώντας σήμερα παρά ποτέ την ανάγκη να σωθεί η ανθρωπότητα από την σύγχρονη ειδωλολατρεία.
Μιλώντας στον καθεδρικό ναό του Σωτήρος Χριστού στη Μόσχα, μπροστά σε πλήθος χριστιανών αλλά και εκπροσώπων της Ορθοδοξίας από όλον τον κόσμο, ο Πατριάρχης Κύριλλος τόνισε πως "σήμερα, 1000 χρόνια μετά, η ανθρωπότητα βρίσκεται στο κατώφλι μιας πνευματικής επιλογής που θα μπορέσει να τον λυτρώσει από την σκλαβιά του εγωισμού, του ατομικισμού και της υπερκατανάλωσης που δεν αφήνει διακριτές τις διαφορές μεταξύ καλού". Ωστόσο ο Κύριλλος εξέφρασε την ελπίδα για το μέλλον μέσα από την πνευματική καθοδήγηση: "Αν δεν αφήσουμε την ιστορία μας καιτον πολιτισμό μας, που προέκυψαν από αυτό το ιδανικό, να απορροφηθεί από τις ταχύτητες της σύγχρονης αποξένωσης, τότε έχουμε ελπίδες για το μέλλον. Για να οικοδομήσουμε μια ειρηνική, δίκαιη και ισότιμη ζωή, στο κέντρο της οποίας θα στέκεται η ανθρώπινη καλοσύνη, η γενναιοδωρία, η αγάπη και η ελπίδα".

Πρόσφατα, οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν την ανέγερση ενός αγάλματος ύψους 24 μέτρων του πρίγκιπα Βλαδίμηρου στον κορυφή ενός λόφου που δεσπόζει στον ποταμό Μόσκοβα. Ωστόσο το σχέδιο αυτό προς το παρόν έχει αναβληθεί.
Ο Μέγα Πρίγκηψ του Κιέβου που έγινε Χριστιανός 
Ο Βλαδίμηρος Α΄ ο Μέγας υπήρξε Μέγας Πρίγκηψ του Κιέβου, δηλαδή αρχηγός του κράτους των Ρως, από το 980 έως το θάνατό του, το 1015 μ. Χ. Το 988 ο Βλαδίμηρος προχώρησε σε μία επιλογή που του χάρισε το προσωνύμιο Μέγας: εισήγαγε τον χριστιανισμό από το Βυζάντιο, ενώ ο ίδιος βαπτίσθηκε στην Χερσώνα της Κριμαίας. Μακροπρόθεσμα η κίνηση αυτή ομογενοποίησε πολιτισμικά την επικράτεια των Ρως, ενώ ταυτόχρονα δημιούργησε ισχυρούς δεσμούς με τη στρατιωτική / οικονομική υπερδύναμη της εποχής, το Βυζάντιο.
ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS

ΣΗΜ: Βυζαντινή μεγαλοπρέπεια στην Ρωσική Πρωτεύουσα αλλά τον Ποιμενάρχη μας τον βλέπουμε με τα ίδια Αρχιερατικά άμφια που Λειτουργεί εδώ και χρόνια. Λιτός, ταπεινός βίος αξίου Ποιμενάρχη και όπως λέει ο Μέγας Βασίλειος: "Γνώση θεοσεβείας, σημαίνει γνώση ταπείνωσης και πραότητας (Μέγας Βασίλειος)

o Hγούμενος του Μεγάλου Σπηλαιου Καλαβρύτων Αρχιμανδρίτης Ιερώνυμος Κάρμας στην Μόσχα
Γνώση θεοσεβείας, γνώση ταπείνωσης και πραότητας (Μέγας Βασίλειος)




Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.