HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΚΑΣΤΡΙΑ - Αφιέρωμα στη Μνήμη του Ευπατρίδη Καστριώτη Γεωργίου Π. Κόκκαλη

γράφει ο Γεώργιος Β. Γκλαβάς  Σαν σήμερα, πριν από επτά χρόνια, στις 24 Ιουνίου 2008, έφυγε από τη ζωή, πλήρης ημερών και με πλ...


γράφει ο Γεώργιος Β. Γκλαβάς 
Σαν σήμερα, πριν από επτά χρόνια, στις 24 Ιουνίου 2008, έφυγε από τη ζωή, πλήρης ημερών και με πλήρη διαύγεια πνεύματος, ένας λεβέντης Καλαβρυτινός, ο ευπατρίδης των Καστριών ΓΕΩΡΓΙΟΣ Π. ΚΟΚΚΑΛΗΣ! Άφησε την τελευταία του πνοή, στον Φοίνικα Αριζόνας Αμερικής, όπου διέμενε. 
Γεννημένος στα Καστριά το 1909, αφού αποφοίτησε από το Δημοτικό Σχολείο Καστριών, σε ηλικία μόλις Ί1 ετών και σε πολύ δύσκολα χρόνια, μετανάστευσε στο Σικάγο Αμερικής. Η ανάγκη που τον έστειλε στην ξενιτιά, τον έκανε να ασχοληθεί από την αρχή με διάφορες εργασίες, ενώ παράλληλα γράφτηκε σε Ελληνικό Γυμνάσιο και Λύκειο, από τα οποία και αποφοίτησε. Η επιθυμία του να βοηθήσει τους γονείς και τα πέντε αδέλφια του, που είχαν μείνει στη γενέτειρα δεν του επέτρεψε να συνεχίσει τις σπουδές του, γι’ αυτό στράφηκε στο εμπόριο. Χάρις στο επιχειρηματικό δαιμόνιο που διέθετε κατόρθωσε να δημιουργήσει, στο Σικάγο, μια πολύ αξιόλογη επιχείρηση αλυσίδας Σούπερ Μάρκετ, με 15 μεγάλα καταστήματα, τα οποία κράτησε για πολλά χρόνια με τα ανίψια του, τα οποία είχε προσλάβει για να τα βοηθήσει. Στην επιχείρησή του βρήκαν, επίσης, απασχόληση κατά περιόδους και αρκετοί Καστριώτες, που είχαν μεταναστεύσει στο Σικάγο.
Η μεγαλύτερη όμως επιτυχία του ήταν να ενοποιήσει, σε συνεταιριστική βάση, όλα τα ομοειδή καταστήματα στο Σικάγο, γεγονός που τον ανέδειξε ως έναν από τους μεγαλύτερους και πιο γνωστούς Ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες. Το 1931 παντρεύτηκε την Ελληνικής καταγωγής Ευδοκία Χουσέ, με την οποία απέκτησε τον μοναδικό γιο του Παναγιώτη Κόκκαλη, ο οποίος σπούδασε Γεωλογία - Σπηλαιολογία και ασχολήθηκε με την εξερεύνηση σπηλαίων. Κατά την επίσκεψή του, μάλιστα, στα Καστριά τον Οκτώβρη 1960, πραγματοποίησε αναγνωριστική εξερεύνηση στο αρχικό τμήμα (Κάτω όροφο) του Σπηλαίου Καστριών, προτού αυτό ανακαλυφθεί, αλλά μη διαθέτοντας τον απαιτούμενο εξοπλισμό, όπως ο ίδιος έχει δημοσιεύσει (ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ 3 Μαρτίου 2000) δεν κατόρθωσε να φτάσει στη σειρά των μεγάλων ασβεστολιθικών λιμνών, που φαινόταν ότι υπάρχουν στο εσωτερικό του! Ο Γ. Κόκκαλης, μετά το θάνατο της πρώτης συζύγου του, το 1976, παντρεύτηκε την επίσης Ελληνικής καταγωγής Στεφανία Παπά, συνεχίζοντας τις πετυχημένες επιχειρηματικές του δραστηριότητες. Σημαντική ήταν η προσφορά του ανωτέρω, για διαφόρους κοινωνικούς σκοπούς, κύρια σε ελληνικές εκκλησίες. Ειδικά για τα Καστριά, είχε προσφέρει, το 1989, το ποσό των 2.500.000 δρχ. για την ανακαίνιση του παλαιού Δημοτικού Σχολείου, προκειμένου αυτό να χρησιμοποιηθεί για τη στέγαση της υπό σύσταση τότε «Κοινοτικής Επιχείρησης Σπηλαίου» και ως αίθουσα Κοινωνικών εκδηλώσεων. Επίσης είχε διαθέσει σημαντικά ποσά, για την κατασκευή της γέφυρας στον πόρο, για τον εξοπλισμό του Σχολείου, από το οποίο και ο ίδιος είχε αποφοιτήσει, καθώς και για άλλους κοινωφελείς σκοπούς. Για τις παραπάνω, προσφορές του είχε ανακηρυχθεί Ευεργέτης των Καστριών, ενώ τιμήθηκε και από την Δημοτική Επιχείρηση «ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΩΝ ΛΙΜΝΩΝ ΚΑΣΤΡΙΩΝ»!
Ο γράφων δεν θα ξεχάσει ποτέ, την επίσκεψη που πραγματοποίησε ο ανωτέρω το 1960, στο Δημοτικό Σχολείο Καστριών, όπου μοίρασε δολάρια σε όλους τους τότε μαθητές, μεταξύ των οποίων ήταν και ο ίδιος, που πρώτη φορά, ‘’έπιασε λεφτά στα χέρια του’’, άγνωστο είδος, για τα Καστριωτόπουλα εκείνης της περιόδου!!! Ο Γεώργιος Κόκκαλης ήταν ένας πολύ έξυπνος και αισιόδοξος άνθρωπος, με ζωντανό και ανοιχτό χαρακτήρα, με αίσθηση του χιούμορ και με έντονη δημιουργικότητα. Ντόμπρος, χωρίς προσποιήσεις και επίπλαστη ευγένεια, με γνήσιες καταβολές από τους γονείς του, είχε κάνει έργο ζωής την προσφορά στον άνθρωπο. Κουβαλούσε στην ψυχή του το χωριό του, τα παιδικά του βιώματα, τις δυσκολίες που σμίλεψαν και σφυρηλάτησαν τον χαρακτήρα του. Ήταν ένας υπέροχος Άνθρωπος. Κατά την επίσκεψή του στα Καστριά, όταν πρωτολειτούργησε το Σπήλαιο, το επισπεύτηκε μαζί με τα ανίψια του Π. Κόκκαλη και οικ. Δ. Λαγογιάννη και ξεναγήθηκε από τον γράφοντα, πρόεδρο τότε της π. ‘’Κοινοτικής Επιχείρησης Σπηλαίου’’, ο οποίος τον ενημέρωσε, για την πορεία των έργων αξιοποίησης, που για την εκτέλεσή τους και ο ίδιος είχε συμβάλει! Σε ένδειξη της γλυκιάς ανάμνησης του αγαπημένου συμπατριώτη μας, αφιερώνουμε το ζωντανό αυτό βίντεο, με βαθύτατο σεβασμό!

Γεώργιος Β. Γκλαβάς
Καστριά Καλαβρύτων

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.